Pernille Huseby

Fungerende generalsekretær Actis
3    1

Skal fortsatt være forbudt

Narkotikapolitikken må utformes slik at vi sørger for at færrest mulig begynner å bruke narkotika, samtidig som vi hjelper dem som sliter.

Publisert: 22. sep 2018 / 540 visninger.

Vårt Land skrev 15. september en sak om at Actis går inn for å avkriminalisere bruk og besittelse av narkotika, slik også et flertall på Stortinget har gått inn for. Det har vakt en viss oppsikt.

Fra justis til helse. 

Dette er ikke et signal om et linjeskifte, eller at Actis har gått bort fra målet om å holde narkotikabruken lavest mulig. Vi mener det er viktig å være tydelig på hva rusreformen egentlig inne­bærer. Dette er også bakgrunnen for at vi nå velger å bruke ordet avkriminalisering. Altså at ansvaret for å følge opp narkotika­bruk flyttes fra justis til helse. Bruk og besittelse av narkotika er og vil fortsatt være forbudt, også etter reformen.

Forbudet bidrar til å begrense­ tilgjengeligheten av narkotika og til å redusere den sosiale ­aksepten for bruk. Dette er rusforskningen tydelig på. Avkriminalisering kan, blant de som ikke kjenner begrepet, oppfattes som at narkotika skal være lov å ha og bruke. Politiet melder at ungdom de møter, nå tror at det er fritt fram å bruke. Men det er en misforståelse: Forbudet mot narkotika ligger fast, og også ­etter reformen skal bruken avdekkes og bli møtt med reaksjoner og helseoppfølging. Endringen i retning av mer helsehjelp og andre reaksjonsformer er en utvikling som har pågått i lang tid i Norge, og er en utvikling ­Actis har støttet.

Rusreformens mål er forbedret livssituasjon for mennesker med langvarig og tung rusavhengighet. Bøter for bruk, eller i verste fall fengsling, hjelper ikke denne gruppa. Det er det bred enighet om på rusfeltet. Samtidig er det viktig å unngå at nye grupper utvikler problemer som følge av narkotikabruk. Særlig viktig er det at ungdom møtes med tett og forpliktende oppfølging.

Inn på en bedre vei. 

Ungdoms bruk av narkotika er lav, selv om den siste Ungdata-undersøkelsen viser en økning i cannabisbruk blant videregående-elever. Årsaken til økningen er ukjent, men det er mulig debatten må ta noe av skylda. Derfor er det viktig at vi alle er tydelige på at forbudet fortsatt ligger fast – og at vi rigger systemet slik at vi kan hjelpe ungdom som eksperimenterer med narkotika inn på en bedre vei.

Actis er bekymret for at hasj og marihuana omtales som «lettere stoffer», noe vi frykter bidrar til å senke terskelen for bruk. Hasj og marihuana har en betydelig avhengighetsrisiko, blant annet fordi stoffet er sterkere enn før. Cannabisbruk erstatter sjelden alkohol, men kommer i tillegg. Vi ser at antallet som søker ­behandling for cannabisavhengighet øker, og forskerne mener sterkere stoffer er del av forklaringen.

Bevare lav bruk. 

For Actis er målene i ruspolitikken det viktigste. Vi må bevare den lave bruken av narkotika gjennom god forebygging, samtidig som vi forbedrer livssituasjonen for personer med rusproblemer. Rusreformen vil kunne bidra til økt verdighet og livskvalitet for en gruppe med vanskelige liv og kan, dersom fylt med riktige verktøy, bidra til at vi er bedre i stand til å løse de bakenforliggende årsakene til rusbruken.

Forebygge. 

Parallelt med utredningen må tiltaksapparatet for personer med rusproblemer bygges ut, og innsatsen for å forebygge overdosedødsfall intensiveres. Rusreformen vil ikke i seg selv løse disse problemene. Vi er derfor spent på forslaget til statsbudsjett for 2019 som legges fram i oktober. Der bør det satses både på forebygging, tidlig innsats i form av skolepsykologer og helsesøstre for å snu den trenden vi ser med økning i bruk av hasj og marihuana blant ungdom og for å hjelpe unge som sliter med psykiske problemer.

Men det trengs også mer penger til behandling og til oppfølging av personer etter behandling og løslatelse fra fengsel. Dette­ er bokstavelig talt livsviktige tiltak. Vi har ikke tid til å vente på reformen.

Trykket i Vårt Land 22. september 2018.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Daniel Krussand

10 innlegg  1824 kommentarer

Bakenforliggende

Publisert 21 dager siden
Pernille Huseby. Gå til den siterte teksten.
Rusreformen vil kunne bidra til økt verdighet og livskvalitet for en gruppe med vanskelige liv og kan, dersom fylt med riktige verktøy, bidra til at vi er bedre i stand til å løse de bakenforliggende årsakene til rusbruken.

Årsakene ja, hvorfor gjør vi ikke noe med dem?  Du nevner ikke noe om grunnen til narkotikabruk.

Redde og utrygge barn.

Og hvem gjør barna utrygge? 

Foreldre som jager etter karriere og status fremfor gode hjem og kjærlighet til ektefellen.

Du sier, «Årsaken til økningen er ukjent».

Neida, den er åpenbar.  Gode hjem gir rusfrie barn!

Svar
Kommentar #2

Pernille Huseby

3 innlegg  1 kommentarer

Publisert 21 dager siden

Mye kan gjøres med å gi barn og unge en trygg oppvekst. Der har vi mye å gjøre, helt enig med deg. Det finnes heldigvis gode foreldrestøtteprogram som kan bidra. Men årsakene til rusbruk kan jo være mange og sammensatte, så uansett må vi sørge for å fange opp unge så tidlig som mulig i en problemutvikling. 

Svar
Kommentar #3

Daniel Krussand

10 innlegg  1824 kommentarer

Gjør noe med årsaken!

Publisert 21 dager siden
Pernille Huseby. Gå til den siterte teksten.
Det finnes heldigvis gode foreldrestøtteprogram som kan bidra.

Du har rett i alt du skriver.  Det tragiske er at mennesker doper seg.  Også voksne.  Rusmisbruk ødelegger jo livet.

Nå har det gått så langt at det er behov for Actis?

Det er jo en fallitterklæring for Norge, verdens lykkeligste land?

Det har altså gått så langt at samfunnet synes det er normalt?  Og så skal vi ha «foreldrestøtteprogram»!

Voksne mennesker klarer å lage barn, men er ute av stand til å oppdra dem.

Forstår du at vi gamle reagerer på samfunnsutviklingen?  Mitt enkle svar er:  Sørg for at alle foreldre elsker hverandre, holder sammen og gir barn trygge hjem!  Er det vanskelig?


Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Tore Olsen kommenterte på
Allmektig Gud?
rundt 4 timer siden / 9985 visninger
Pål Georg Nyhagen kommenterte på
Personlig åpenbaring
rundt 4 timer siden / 924 visninger
Torbjørn Greipsland kommenterte på
Personlig åpenbaring
rundt 4 timer siden / 924 visninger
Rolf Larsen kommenterte på
Allmektig Gud?
rundt 4 timer siden / 9985 visninger
Rolf Larsen kommenterte på
Allmektig Gud?
rundt 4 timer siden / 9985 visninger
Pål Georg Nyhagen kommenterte på
Personlig åpenbaring
rundt 5 timer siden / 924 visninger
Per Steinar Runde kommenterte på
Jesus, Ivar Aasen og sosialisme
rundt 5 timer siden / 1198 visninger
Isak BK Aasvestad kommenterte på
Å lytte til innvendingene mot årets Operasjon Dagsverk
rundt 5 timer siden / 491 visninger
Isak BK Aasvestad kommenterte på
Personlig åpenbaring
rundt 5 timer siden / 924 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Personlig åpenbaring
rundt 5 timer siden / 924 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Personlig åpenbaring
rundt 6 timer siden / 924 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Allmektig Gud?
rundt 6 timer siden / 9985 visninger
Les flere