Verdidebatt

KrF, FrP og tapte kristenstemmer

- Gode journalist, kan du vise at for hver gang en Kristelig Folkeparti-politiker angriper Fremskrittspartiet, går KrF fram på meningsmålingene?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Etter å ha lest artikkelen «Sitter igjen med smalt grunnfjell» i papiravisen 18.9 kunne man tro det var oppdraget journalisten fikk av Berit Aalborg, Vårt Lands redaktør for politikk og verden, deriblant meningsmålinger.

Med utgangspunkt i meningsmålinger som avisen har fått fra professor og valgforsker Bernt Aardal, leser vi bl.a. følgende:

En økning i 2014 kom etter klinsj med FrP om den såkalte asylbarnsaken og den blåblå regjeringens første budsjett, som et skuffet KrF mente var ribbet for sentrumsakser og svært usosialt.

Det er ikke urimelig om dette ga KrF en uttelling fra 4,7 til 5,9, selv om vel endringen er innenfor feilmarginen.

Men når det så nevnes at i 2015 økte KrF fra 5,3 til 5,7 på en måned før de faller igjen, så stusser jeg.  Denne endringen faller sammen med Hareides kraftige korreks av Per Sandberg, som hadde sagt at KrFs politikk fører til rekruttering av ungdom til terror.

Dette er en «framgang» som er klart innenfor feilmarginene. Men det kan selvsagt tenkes at en eller to velgere reagerte positivt på korreksen, hvis da ikke den ørlille endringen bare skyldes at ikke samme antall velgere deltok i målingen. Det vet jeg ikke, men uansett er det jo en endring som ingen betydning har.

Det står ikke klart i artikkelen at det er en sammenheng mellom disse utspillene og målingsresultatet, det står at mønstrene ikke er entydige. Men når opplysningene sammenstilles slik de er gjort, får man et klart inntrykk av at artikkelen skal fortelle om sammenhengen meningsmålingresultat og KrFs forhold til eller angrep på FrP, slik de to eksemplene, og andre, viser.

Sammensatt

Men det er jo altfor uprofesjonelt å nevne enkeltsaker. Det er ikke bare hva et parti sier og gjør som avgjør stemmegivning. Hvis KrF går tilbake ved den kommende måling, kan det jo godt skyldes at noen har gitt sine stemme til Ap på grunn av Støres utspill om mer til barnefamiliene. Skal man analysere valgresultat, må flest mulig faktorer tas med.

Den samme mangelen har man sett i andre innlegg der KrFs nedgang knyttes til samarbeid med Høyre i regjering. Det er altfor enkelt å gi Høyre-samarbeidet hele skylden for nedgangen. Man kunne like godt nevne at KrF gikk tilbake både i gode og onde dager, men vennligst ikke gi været skylda. Det er klart at mange velgere forlot KrF i perioden 2001-2005.  Men hvor gikk de? 15 prosent gikk til Ap, like mange til FrP og 4 prosent til Høyre. Det viser jo aller mest hvor vanskelig det er å være et sentrumsparti. Det underlige er at man ikke har undersøkelser- så langt jeg vet -  som klart forteller hvorfor KrF-ere forlot sitt parti.

Hvilke andre faktorer som bidro til nedgang, må med skal analysen bli riktig. Også hvilke saker de andre partiene frontet. Dessuten hvordan var familie- og kommuneøkonomien og den generelle samfunnsutviklingen, som ikke taler til KrFs fordel så langt man kan skjønne. Foran valget i 2005 kom statsministere Bondevik med en aldri så liten appell om hvor viktig det var at Venstre fikk bra med stemmer. Det førte sannsynligvis til at KrF fikk færre stemmer sammenlignet med om ikke appellen hadde kommet (om det var årsak til mandattap for KrF og regjeringsmakt vet vi ikke), slik man så var tilfellet for Høyre da statsminister Solberg understreket at regjeringen var avhengig av et godt resultat for Venstre. Og flere Høyre-velgere blant annet i Bærum holdts seg for nesa, unnskyld nesen, og stemte Venstre.

Tapte kristenvelgere

Det mest interessante i artikkelen er at tallene viser at KrF har hatt en klar og betydelig nedgang i stemmene fra dem som er kristelig engasjert. Det burde ikke overraske noen. Det er godt om KrF kan nå nye velgergrupper, slik de gjorde da de hadde den populære kontantstøttesaken, men går det på bekostning av kristenfolket, kommer man i den situasjonen som KrF er i nå.  Hvorfor skal man stemme KrF når andre partier har omtrent samme standpunkter?

Det er stemmer nok blant kristenfolket til å komme opp mot tidlige tiders høye tall. Og en stemme teller like mye enten den lukter kristenmannsblod eller ikke.

Ny undersøkelse

Men jeg savner at Vårt Land skriver om den undersøkelsen som Sigbjørn Sødal, forsker og professor ved Handelshøyskolen ved Universitetet i Agder har utført. Den har jeg omtalt i en respons jeg hadde på Aalborgs innlegg om KrFs valg. Han kommer fram til at det er mer enn dobbel så stor avstand mellom Krf og Ap, som mellom KrF og FrP.

Nå passer den opplysningen ikke inn i VLs journalistikk for at KrF skal søke samarbeid med venstresiden, men likevel tror jeg den vil interessere mange lesere. Her er utfordringen gitt. Bedre med sen omtale enn ingen. Og er det innvendinger mot undersøkelsen, leser vi gjerne om det.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt