Verdidebatt

Spørsmål om bioteknologi er ikke et politisk spill

Debatten om Bioteknologi har aldri vært, og ville heller aldri bli, et politisk spill i Høyre.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Spørsmål om bioteknologi er ikke et politisk spill. Det er grunnleggende diskusjoner om menneskeverd, etikk, verdier og hvilket samfunn vi ønsker for fremtiden.

Det er godt mulig at Arbeiderpartiet vil strekke seg langt for å imøtegå Krf i generelle helsepolitiske spørsmål. Det har jeg ingen forutsetning for å vite noe om. Å sette en grunnleggende diskusjon om menneskeverd opp mot generell helse- og omsorgspolitikk blir likevel feil for meg.

Kjerkol kommer faktisk ikke bort fra at Arbeiderpartiet på sidelinjen når de andre partiene på Stortinget påpeker at menneskeverdet ikke skal være avhengig av bestemte egenskaper. Arbeiderpartiet står ikke sammen med de andre partiene om å understreke at vi vil motvirke et sorteringssamfunn.

For Høyre er det åpenbart at menneskelig liv ikke kan graderes eller rangeres, fordi hvert enkelt menneske har en iboende og ukrenkelig egenverdi. Dette er kanskje det mest sentrale i verdigrunnlaget som Høyre bygger sin politikk på – ikke et politisk spill.

Det er også uredelig av Ingvild Kjerkol å fjerne nyansene i Jan Tore Sanners innlegg i Vårt Land 25.09, og deretter å påstå at han lyver.

For det første skriver han at tidlig ultralydundersøkelse til alle ikke vil gi noen vesentlig nytte for mor eller foster. Det overrasker meg at Kjerkol tør å påstå at dette er usant. I arbeidet med evalueringen av bioteknologimeldingen, som helse- og omsorgskomiteen gjorde i vår, kom det klart frem at Kunnskapssenteret konkludert med at de ikke har funnet dokumentasjon for helsemessig gevinst av dette, og at et tilbud om tidlig ultralyd til alle friske kvinner kan føre til at det fødes færre barn med trisomi 21. Dersom Kjerkol fortsatt mener dette er usant, anbefaler jeg å lese Kunnskapssenterets notat om tidlig ultralyd fra 2012.

Videre konkluderte Norsk gynekologisk forening med at tidlig ultralyd har svært begrenset medisinsk nytteverdi i 2012. I tillegg vedtok nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helse- og omsorgstjenesten den 11. april 2011 at det ikke er riktig å innføre rutinemessig ultralyd i uke 12 for å oppnå helseeffekter hos mor eller foster.

I dag er tidlig ultralyd er et medisinsk tilbud som gis etter visse kriterier. Høyre, Senterpartiet, Venstre og Krf er enige om at det fortsatt skal være slik. I motsetning til Arbeiderpartiet ønsker vi ikke å gi dette tilbudet til alle.

Kjerkol hevder videre at Sanner taler usant om NIPT. I innstillingen til evalueringen av bioteknologimeldingen står det derimot ordrett at Høyre, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti «ønsker ikke at det innføres et offentlig tilbud om tidlig ultralyd eller et tilbud om NIPT-blodprøve for alle gravide». Tydeligere er det vanskelig å være.

Det er mye som skjer i det politiske Norge for tiden. Når det stormer og er uro rundt oss er det derfor viktig å holde fast ved de viktigste tingene. Menneskeverdet er nettopp det. La oss derfor fremover forsøke å holde oss for gode til å tillegge andre motiver de ikke har. Debatten om Bioteknologi har aldri vært, og ville heller aldri bli, et politisk spill i Høyre.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt