Verdidebatt

KrF er uansett KrF

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

KrF skal verken bli et borgerlig parti eller selge sjela til sosialistene. Enten partiet gテ・r i regjering med Erna eller テ・pner dテクra for ツュJonas, vil KrF fortsatt vテヲre sentrumspartiet som lテクfter menneskeverd, nestekjテヲrlighet og ツュforvalteransvar.

Jeg hテ・per KrF vテ・ger テ・ ta et tydelig valg ツュdenne hテクsten, og at partiet tar sikte pテ・ テ・ bli del av et realistisk regjeringsツュalternativ etter ツュvalget i 2021. Det handler ikke om at partiet skal ツュendre karakter eller forlate sentrumsツュprofilen; det handler om テ・ innse at det ツュpolitiske landskapet har endret seg.

Sentrumsidentiteten stテ・r sterkt i KrF, men sentrum utgjテクr for tiden ikke noe selvツュstendig kraftsenter i norsk politikk. Begge sentrumspartnerne vテ・re har valgt side, og KrF stテ・r tilsynelatende alene igjen med drテクmmen om et blokkuavhengig sentrum.

Denne erkjennelsen har etter hvert ツュpresset fram en annen erkjennelse; Bテ・de hテクyre- og venstresiden kan i dag stille opp med ツュtroツュverdige regjeringsalternativer, og for at KrF skal komme i posisjon og fテ・ テクkt innツュflytelse, 窶ィmテ・ partiet bli en del av ett av disse ツュalternaツュtivene.

Denne erkjennelsen har i sin tur bidratt til tydeligere flテクydannelser internt i ツュpartiet. Mens noen er overbevist om at det ツュeneste ツュsaliggjテクrende er et fortsatt samarbeid med hテクyresiden, mener andre at KrF nテ・ mテ・ ツュsette foten ned for Frp og テ・pne for et ツュsamarbeid til venstre. For noen har valget mellom en ツュ窶ィHテクyre- eller Ap-styrt regjering blitt et sテ・ ツュavgjテクrende premiss for sitt politiske ツュengasjement, at de valgt テ・ forlate KrF til fordel for andre partier.

Jeg er like spent som alle andre pテ・ ツュpartiets beslutning i samarbeidsspテクrsmテ・let. Selv har jeg uttalt at KrF kunne fテ・tt til fruktbare ツュpolitiske prosjekter i samarbeid med bテ・de hテクyre- og venstresiden, men jeg har heller ikke lagt skjul pテ・ at mine ツュpersonlige ツュpreferanser er et borgerlig samarbeid. ツュLikevel vil jeg heller at KrF gテ・r til valg med 窶ィen ツュambisjon om regjeringsmakt sammen med Ap og Sp, enn at vi fortsetter テ・ stテ・ ツュalene i ツュskyggen av alle troverdige regjeringsツュalternativer.

Knut Arild Hareide har uttalt at ツュprosessen med テ・ velge samarbeidsstrategi vil ツュgjテクre vondt, og at vi antakeligvis vil miste ツュmedlemmer. Han har nok rett. Men som ツュKrF-er gjテクr det enda mer vondt at partiet 窶ィoppleves som lite relevant og lekker ツュvelgere og medlemmer til alle kanter. Og ツュuansett ツュhvilket valg partiet tar, har man nテ・ en ツュmulighet til bテ・de テ・ demme opp for lekkasjen til テゥn av sidene, og samtidig vinne nye velgere. ツュDerfor テクnsker jeg KrF lykke til, og hテ・per partiet ツュvテ・ger テ・ ta et modig valg. Det trengs.

For meg var fattigdomsbekjempelse, de kristne grunnverdiene og kampen mot ツュsorteringssamfunnet grunnen til at jeg valgte KrF som mitt parti. Det er ogsテ・ grunnen til at KrF fremdeles er mitt parti, enten det nテ・ orienterer seg mot hテクyre eller venstre.

Trykket i Vテ・rt Land 28. september 2018.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt