Leder

Jenter på flukt

Vi håper uviklingsminister Nikolai Astrup tar denne rapporten på alvor og leter etter tiltak fra norsk side.

Tenåringsjenter møter større problemer i kriser og konflikter enn andre grupper. Seksuell vold, selvmordstanker og isolasjon er utbredt. Mange av jentene er bekymret for å bli kidnappet av væpnede grupperinger og utsatt for seksualisert vold, trafficking og barneekteskap. Dette skrev vi om på nyhetsplass tirsdag.

Bakgrunnen er intervjuer med jenter mellom 10 og 19 år, utført av Plan International. Undersøkelsen avdekker flere fellestrekk jenter sliter med i så ulike konflikter som Sør-Sudan, leirene for rohyinga-flyktninger i Bangladesh og i området rundt Tsjadsjøen.

LES OGSÅ: Tenåringsjenter de største taperne

70 prosent av jentene i undersøkelsen har opplevd kjønnsbasert vold. Mange har også opplevd vold innenfor familien. En 18 år gammel rohyngia-­jente som er intervjuet i rapporten, forteller at en venninne av henne ble drept av en ung gutt som først hadde misbrukt henne.

Mange av jentene som er blitt intervjuet, forteller også at de er frarøvet skolegang, og at familien ­mener det ikke er nødvendig fordi de er jenter. I flere kulturer blir kvinners rolle definert til å primært å skulle utspille seg innenfor hjem og familie. Mange av jentene blir derfor også isolert. Vold i familien blir også brukt som tiltak for å kontrollere jentene.

Norge og norske aktører er involvert både som giver og i humanitært arbeid i en rekke kriser, mange steder i verden. Det er nå viktig at norske myndigheter øker fokuset på kvinners og jenters situasjon i kriser og konflikter. Dette kan gjøres både gjennom internasjonale fora og direkte der Norge er involvert.

I flyktningleirer kan et tiltak være å øke graden av egne områder for ung kvinner, med økt vakthold. Andre steder vil det være viktig å sette søkelys på skolegang for jenter, samt andre tiltak som gjør at unge jenter ikke blir så isolert i familien.

LES OGSÅ: Frigitte Chibok-jenter sliter etter overgrep

Generalsekretær i Plan Norge, Kari Helene Partapuoli, mener at verdenssamfunnet har feilet i oppfølging av unge jenter i kriser og konflikt. Hun mener at både det internasjonale samfunn og de ­humanitære organisasjoner må legge om deler av sitt hjelpearbeid for å tilrettelegge for økt sikkerhet for jenter og kvinner. Dette støtter vi fullt ut.

Vi håper utviklingsminister Nikolai Astrup tar denne rapporten på alvor og leter etter tiltak fra norsk side.

Trykket i Vårt Land 26. september 2018.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder