Jens Brun-Pedersen

39

Populistisk retorikk om folkekirken

Vi er glade for at Lars Laird Iversen langt på veg støtter vårt syn på faren for at folkekirkeretorikken kan brukes på en usunn måte.

Publisert: 5. okt 2018

I hans viktige og gode innlegg skriver religionssosiolog Lars Laird Iversen (Vårt Land, 3. oktober) «Å klistre norskheten til kristen kulturarv og floskler om kristne verdier er en yndet strategi for nasjonalpopulismen». Han tilføyer at et slikt verdensbilde får støtte fra en del nyere forskning.

Dnk skal ha ros. 

Bakgrunnen for Iversens betraktninger er blant annet en nylig debatt i Aftenposten mellom leder av Kirkerådet, Kristin Gunleiksrud Raaum og Human-Etisk Forbunds generalsekretær Trond Enger og seniorrådgiver Kaja Melsom. Vi er glade for at Iversen langt på veg støtter vårt syn på faren for at folkekirkeretorikken kan brukes på en usunn måte.

Likevel skriver han at «Enger og Melsom bommer hvis de tror at Dnk selv er en aktør som ønsker populistisk retorikk». Han har trolig oversett at de i sitt tilsvar til Raaum skriver det motsatte: «Ledelsen i Dnk skal ha ros for ikke å ha tatt i bruk en slik ekskluderende retorikk når den har understreket hvor viktig den kristne kulturarven er.» (Aftenposten 28. september)

Iversen og HEF er altså skjønt enige om at kritikken mot misbruk av det politiske begrepet «Folkekirken», må rettes mot det politiske miljøet hvor populistisk nasjonalisme er på fremmarsj og der «folkekirkeretorikk (står) laglig til for kapring», som Iversen skriver.

Være varsomme. 

Vi i Human-Etisk Forbund skal være varsomme med å mene hva Den norske kirke bør hete. Vi har selv i årevis forsvart oss mot kristnes kritikk for at vi kaller oss humanister. Det må vi selv få lov til å bestemme, har vi innvendt.

Det sagt, vi er kjent med at mange, ikke minst i frikirkemiljøet, har irritert seg over at det evangelisk-lutherske trossamfunn troner øverst ved bruk av «Den norske». Vi ønsker at folkekirke-begrepet blir fjernet fra Grunnloven. Ikke bare fordi det kan bidra til å forsterke «vi-og-dem»-tendensen i vårt mangfoldige samfunn, men også fordi vi ser at begrepet blir brukt til å begrunne en fortsatt særbehandling av kirken, midt i prosessen med å skille stat og kirke.

Trykket i Vårt Land 5. oktober 2018.

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Kåre Kvangarsnes

23 innlegg  932 kommentarer

Et hjertesukk

Publisert nesten 2 år siden

Det er mulig at HEF har et poeng. Det er sikkert en del en kan kritisere DNK kirke for og hvordan kristendom og kristne forholder seg til samfunnet, kristne dogmer, skolegudstjenester, religionsundervisning i skolen, kristendommens plass i Grunnlov, usunn karismatisk kristendom, osv. 

Men hvorfor i alle dager har HEF fredet islam og dens påvirkning på samfunnet, også  vårt? Hver gang islam blir nemnt i en debatt her på verdidebatt, backer dere ut og vil ikke ha noen debatt. Det eneste dere kan si noe om er hvor forferdelig islam praktiseres langt bort, f.eks i Saudiarabia. På trygg og god avstand.  

5 liker  
Kommentar #2

Carl Wilhelm Leo

19 innlegg  931 kommentarer

Norge - med kristen tradisjon.

Publisert nesten 2 år siden
Jens Brun-Pedersen. Gå til den siterte teksten.
Vi ønsker at folkekirke-begrepet blir fjernet fra Grunnloven. Ikke bare fordi det kan bidra til å forsterke «vi-og-dem»-tendensen i vårt mangfoldige samfunn, men også fordi vi ser at begrepet blir brukt til å begrunne en fortsatt særbehandling av kirken, midt i prosessen med å skille stat og kirke.

Begrepet "vår nasjonale kulturarv" om kristendommen er fast forankret i over 1000 år med troen på Gud pluss at Statskirken selvfølgelig ble nedfelt i Grunnloven som en del av det faktum at Norge er en kristen nasjon.

Hvordan politiske grupper måtte bruke begrepet kulturarv er så luftig argument at det hører hjemme i det vanlige drøset og utspillene om å systematisk fjerne denne kulturarven.

At Norge som en kristen nasjon skulle bidra til "vi-og -dem" situasjon er tatt ut av løse luften. Ingen ved sine fulle fem emigrerer eller flykter til et annet land for å  gå løs på landets religion eller kulturarv..

Det er det gjerne interne krefter som står, bak og i Norges tilfelle så er det stort sett de samme gjengangene i rollen som gråtekoner og fulle av stadig nye hensyn om at innvandrere kan føle seg støtt og krenket.

Ser man på innvandrergjengenes gjøremål, skyting og knivstikking , virker det ikke som om de er overdrevent følsomme ovenfor kultur av noe slag. 

Jeg har til dags dato bare hørt en person med innvandrer bakgrunn som på Stortinget foreslo å fjerne K for Kristendom i nåværende KRLE sammen med Anniken Huitfeldt. 

Resten later til å ha klart å innfinne seg med landets kristne tradisjon.

 

4 liker  
Kommentar #3

Daniel Krussand

34 innlegg  2002 kommentarer

Publisert nesten 2 år siden
Jens Brun-Pedersen. Gå til den siterte teksten.
Det sagt, vi er kjent med at mange, ikke minst i frikirkemiljøet, har irritert seg over at det evangelisk-lutherske trossamfunn troner øverst ved bruk av «Den norske». Vi ønsker at folkekirke-begrepet blir fjernet fra Grunnloven. Ikke bare fordi det kan bidra til å forsterke «vi-og-dem»-tendensen i vårt mangfoldige samfunn, men også fordi vi ser at begrepet blir brukt til å begrunne en fortsatt særbehandling av kirken, midt i prosessen med å skille stat og kirke

Frikirkemiljøet er neppe irritert på kirken, de får gjerne si «Den norske».  

Kirken er og blir Statens religiøse vesen, gal teologi, men mange samfunnsnyttige gjøremål.  Innvandrere av alle slag får tilpasse seg våre lover og gjerne vår kultur.  Vil de beholde sin egenart er det fint, men mange som kommer er urolig glad for vår kristne frihet og rettssikkerhet.

Det er bare HEF som er irritert!  

2 liker  
Kommentar #4

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Nei

Publisert nesten 2 år siden
Daniel Krussand. Gå til den siterte teksten.
Det er bare HEF som er irritert!  

Det er ikke korrekt.

1 liker  

Mest leste siste måned

Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 1 måned siden / 3186 visninger
Sover heile regjeringa?
av
Lisbeth Marie Austnes
9 dager siden / 1211 visninger
Nei, Lægdene, vi er ikke i mot kvinner
av
Mikael Bruun
rundt 1 måned siden / 1112 visninger
Når fest blir dom
av
Kristine Sandmæl
15 dager siden / 874 visninger
Er jeg rett kalt prest?
av
Julie Schjøth-Jovik
7 dager siden / 795 visninger
Takk og farvel, KrF
av
Kristofer Olai Ravn Stavseng
7 dager siden / 610 visninger
Det viktigste er et godt arbeidsmiljø
av
Martin Enstad
19 dager siden / 557 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
3 måneder siden / 496 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere