Verdidebatt

Politisk gjennomslag bra, men helheten viktigst!

Partileder Knut Arild Hareide sitt forslag om samarbeid med Ap og Sp er historisk. Men, det er vel også historisk å ønske sentrumspartiet KrF inn i regjering med et sterkt FrP?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg deler synet om at å sitte i regjering er best. Da får man gjerne mest gjennomslag for sine politiske saker.

Samtidig er jeg skeptisk. Skeptisk både på grunn av den såkalte "regjeringsslitasjen" som mange små partier opplever mens de sitter i regjering. Skeptisk også fordi en iver etter å komme i regjering kan gå på bekostning av en helhetlig samfunnsutvikling. Det er sikkert riktig at flere hjertesaker (for)blir gjennomført for et parti som er i regjering. Men, er ikke det viktigste at man kan stå inne for helheten i politikken som føres?

Helhetstenkning om politikken er årsaken til at jeg er motstander av KrF i en regjering som inkluderer et FrP som er så sterke som de er i dag. Det er en god beskrivelse Hareide gjorde i gårsdagens tale om at KrF gjør regjeringen bedre. Likefullt klarer ikke KrF hindre at politikken dras i for meg "gal" retning. Skatteletter og mer markedsliberalisme bidrar til økte forskjeller på fattig og rik, og mindre midler til viktige prosjekter som kan gjøre en forskjell for både unge og eldre. Regjeringen ønsker søndagsåpne butikker og dårligere vilkår for arbeidstakere. Distrikts-Norge jubler ikke over denne regjeringen. Selv om kanskje KrF kan få mer saker gjennom ved å gå inn i dagens regjering vil det totalt sett være dårligere for samfunnet, både nasjonalt og internasjonalt.

KrF er et sentrumsparti. Noen virker å ha en oppfatning av at det er et borgerlig parti. Det er ikke jeg enig i. I medienes overskrifter og valg av intervjuobjekt får man inntrykk av at det er stor motstand internt mot forslaget. Det er jeg heller ikke enig i. KrF er et mangfold og består av mange som ikke anser partiet for å være et borgerlig parti. Derfor er det gledelig med initiativet fra flere i Rogaland KrF (selve den borgerlige bastionen i partiet?) om å "Stå fast i sentrum!". Som sentrumsparti er det naturlig at KrF søker en politikk som bidrar til mest mulig sentrumspolitikk. Det får man ikke med dagens regjering.

Som sentrumsparti er det naturlig at KrF samarbeider med de partiene som bidrar til mest mulig sentrumspolitikk. Et sentrumsparti bør kunne samarbeide både til høyre og venstre i det politiske landskapet.

Som Hareide så glimrende konkluderte i gårsdagens tale: dagens politiske situasjon gir ikke mest sentrumspolitikk med samarbeid til høyre. Derfor er det naturlig at sentrumspartiet KrF søker samarbeid med Ap.

Jeg håper flere i KrF følger initiativet til de fra Rogaland KrF og gir uttrykk for ønske om å stå fast i sentrum, og dermed anbefale samarbeid med Ap og Sp! Det tror jeg KrF har godt av, og definitivt samfunnet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt