Gunn Pound

171

Forandring for forandringens skyld

Når man blir så besatt av en forandring at forandring må skje for forandringens skyld - kan det kalles forandringspsykose (?)

Publisert: 14. sep 2018

FORANDRING FOR FORANDRINGENS SKYLD

FORANDRINGSPSYKOSE – VÅR NYTIDSSYKDOM ?

Hva vet vi om menneskene som stod bak nedleggelsen av Aker sykehus og mange lokalsykehus ute i distriktene ? Og hva vet vi om menneskene som står bak planene om nedleggelse av Ullevål og bygging av det nye Luftslottet på Gaustad. Og hva vet vi om deres menneskelige kvalifikasjoner og bakgrunn ? Hvorfor ble disse ansatt i lederstillinger og valgt inn i styret i Helse Sør-øst og OUS (Oslo Universitetssykehus)

 Ble det noen gang i ansettelsesprosessene stilt spørsmål om deres menneskelige kvalifikasjoner som evnen til å lytte, se andre, selvinnsikt som evnen til å se egne begrensninger, evnen til å innrømme feil og til å snu ved uheldige valg, samt deres psykiske helse.

Og hvorfor har ikke deres store tabber som nedlegging av Aker og andre lokalsykehus som bl.a. Ski, Lillestrøm og Stensby sykehus fått konsekvenser for deres stillinger og verv? Når man går til det skritt å legge ned flere sykehus som går med overskudd og hvor pasienter og ansatte trives så godt tillater jeg meg å spørre om de er blitt rammet av vår nytidssykdom Forandringspsykose som burde blitt en egen diagnose som kvalifiserer for sykemelding og omplasseringer.  En sykdom som ingen tør snakker om.

 Jeg spør fordi disse forandringene har fått og vil fremdeles få katastrofale følger for pasientene. Groruddalens befolkning som var så glad i Aker ble overført til et overfylt Ahus og de ansatte opplevde sine gode arbeidsmiljøer gå i oppløsning.

Når man blir så besatt av en forandring at forandring må skje for forandringens skyld bør man kunne kalle dette forandrings-psykose ? Og når man blir så besatt av å forandre at man ikke greier å lytte til verden utenfor spør jeg om dette er sykdomstegn ?

I de siste tjue årene har omorganiseringsbasillen spredt seg i ekspressfart langt inn i offentlig sektor (inkl. sykehusene)som en gang var trygge og forutsigbare arbeidsplasser. Den ene forandringen avløste den andre. Når en omorganisering var avsluttet, startet en ny omorganisering.

I mange offentlige etater er flere mindre etater slått sammen til en stor etat og dette skjer uten de ansattes medvirkning og innflytelse. Mange av endringene er så lite gjennomtenkte at mange har fått sin livskvalitet vesentlig forringet. Mange arbeidstakere opplever oppsigelser, innskrenkninger, frustrasjon og sorg samt at deres trygge arbeidsmiljø er gått i oppløsning. Et kjent eksempel er endringene i sykehussektoren i Oslo. I denne sammenheng er også en uskyldig tredjepart rammet, nemlig pasientene.

Styret i Helseforetaket Sør-Øst inkludert vår helseminister er og sykehusledelsen er så lammet i sin forandringspsykose at de stenger alle dørene til en stor og klok verden utenfor som gang på gang advarer mot fusjoner, nedleggelser og planer om Drømmeslott.

En stor honnør til de trofaste ildsjelene i Aker og Ullevåls venner og mange mange flere som dag etter dag og natt etter natt kjemper mot dette.

I arbeidslivet har man hjemmel for å sparke udugelige folk og dette gjelder folk i lave og høye stillinger. Mitt inntrykk er at folka på gulvet har et mye dårligere oppsigelsesvern enn folka på toppen. Sistnevnte faller gjerne ned i gullkantede fallskjermer.

Gunn Pound

 

 

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Åge Kvangarsnes

12 innlegg  1957 kommentarer

Publisert 9 måneder siden

Forandringer har man råd til, fotfolk og pasienter har man ikke råd til. Dette heter visst helsepolitikk.

Toppene sørger nok for at "forandringspsykose" bare er en diagnose for de som ikke tåler forandring. 

Knakende godt og viktig innlegg, Gunn Pound!

2 liker  
Kommentar #2

Gunn Pound

171 innlegg  78 kommentarer

Publisert 9 måneder siden

Tusen takk. Du har så gode poenger her. Og jeg tror at vi tåler forandringer som gagner oss. Men helsepolitikken har tatt helt av og blir drevet etter forretningsmodellen. 

2 liker  
Kommentar #3

Åge Kvangarsnes

12 innlegg  1957 kommentarer

Publisert 9 måneder siden
Gunn Pound. Gå til den siterte teksten.
Men helsepolitikken har tatt helt av

Fristende å komme med et bibelsk ord her om helsepolitikere:

"Gå til dette folk og si: Dere skal høre og høre og ikke forstå, dere skal se og se og ikke skjønne....deres ører er blitt tunghørte og sine øyne har de lukket igjen.."

Så bare stå på med dine gode og viktige innlegg , Gunn Pound,  du har i alle fall både hørsel og syn for dette i orden...  kanskje du får lege dem...undernes tid er forhåpentligvis ikke forbi.

1 liker  
Kommentar #4

Åge Kvangarsnes

12 innlegg  1957 kommentarer

Når "forandingspsykose" blir noe positivt!

Publisert 9 måneder siden
Gunn Pound. Gå til den siterte teksten.
forandringspsykose (?)

Bare et lite tips til Gunn Pound, ikke fordi du trenger det, men fordi jeg håper du har energi og tid til å se de to tv-programmene som har gått på NRK (2?) som heter "Frisk uten medisiner", og brukt din glitrende penn til et innlegg om det. Det handler nettopp om forandring, en slik "forandringspsykose" må vi gjerne gå inn i ! Den viser også skremmende eksempel på "forretningsmodellen", men her tåler vi også å gå inn i en "forandringspsykose"!

Programmene kan sees ved å klikke seg inn på "nrk.no".

(har kommentert litt programmene under innlegget "Flere sykehusprester i psykiatrien", men gjelder all form for helse)

1 liker  

Mest leste siste måned

Bryllup med bismak
av
Trond Langen
28 dager siden / 2310 visninger
Den verkeleg raude fare
av
Emil André Erstad
20 dager siden / 1895 visninger
Kjønnsideologi på avveie
av
Marit Johanne Bruset
13 dager siden / 1891 visninger
Slutt å gjøre kirken kul!
av
Merete Thomassen
rundt 1 måned siden / 1809 visninger
Spooky sjamanisme?
av
Vårt Land
25 dager siden / 1763 visninger
Kunnskapsløst om «koranskoler»
av
Usman Rana
13 dager siden / 1531 visninger
Bli i kirken, Märtha Louise!
av
Vårt Land
rundt 1 måned siden / 1300 visninger
En fallende stjerne?
av
Vårt Land
13 dager siden / 1226 visninger
Kallmyrs tabbe
av
Vårt Land
16 dager siden / 1158 visninger
Forledet av Frp
av
Vårt Land
20 dager siden / 1096 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere