Leder

Riktig, men for kort tid

Etter den høydramatiske seansen i Senatets justiskomité, var det riktig avgjørelse som ble tatt - i siste minutt.

Etter forrige ukes høydramatiske seanse i Senatets­ justiskomité, var det riktig avgjørelse som ble tatt – i siste minutt. Da ble det bestemt at FBI skal undersøke hendelsen i én uke. Brett Kavanaugh, som er nominert som ny høyesterettsdommer i USA, er beskyldt av Christine Blasey Ford for seksuelt overgrep under en fest i 1982. To andre kvinner har også kommet med anklager mot ham.

LES MER: Høyt spill om sannheten

President Donald Trump beordret mandag FBI til å gjenåpne bakgrunnssjekken av Kavanaugh etter anklagene. Så lenge det skjer før fredag, kan FBI avhøre hvem de vil i forbindelse med etterforskningen. Det var den republikanske, men Trump-kritiske Jeff Flake som fikk utsatt den endelige avstemningen i én uke for at FBI kan gjennomføre undersøkelser.

Én uke er ikke lang tid, og det er begrenset hva som kan utrettes. Men var en helt nødvendig pause etter en svært spesiell dag Senatets justiskomité. Begge parter sa de var 100 prosent sikker i sin sak og begge virket troverdige – riktignok på hver sin måte.

En utnevnelse av høyesterettsdommer i USA er alltid politisk. Det er det en enkel grunn til: Dommerne sitter på livstid – altså mye lenger enn en president sitter i Det hvite hus. Et av Donald Trumps valg- løfter var å nominere konservative dommere, noe han også har gjort, sist nå med den svært konservative Kavanaugh­, som man lenge trodde hadde en enkel vei til Høyesterett, og stor politisk innflytelse i USA.

LES MER: Hvorfor le? Trump har jo helt rett

Men det er ikke lenger en utnevnelse hvor Donald Trump leverer på valgløftene sine. I tillegg til det menneskelige drama som utspiller seg, kan Høyesterett i USA være merket, uansett utfall. Også Brett Kavanaughs kandidatur kan være i fare, selv om det ikke vil foreligge bevis for at han har gjort noe straffbart. Kavanaugh bidro selv sterkt til politisering da han i høringen påsto at anklagene om seksuelle overgrep var en hevnaksjon på vegne av Hillary Clinton­. Han langet også ut mot demokrater, liberale, «venstre-opposisjonsgrupper» og de som er sinte på Trump. Han viste mer sinne enn noen kandidat har gjort før ham i sin kamp for å renvaske seg. Flere stiller spørsmålet om han kan være en uhildet dommer etter dette.

Uansett hva som skjer, er dette et eksempel på hvor dypt splittet USA er. Sinnet og mistenksom-heten på begge sider er svært sterk og vil ikke legge seg med det første.

Trykket i Vårt Land 3. oktober 2018.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder