Verdidebatt

Demoniseringen av Frp.

KrF må ta et veivalg. Det er to forhold som jeg synes feies grundig under teppet: Det ene er at alternativet til dagens regjering er et samarbeid som også må inkludere SV. Det andre er at KrF og Frp. faktisk er på linje i en del viktige samfunnsspørsmål.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vi er faktisk enige i KrF nå om en ting: vi bør være i regjering! Så er vi uenige om hva som er den naturlige samarbeidspartneren.  Jeg opplever at det er to forhold som blir skjøvet godt under teppet:

Det første er at det fremstilles som et valg mellom Frp. og Ap. Det korrekte er vel å si at det er et valg mellom Ap. og Høyre.  Og så følger det noe med:  Det er et valg mellom SV som støtteparti og et regjeringssamarbeid med Frp.  Jeg synes man bør være ærlig om dette.

Det andre er at man velger å se bort fra at vi i KrF faktisk har en del felles med Frp.  For eksempel gjelder det statens rolle og familiens plass. Når vakre ord om å bygge samfunnet nedenfra og familiens betydning skal realiseres i konkrete saker; er det ikke Arbeiderpartiet og SV som har støttet oss: Eksempler kan være friskoler og kontantstøtte, men det finnes mange flere.  Dette bør vi ikke underslå, og fremstille det som om vi alltid står fjernt fra Frp.  Vi er uenige med dem i innvandringspolitikken, men der er det jo ikke noe bedre stilt med Ap.Høyre eller Sp.  En liberal innvandringspolitikk har ingen bred oppslutning i Norge, uansett hvilket alternativ vi velger.  Men de ikke-sosialistiske partiene deler en tro på at enkeltmenneskets frihet og at statens makt må begrenses.  Dette gjelder også når vi ser fremover; i en diskusjon om valgfrihet for eldre med  omsorgsbehov er det mer sannsynlig at vi vil finne sammen med Frp enn Ap.

Vi skal jo ikke i regjering for å støtte Frp. Vi skal dit for å prege et ikke-sosialistisk regjeringsprosjekt med KrFs politikk.  Vi har enda ikke forsøkt å påvirke regjerningen innenfra.  Hvis vi fullstendig kan nøytralisere SV i det ene regjeringsalternativet, hvorfor er det da så umulig å trekke det andre regjeringsalternativet i vår retning?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt