Verdidebatt

Regjeringen tar privat eiendom

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Regjeringen legger opp til å konfiskere privat eiendom ved skolenedleggelser. Det fremkommer i en ny økonomiforskrift til friskoleloven. Kan utdanningsministeren forklare det ideologiske grunnlaget for en slik politikk?

Jeg viser til økonomiforskriftenes paragraf 9-2 om «Tilbakebetaling ved nedlegging». Ja, det er unntak for gaver og egne innskudd, men ikke for oppstartskostnader. Og hva med frivillig innsats som det er så mye av i ideelle virksomheter?

«Resterende eigedelar og midlar, etter at gjeld er trekt frå, er å rekne som statstilskot og skal utan oppmoding betalast attende til Utdanningsdirektoratet. Eigedelar skal seljast til markedspris».

Med hvilken hjemmel kan regjeringen la en økonomiforskrift få tilbakevirkende kraft, i praksis opptil 100 år tilbake, i strid med grunnlovens paragraf 97: «Inga lov må gjevast tilbakeverkande kraft.»? Og hvordan skal dokumentasjon, som tidligere ikke er etterspurt i generasjoner, håndteres?

Med hvilken rett kan regjeringen betrakte frivillig innsats og foreldrepenger/elevbetaling for «statstilskot»? Og med hvilken rett kan regjeringen betrakte elevtilskudd til drift som tilskudd til bygninger, når det siste kun er gitt i helt symbolske størrelser i noen svært få år?

Hele friskole-Norge venter på et svar fra politisk ledelse, da økonomiforskriften er et politisk og ideologisk inngrep.

Trykket i Vårt Land 22. september 2018.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt