Verdidebatt

Oljefondet som et grønt forbilde

Snart får Oljefondet lov til å investere i vindmøller og solceller. Gjøres det riktig, kan det bidra til en ny gullstandard for slike investeringer.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vi i Kirkens Nødhjelp og Framtiden i våre hender har i flere år ropt etter mer oljefondsinvesteringer i vindmøller og solcelleanlegg. Gleden var derfor stor da Stortinget i vår ba regjeringen om et mandat for at Oljefondet skal kunne investere i unotert infrastruktur for fornybar energi. Stortinget ønsker et slikt mandat fordi det er finansielt fornuftig for fondet, men dette er også investeringer som er helt nødvendige om vi skal nå klimamålene og stanse global oppvarming.

Å komme riktig ut fra starten

Det betyr at fondet kanskje allerede i 2019 kan investere i grønn infrastruktur. Det er gode nyheter for klimaet. På sikt kan det også gjøre det mulig å investere mer i utviklingsland. Nå må vi sikre at disse investeringene skjer på en bærekraftig måte som ivaretar menneskerettighetene helt fra starten av. Gjør vi det, reduserer vi omdømmerisikoen ved denne typen investeringer, slik mange har vært opptatt av.

Ingen investering er uten økonomisk risiko eller påvirkning på miljø og mennesker. Investeringer i unotert infrastruktur reiser nye utfordringer for fondet: De er mindre likvide, har lang tidshorisont, legger beslag på store landområder og griper direkte inn i folks liv. Når det åpnes for investeringer i unotert infrastruktur er det i alles interesse at Oljefondet setter en høy standard som ivaretar menneskerettighetene og miljøet.

Tre råd for å redusere risiko

Så, hva bør fondet gjøre? I en fersk rapport fra The Governance Group, lagd på oppdrag av Kirkens Nødhjelp og Framtiden i våre hender, er det særlig tre tiltak som trekkes fram.

(1) Vi må gjøre en god jobb i forkant av en investering gjennom bunnsolide aktsomhetsvurderinger med fokus på miljø- og samfunnsfaktorer. Dette må ta utgangspunkt i folks lokale erfaringer. For dagens aksjeinvesteringer gjøres dette i hovedregel i etterkant..

(2) Det finnes et sett med regler og standarder fondet bør følge som håndterer risiko og bidrar til bærekraftige investeringer. Noen eksempler på dette er Verdensbankens standarder og FNs prinsipper og retningslinjer. Her er det altså en full verktøykasse å benytte seg av.

(3) Fondet er allerede i dag i det unoterte markedet gjennom eiendomsinvesteringene. NBIM kan bygge videre på erfaringene ved investeringer i unotert infrastruktur.

Oljefondet som ledestjerne

Oljefondet er verdens største statlige fond, og er for alvor med på å sette standard i finanssektoren. Når fondet går inn i et nytt marked følger verden med. Det så vi blant annet på kulluttrekket, som førte til at mange andre investorer, både norske og utenlandske, solgte seg ut av de samme selskapene som Oljefondet.

Og mange andre investorer etablerte etiske retningslinjer først etter at Oljefondet lanserte sine retningslinjer, som på den tiden var banebrytende. På samme måte kan Oljefondet bidra til å sette nye gullstandarder for hvordan investere i fornybar infrastruktur. Det norske folk stiller høye krav til fondets etiske forvaltning, og vil også ha høye etiske forventninger til infrastrukturinvesteringer.

Kirkens Nødhjelp og Framtiden i våre hender ønsker investeringer i vindmøller og solcelleparker hjertelig velkomne. Nettopp fordi de er så viktige for vår felles fremtid må vi sørge for at de skjer på en skikkelig måte helt fra starten av. Det er i alles interesse. Våre forslag er i så måte gull verdt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt