Verdidebatt

Stortrommetakter

Teksten er en replikk til Vårt Land (VL) som er refusert med den begrunnelse at de har hatt en replikk om saken. Den replikken var kortere og tar ikke opp alle de sidene av saken som jeg gjør. Saken gjelder at VL slår opp et stort intervju om Joshua Frenchs kommende foredrag, som hverken VL eller intervjuobjektet har hørt. Men som blir slaktet av H J Hansen med ordene "grotesk" og "rystende" at French skal ut og fortelle sin historie. Her er teksten som VL refuserte.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Stortrommetakter

Det er stortrommetakter fra VL for nylig. Undertegnede reagerer sterkt på avisens store oppslag på forsiden og to helsider i avisen 10. september. Forsiden viser en ung mann med gløgge øyne sittende i en skitten, tarvelig celle hvor veggene ser ut som om de er pepret av kuler. VL gir ordet til en Afrika-kjenner som uttaler seg i fordømmende ordelag om et foredrag som Joshua French ennå ikke har holdt. Kjenneren er rysta over at den dødsdømte, torturerte og fengslede i åtte år, Joshua French, skal reise rundt og fortelle sin historie. Han skal til og med få penger for det. Slik som Fredrik Græsvik, Morten A. Strøksnes, Kari Hilde French med sine bøker om samme sak, og Nikolaj Frobenius med sin bok og filmmanus.

VL stiller ikke spørsmål til Afrikakjenneren om ikke ytringsfriheten også bør gjelde Joshua French. Avisen spør i stedet om hva French burde gjøre og får svaret, tie, sitte stille.

I faktaboksen skriver VL at French fikk livsvarig fengsel i 2014 for drap på Moland. De skriver ikke at tidligere utenriksminister Børge Brende, siden dommen ble stående, kalte dette et justismord i Nrk P2, 23. februar 2014. Og den norske rettsmedisineren Arne Stray Pedersens konklusjon var at Moland tok sitt eget liv.

Det refereres fra NRKs Podkast hvor French forteller at han og Moland kom seg videre etter at sjåføren lå alvorlig skadet på bakken, uten å hjelpe ham. Begge visste nok at de risikerte livet om de skulle hjulpet den skuddskadete sjåføren. Det samme fryktet NRKs Afrika korrespondent Einar Lunde i 1982, som rømte fra stedet, da NRKs reportasjebil hadde kjørt på to mennesker i Sør-Sudan. De kjørte videre mens hakker og spyd knuste vinduene i bilen. Det er ikke uvesentlig hva en avis forteller og hva som ikke blir fortalt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt