J.K. Baltzersen

debattbokredaktør
28

Marsdals bomskudd

Marsdal fra tankesmien Manifest angriper Civita og bommer fullstendig i sin beskrivelse av frihet 2.0.

Publisert: 23. sep 2018

På kommentarplass i Klassekampen 8. september går tankesmien Manifests Magnus Marsdal mot Civita og et utvalg avdøde liberale tenkere.

For tiden synes Civita nærmest sykelig opptatt av Trump og høyrepopulisme og forsvar av det liberale (egentlig sosialdemokratiske) demokrati mot disse. Da blir forsvar for skranker mot statsmakten utover det alle partier – ihvertfall fra SV til Frp – kan være enige om, ikke aktuelt. I en slik tid er Marsdals kritikk av Civita fullstendig malplassert.

Friedrich August von Hayek er blant tenkerne Marsdal går til angrep på. I boken The Constitution of Liberty skrev von Hayek at den opprinnelige intensjon bak det demokratiske ideal var å forhindre all vilkårlig makt, mens den doktrinære demokrat vil ha et ubegrenset flertallsstyre, noe som gir en ny vilkårlig makt.

Von Hayek så hvordan regimer i det tyvende århundre som var langt verre enn vårt koselige norske demokrati, fikk utfolde seg. Det er minimalt med grenser for flertallsmakt i dagens norske demokrati, men det er viktige grenser. Marsdal, ser det ut til, vil ha denne flertallsmakten på steroider. At flertallet får forsyne seg av andres hardt opparbeidede midler, er visst for Marsdal frihet 2.0. Fullstendig bomskudd!

Istedenfor å rive ned de få grenser vi har for flertallsmakt, trenger vi å styrke dem, slik jeg snakket om på Ekko i NRK 7. september.

 

J.K. Baltzersen er forfatter, samfunnsdebattant og redaktør av antologien/debattboken Grunnlov og frihet: turtelduer eller erkefiender?

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Øivind Hundal

2 innlegg  197 kommentarer

Von Hayek

Publisert nesten 2 år siden

Jeg har lest von Hayek. Gjennomgående sunn fornuft, godt begrunnet slik jeg ser det. Det er nok ikke noe som Magnus Marsdal vil ha, nei. Men Marsdal alternativ, hva er det? Og viktigere, er hans alternativ egentlig viktig, eller gjelder det bare å bryte ned Hayeks idéer?

1 liker  

Mest leste siste måned

Sårbar og synlig
av
Ragnhild Mestad
27 dager siden / 2913 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
rundt 1 måned siden / 1424 visninger
Behov for et blikk i speilet?
av
Shoaib Sultan
15 dager siden / 1119 visninger
Drømmen om tempelet
av
Joav Melchior
29 dager siden / 629 visninger
Minner fra en sommerkirke
av
Anita Reitan
8 dager siden / 606 visninger
Full krise i Mali
av
Hilde Frafjord Johnson
14 dager siden / 585 visninger
Brokete Brasil
av
Hildegunn Marie Tønnessen Seip
6 dager siden / 469 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere