Embla Regine Mathisen

3

Jemens tragedier og Norges rolle

Når busser fulle av jemenittiske skolebarn blir bombet, er noe riv ruskende galt. Men det skjer faktisk, og det må vi gjøre alt for å stanse.

Publisert: 17. sep 2018

Skrevet av Lisa Sivertsen, Konstituert generalsekretær 
i Kirkens Nødhjelp og Embla Mathisen, Leder av Changemaker.

En fersk FN-rapport anklager samtlige av partene som kriger i Jemen for alvorlige krigsforbrytelser. Ekspertene bak rapporten ber det internasjonale samfunnet la være å selge våpen som kan bli brukt i konflikten. Når FN kommer med et så tydelig råd, må verden lytte og handle. Dette gjelder også Norge.

Sivile mål. 

Bombingen av skolebusser er groteske utslag av at i denne krigen er sivile hyppige mål. Også flere andre sivile kjøretøy har blitt utsatt for luftangrep i år i tillegg til sykehus, boligområder, markeder, begravelser og bryllup. Blokaden, som den saudi-ledede koalisjonen står ansvarlig for, hindrer tilførsel av mat, vann, medisiner og annen humanitær hjelp. Når de krigførende partene har så liten respekt for humanitærretten, må det internasjonale samfunnet reagere.

Hvorfor setter Changemaker og Kirkens Nødhjelp fokus på dette? Vi har som mål å redde liv og skape rettferdighet, og som norske sivilsamfunnsaktører er det vår oppgave å følge med på hva slags rolle Norge spiller i verden.

Stanse forsyningen. 

Krigen i Jemen er svært kompleks og det er lett å føle seg maktesløs, men noe vi kan gjøre, er å slutte å forsyne de krigførende partene­ med militært materiell. Det er også et paradoks at vi i dag gir ­humanitær bistand til Jemen med den ene hånda, men bidrar til å øke de krigførende partenes militære kapasitet med den andre.

Tidligere i år kunne vi lese i VG at Norge tjener penger på missilsalg til Saudi-Arabia tross forbud mot dette. Forklaringen er at Norge produserer rakettmotorer til missiler, som blir satt sammen til et sluttprodukt i Tyskland, før det selges til Saudi-Arabia. Selv om formalitetene tilsier at dette er et tysk produkt, bidrar Norge indirekte med å forsyne krigsforbrytere med missiler.

Hevet terskelen. 

Etter press fra ­sivilsamfunnet har regjeringen stoppet salget av ammunisjon, og hevet terskelen for salg av annet militært ­materiell til De forente arabiske emirater. Det fortjener den honnør for, men vi er på langt nær i mål all den tid Norge fortsetter å selge såkalt B-materiell til både De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia. B-materiell er utstyr som ikke dreper direkte, men som er laget for et militært formål. I 2017 tjente Norge over 41 millioner på direkte salg til Saudi Arabia alene.

Vi håper den siste tidens hendelser og rådet fra FN gjør at regjeringen tar nye grep. All eksport av militært ­materiell til partene som kriger i Jemen­ må ta slutt.

Trykket i Vårt Land 17. september 2018.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Bryllup med bismak
av
Trond Langen
28 dager siden / 2310 visninger
Den verkeleg raude fare
av
Emil André Erstad
20 dager siden / 1895 visninger
Kjønnsideologi på avveie
av
Marit Johanne Bruset
13 dager siden / 1891 visninger
Slutt å gjøre kirken kul!
av
Merete Thomassen
rundt 1 måned siden / 1809 visninger
Spooky sjamanisme?
av
Vårt Land
25 dager siden / 1763 visninger
Kunnskapsløst om «koranskoler»
av
Usman Rana
13 dager siden / 1531 visninger
Bli i kirken, Märtha Louise!
av
Vårt Land
rundt 1 måned siden / 1300 visninger
En fallende stjerne?
av
Vårt Land
13 dager siden / 1226 visninger
Kallmyrs tabbe
av
Vårt Land
16 dager siden / 1158 visninger
Forledet av Frp
av
Vårt Land
20 dager siden / 1096 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere