Gulla Nyheim Gramstad

11

Stortrommetakter

Teksten er en replikk til Vårt Land (VL) som er refusert med den begrunnelse at de har hatt en replikk om saken. Den replikken var kortere og tar ikke opp alle de sidene av saken som jeg gjør. Saken gjelder at VL slår opp et stort intervju om Joshua Frenchs kommende foredrag, som hverken VL eller intervjuobjektet har hørt. Men som blir slaktet av H J Hansen med ordene "grotesk" og "rystende" at French skal ut og fortelle sin historie. Her er teksten som VL refuserte.

Publisert: 24. sep 2018

Stortrommetakter

Det er stortrommetakter fra VL for nylig. Undertegnede reagerer sterkt på avisens store oppslag på forsiden og to helsider i avisen 10. september. Forsiden viser en ung mann med gløgge øyne sittende i en skitten, tarvelig celle hvor veggene ser ut som om de er pepret av kuler. VL gir ordet til en Afrika-kjenner som uttaler seg i fordømmende ordelag om et foredrag som Joshua French ennå ikke har holdt. Kjenneren er rysta over at den dødsdømte, torturerte og fengslede i åtte år, Joshua French, skal reise rundt og fortelle sin historie. Han skal til og med få penger for det. Slik som Fredrik Græsvik, Morten A. Strøksnes, Kari Hilde French med sine bøker om samme sak, og Nikolaj Frobenius med sin bok og filmmanus.

VL stiller ikke spørsmål til Afrikakjenneren om ikke ytringsfriheten også bør gjelde Joshua French. Avisen spør i stedet om hva French burde gjøre og får svaret, tie, sitte stille.  

I faktaboksen skriver VL at French fikk livsvarig fengsel i 2014 for drap på Moland. De skriver ikke at tidligere utenriksminister Børge Brende, siden dommen ble stående, kalte dette et justismord i Nrk P2, 23. februar 2014. Og den norske rettsmedisineren Arne Stray Pedersens konklusjon var at Moland tok sitt eget liv.

Det refereres fra NRKs Podkast hvor French forteller at han og Moland kom seg videre etter at sjåføren lå alvorlig skadet på bakken, uten å hjelpe ham. Begge visste nok at de risikerte livet om de skulle hjulpet den skuddskadete sjåføren. Det samme fryktet NRKs Afrika korrespondent Einar Lunde i 1982, som rømte fra stedet, da NRKs reportasjebil hadde kjørt på to mennesker i Sør-Sudan. De kjørte videre mens hakker og spyd knuste vinduene i bilen. Det er ikke uvesentlig hva en avis forteller og hva som ikke blir fortalt.

 

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Gulla Nyheim Gramstad

11 innlegg  106 kommentarer

Mer rik på innsikt og dømmekraft

Publisert 10 måneder siden

Når ingen kommenterer får jeg gjøre det selv. He he. Jeg er en ihuga Vårt Land-leser, har abonnert på avisen i mange år. Liker avisen, den hører med i mitt liv, og jeg har fulgt med i utviklingen. Jeg leser flere aviser, men VL er den første jeg tar om morgenen. 

 

Når jeg ikke får inn en aktuell replikk i papiravisen lurer jeg på hva som skjer, da det overhode ikke finnes plassmangel. Det synes på bilde-størrelsene som eser mer og mer ut. Hva det betyr vet ikke jeg, men det kan jo ikke være mangel på stoff... Teksten min er svært aktuell, da filmen"Mordene i Kongo" snart kommer. En ny bok om "Kongosaken"kommer også nå, og en bok av hovedpersonen selv kommer også. 

 

Dessuten tar jeg opp ytringsfrihet for Joshua French, med henblikk på foredraget hans, når et så kritisk intervju får så digert oppslag i VL. Og selv har avisen sett den så aktuell at de bruker nærmest "krigstyper"på forsiden. Ytringsfrihet har ikke VL nektet French, men de har gitt en kritiker spalteplass med voldsomt sterke ord. Dessuten lar journalisten Hansen slippe unna med å si at han til og med kjente til French og Molands"reelle aktivitet" i Kongo. Han må være det eneste menneske i verden som vet akkurat det. 

 

Tidligere sjefredaktør Åshild Mathisen, som ble oppsagt med umiddelbar virkning i år, uvisst av hvilken grunn, ønsket å satse på nye stemmer,etterlengtet dybde, kultur og kunst. Mathisen forsvant så fort ut at hun ikke fikk vist hva hun var god for, men jeg håper VL vil følge i hennes spor. Som det så fint står skrevet på forsiden: "Og dette ber jeg om, at deres kjærlighet må bli mer og mer rik på innsikt og dømmekraft." 

 

 

Mest leste siste måned

Pride har nådd sin peak
av
Tonje Gjevjon
24 dager siden / 8329 visninger
Vi som ikkje forstår Pride
av
Emil André Erstad
25 dager siden / 6288 visninger
Sangens elv stopper opp
av
Harald Bjørkøy
19 dager siden / 3358 visninger
Isolerte menigheter
av
Vårt Land
14 dager siden / 2626 visninger
Det er normalt å bli eldre
av
Magne Nylenna
22 dager siden / 2154 visninger
Sant og usant fra Lomheim
av
Merete Thomassen
10 dager siden / 1958 visninger
Oase og snever kritikk
av
Vårt Land
8 dager siden / 1704 visninger
En verdig død for alle
av
Marie Aakre
12 dager siden / 1702 visninger
Den tunge arven
av
Ingrid Nyhus
8 dager siden / 1555 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere