Verdidebatt

Tid for handling

For en tid tilbake kom jeg over en tegneseriestripe med følgende dialog:Noen ganger har jeg lyst til å spørre Gud om hvorfor det er så mye urettferdighet i verden. - Hvorfor spør du ham ikke, da? - Nei, jeg er redd han skal spørre meg om det samme.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Å arbeide for rettferdighet handler ikke bare om å være prinsipielt enige i de gode tankene eller å bifalle og applaudere de riktige tiltakene. Vi kommer også til et punkt der vi som kirke og som kristne blir kalt til å handle.

Vi tror at evangeliet som forener oss har en forvandlende kraft på mennesker og på samfunn. Dette står vi som kristne og kirker i Norge sammen om. Misjonsorganisasjonene, som jeg representerer, blankpusser misjonsbefalingen og jobber både med fattigdomsbekjempelse og gode bistandsprosjekter. Men når det er sagt, tror jeg også vi nå må reise oss i protest mot urettferdigheten i verden. Vi må kjempe en modig kamp for sosial endring for fattige og sårbare mennesker, og vi må våge å endre egne liv i forsvar for vår lidende klode.

Om få uker, fredag 9. november, skal Rettferdskonferansen 2018 sette dette på agendaen. Urettferdigheten i verden angår oss alle! Flere kirkesamfunn, misjonsorganisasjoner og trosbaserte aktører i bistands- og utviklingsarbeid vil med én stemme utfordre til handling. Vi ønsker at Rettferdskonferansen skal bli starten på en økumenisk fellesbevegelse for rettferdighet som mobiliserer til rettferdighetsfremmende handling, lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

Lukk opp din munn for den som ikke selv kan tale, før saken for dem som nær bukker under. Lukk opp din munn og døm rettferdig, la hjelpeløse og fattige få sin rett, sier Salomos ordspråk 31, 8-9. Hva forventer vi å høre i kirken? Det som klør oss i øret? Neppe. Riktignok handler Bibelens budskap om grenseløs forsoning og forvandlende kjærlighet, men samtidig utfordrer den oss. Gud er ikke en jovial Gud som kun vil skape balanse og fred. Gud blir noen ganger svært nærgående og konfronterende.

Kjell Nordstokke, professor emeritus ved VID og som vil delta på Rettferdskonferansen i Sentralen i Oslo, har i flere årtier vært opptatt av temaet vårt. Han mener vi trenger en handlingsorientert teologi som kommer nedenfra, en teologi for de fattige og som sammenfatter både bønn og kamp for rettferdighet. Teologi læres ikke bare; den gjøres.

Urettferdigheten møter oss overalt, og den forårsakes av mennesker, grupper og av politiske systemer. Mennesker lider på grunn av urettferdighet, enten det er fattigdom, kriminalitet, mobbing eller forsømmelser – eller av vårt selvødeleggende overforbruk. Men vi tror på og vil tjene en Gud som handler og som identifiserer seg med menneskers smerte og nød og med alle dem som får sitt menneskeverd krenket, og vi som Guds folk skal følge ham og respondere på den urettferdigheten og de behovene vi ser.

Å sitte tafatte og handlingsløse kan ikke være et gyldig alternativ. Kristen nestekjærlighet handler om å synliggjøre Gud i en brutt og ødelagt verden og må føre til at vi reiser oss - og noen ganger tale, protestere og handle på vegne av mennesker som ikke har noen stemme. Rettferdighet handler om hele spekteret fra milde gaver til arbeidet for å endre politiske strukturer. Det handler om det nære så vel som det globale. Spillereglene i verden gjør de rike rikere og de fattige enda fattigere, men vi som har penger, ytringsfrihet og alle valgmuligheter – og som er troens folk - må gjøre vårt for at de som ikke har, også får.

Rettferdighet er mer enn arbeidsvilkår. Det er ikke særlig rettferdig at de som har minst skyld i klimaendringene i verden (og som ofte er de aller fattigste) er de som sliter mest med konsekvensene. Dette skulle utfordre vårt levesett og vår livsstil og påvirke mange av valgene våre.

Og vi vil tale høyt og tydelig mot moderne slaveri og menneskehandel! Prostitusjon og tvangsarbeid er alvorlige brudd på menneskerettighetene og rammer som oftest kvinner og barn. Mennesker blir fratatt juridiske og arbeidsmessige rettigheter, og det skjer både på tvers av landegrenser og innenfor et land.

På rettferdskonferansen skal vi også våge å snakke konstruktivt om økonomisk ulikhet. Verden er ikke fattig, men den er urettferdig, og vi må ansvarliggjøres og gjøre tiltak for å sikre like muligheter for alle og begrense økonomisk og sosial ulikhet.
Vi tror på en rettferdig verden! Nå er det på tide at vi som tror møtes for å snakke om veien dit!

Arrangementskomiteen for Rettferdskonferansen 2018 – ved Andreas Andersen, generalsekretær i Misjonsalliansen

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt