Leder

40 nye år

Det finnes metoder som er «alternative» i begynnelsen, men som viser seg å bære frukt.

Musikkterapi kan kanskje høres sært ut. For hva kan musikken bidra med i en situasjon med alvorlig sykdom?

Fortsatt er det kanskje en og annen som rynker på nesa i møte med den musiske terapien. Det kan kanskje lukte litt av røkelse, lyde litt som åndemanende trommer. Men faktum er at musikkterapien allerede er godt etablert som en vitenskapelig disiplin, med gode resultater å vise til innen blant annet rusbehandling og smertelindring.

LES OGSÅ: Tamburin-terapeutene

I helgen feiret fagmiljøet at det er 40 år siden Norges første musikkterapiutdanning ble startet. Etter tre år ble godkjent av Kirke- og undervisningsdepartementet. «Vi har hele tiden måttet overbevise og argumentere for oss hos rektorer og andre fagmiljøer», sier Even Ruud til Vårt Land i dag. Han er en av nestorene i faget her, og skal ha sin del av æren for de faglige seirene musikkterapien har vunnet i årene siden.

Ruud forklarer noe av musikkterapiens framgang med at fagmiljøet hele tiden har vært samlet, og at de ikke har «rota seg borti 'new age'-bevegelsen og sånne ting». Den faglige autoriteten har de vunnet gjennom jordnære forklaringer som dokumenterer faktisk virkning blant pasientene.

Musikkterapien er en påminner til oss alle om at helse ikke alene kan reduseres til utskriving av pilleresepter. Det finnes behandlingsmetoder som er «alternative» i begynnelsen, men som etter hvert viser seg å bære frukt. Det betyr ikke at man skal bli selvgod på eget fags vegne, og tilfreds med sin «alternativitet». Her har musikkterapiens norsk historie mye å lære bort – den er ikke redd for å prøves mot vitenskapens idealer.

LES OGSÅ: Sang og musikk som gjør deg frisk

Om anerkjennelsen av musikkterapi vitner om et mer helhetlig (holistisk) syn på mennesket innen helsesektoren, mener vi det er et gode. En sann vitenskapelig holdning innebærer å være skeptisk – men også nysgjerrig på nye metoder.

Det er bare å ønske musikkterapien det beste også for de neste 40 årene – mange har allerede erfart dens virkning, og andre vil gjøre de i framtiden.

Trykket i Vårt Land 18. september 2018.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder