Kommentator Ane Bamle Tjellaug

Journalist i Vårt Land

Sympati med skinke

Kanskje er du litt slem hvis du slakter. Men det er enda slemmere å glemme at kjøttdeigen pleide å være ku.

Publisert: 14. sep 2018 / 21883 visninger.

I forrige uke hadde NRK-programmet Folkeopplysningen invitert tre kjendiser til en litt spesiell utgave av Firestjerners middag. Når kjendisene møtte opp, fikk de vite at de sjøl skulle slakte kveldens hovedrett, sauen Berit.

Da opptaket var gjort og Berit spist, fikk kjendisen som utførte slaktinga, kalde føtter, og ba om at innslaget ikke ble vist på TV. Vedkommende var redd for å bli framstilt som et monster.

Sladd

NRK gjennomførte derfor eksperimentet på nytt, med nye kjendiser, som fikk enda tydeligere beskjed om at programmet ville inneholde etiske utfordringer. Denne gangen måtte sauen Bodil bøte med livet.

NRK forteller at både opptakene og slaktinga gikk fint, men i etterkant fikk de et brev fra de tre kjendisene, som ba om at innslaget ikke måtte vises på skjermen, fordi de var redde for å fremstå som «slemme, dumme eller i beste fall hyklerske».

Folkeopplysningen sendte innslaget i sladda utgave.

LES OGSÅ: Kyllinger skal leke seg til bedre dyrevelferd

Døde dyr

I dagens samfunn er det vanskelig å forklare hvorfor du spiser kjøtt. For kjøtt er døde dyr. I tillegg er kjøttproduksjon en klimautfordring.

Ikke nok med at noen har ofra livet sitt for at du skal fylle magen med feite fileter, det går også utover miljøet.

Scenen fra Folkeopplysningen illustrerer hvilket moralsk overtak vegetarianerne har fått på oss kjøttspisere. Kjøtt er godt, men vi vet at vi burde spise litt mindre av det. Men i stedet for å forsvare valget, fortrenger vi hvor kjøttet egentlig kommer fra.

Ingrediens

Før var det døde dyr i kokebøkene, påpeker Karen Lykke Syse i et innlegg i Aftenposten. Hun forsker på folks forhold til kjøtt, og har blant annet sett på hvordan kjøtt blir framstilt i kokebøker.

Og tendensen er klar: 1955-utgaven av Gyldendals store kokebok dingla grisen død fra taket for å vise de ulike stykningsdelene. I 2002-versjonen har de døde dyrene blitt til kjøtt – en ingrediens på linje med gulrøtter, løk og poteter.

LES OGSÅ: Utfordrer ­kirken til å kjempe for ‘dyreslavene’

Dekker over

Syse mener vi dekker over hvordan dyret har blitt til kjøtt, for å klare å forsvare for oss sjøl at vi faktisk spiser døde dyr. Mens 1955-utgaven av kokeboka ga deg oppskrift på hvordan du kunne lage dine egne pølser, gir 2002-utgaven deg oppskrift på pølsegryte, der du først må gå i butikken og kjøpe pølsene.

Dyrene og kjøttet har ikke engang samme navn. Kjøttet heter storfe, mens dyret heter ku. En biff er en rett du kan bestille på en restaurant, ikke en kroppsdel som er skjært ut av ryggen på en død okse.

Distanserer oss

Problemet er at kjøtt, spesielt storfe- og lammekjøtt, er blant verstingene når det kommer til klimagassutslipp. Og kjøttforbruket vårt øker. Hver nordmann spiser i gjennomsnitt 54 kg kjøtt i året. Hvis vi klarer å redusere inntaket av spesielt rødt kjøtt, er det bra både for miljøet og helsa.

Forskere ved Universitetet i Oslo har undersøkt den psykologiske effekten av hvordan kjøttet blir presentert, og funnet ut at når vi distanserer oss fra tanken på hva egentlig vi spiser, reduserer vi ubehaget. Dermed øker lysten på å spise kjøtt. Jo mindre kjøttet ligner på et dyr, jo mer kjøtt spiser vi.

En stekt gris med hode vekke empati for dyret og avsky for kjøttet. En hel kylling er vanskeligere å svelge enn kyllingkjøttdeig. Forskerne mener at dersom kjøttinntaket skal ned, må dyret fram i blant annet reklamekampanjer for kjøtt. Vi må se hva vi faktisk spiser.

Fornektelse

At kjendisene er redde for å bli stempla som slemme fordi de har slakta et dyr på TV, er kanskje ikke så rart. Vi lever i fornektelse, alle sammen.

Mens vi er vant til å se blodige voldsscener der mennesker blir utsatt for de grusomste ting, er det sjelden å se slakt på TV. Når deltakerne i realityprogrammet Farmen skal slakte et av dyra på gården, snur produksjonsselskapet kameraet vekk idet øyeblikket dyret blir avliva. Vi hører skuddet, men i stedet for å se dyret, filmes som regel ansiktet på deltakerne, som gjerne griner, fordi de syns det er fælt at dyret må dø.

LES OGSÅ: – Forholdet vi har til dyr utfordrer moralen vår

Ku

Selv om de fleste av oss fortsatt spiser kjøtt, er det ikke så enkelt å forsvare det lenger. Likevel kommer vi ikke unna at kjøttdeigen du spiser en gang var ei ku. Og vi skylder den døde kua å innrømme det.

Hvis det blir for ubehagelig, burde vi spise noe annet i stedet.

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Egil Andre Gjerde

3 innlegg  210 kommentarer

Publisert 4 måneder siden

Nå vil det snart komme et alternativ i butikkene. Forskere jobber på spreng med å lage kultivert kjøtt, altså dyrke fram kjøtt i laboratoriet ved først å ta en liten biopsi fra dyret, for deretter å sette disse cellene i et lagringsmedium. 

Kommentar #2

Rune Holt

10 innlegg  11104 kommentarer

En syk verden.

Publisert 4 måneder siden

Når slakting og jakt blir tabu for fler og fler av de unge tyder det på at samfunnet har pådratt seg nye typer sykdommer.

3 liker  
Kommentar #3

Carl Wilhelm Leo

8 innlegg  932 kommentarer

No more meatballs - eat your bug-burger.

Publisert 4 måneder siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.
Når slakting og jakt blir tabu for fler og fler av de unge tyder det på at samfunnet har pådratt seg nye typer sykdommer.

Nuvel ,samfunnet har i alle fall pådratt seg flere bedrevitere og diktatorspirer som nå også skal foreskrive - og aller helst bestemme - hva andre mennesker skal spise.

Hva kommer det av ? Er det brutt ut en epidemi av herskesyke?

Personlig foretrekker jeg å bestemme selv hva jeg skal spise og drikke, og la aktivistene holde på med sine prosjekter med alskens utredninger og studier om hvordan folk skal leve livene sine.

Hva blir neste påfunn?

Forrige generalsekretær i FN foreslo at vi skulle spise mere insekter. 

Han må gjerne starte med det for min skyld , og en del millioner andre har ingen planer i den retning. 

Tradisjonen tro har FN`s byråkrater utarbeidet en viktig "studie" om saken - dukker vel opp blant de som ligger paddeflate for denne anstaltens gjøren og laten :

 https://www.forbes.com/sites/timworstall/2013/05/14/the-united-nations-says-we-should-all-be-eating-insects/#5bf315957fe3

Da tror jeg tiden blir moden for å forsvare insektenes åndsliv og retten til å leve - situasjonen vil kreve en ny "bærekraftig studie".

2 liker  
Kommentar #4

Daniel Krussand

11 innlegg  2003 kommentarer

Hva sier Gud om saken?

Publisert 4 måneder siden
Ane Bamle Tjellaug. Gå til den siterte teksten.
Likevel kommer vi ikke unna at kjøttdeigen du spiser en gang var ei ku. Og vi skylder den døde kua å innrømme det.

Vi skylder selvsagt ikke kua noe som helst!

Dersom dyr skal ha samme verdi som mennesker må de også stå til ansvar for sine handlinger, i likhet med oss.  Dette blir selvsagt tåpelig.  Vil du stille jerven til ansvar for at den dreper en sau?  Dyr har instinkter, ikke resonnerende tanker eller samvittighet.

Før Nohas flom var planter vår føde.

«Torner og tistler skal den bære dig, og du skal ete urtene på marken. I ditt ansikts sved skal du ete ditt brød, inntil du vender tilbake til jorden, for av den er du tatt; for støv er du, og til støv skal du vende tilbake.»
‭‭1 Mosebok‬ ‭3:18-19‬ ‭

Etter flommen ga Gud oss lov å slakte og spise dyr.

«Alt det som rører sig og lever, skal I ha til føde; likesom jeg gav eder de grønne urter, gir jeg eder alt dette. Men kjøtt med dets sjel i, det er dets blod, skal I ikke ete.»
‭‭1 Mosebok‬ ‭9:3-4

 

2 liker  
Kommentar #5

Carl Wilhelm Leo

8 innlegg  932 kommentarer

Kulinariske betraktninger.

Publisert 4 måneder siden
Daniel Krussand. Gå til den siterte teksten.
«Alt det som rører sig og lever, skal I ha til føde; likesom jeg gav eder de grønne urter, gir jeg eder alt dette. Men kjøtt med dets sjel i, det er dets blod, skal I ikke ete.»
‭‭1 Mosebok‬ ‭9:3-4

Enig. 

Det mangler ikke teorier om mat som enkelte ønsker satt ut i livet. 

Dersom alle skulle gå over til grønt for , så ville Monsanto og deres medspillere oppleve en gullalder med genmanipulering og sprøytemidler.

Vi vil se etablering av monopol - som allerede er begynt.

 https://www.dw.com/en/what-the-bayer-monsanto-merger-means-for-food-farmers-and-the-environment/a-19296103

Vi ville se en betenkelig vekst med mer eller mindre seriøse aktører og mirakelmidler for å gjøre raske penger. Hvilket kanskje ikke ville virke befordrende på folkehelsen?

Et par momenter fra norsk politikk om mat, dyrehold og dyrevern.

Husker da jeg var liten gutt gikk diskusjonen og latteren over en kvinnelig stortingsrepresentant som ville ha innført et standardmål på avstanden mellom "tverrliggerne" på en hønsestige. Hun hadde vært på et hønseri på Jæren og mente hønene kunne forskreve seg i bedriftens opplegg.. 

Noen husker sikkert saken ennå.

Som ung tenker brukte jeg saken til å illustrere at i et demokrati var ingen sak for liten til å kunne tas opp i nasjonalforsamlingen. For å irritere et par fundamentalister.

Nylig var også egget oppe til stortingsdebatt , hvor Miljøpartiet De Grønnes kulinariske trollmenn ikke er begeistret for egg fra burhøns!

https://www.aftenbladet.no/lokalt/i/4pRM6/Burhoner-blir-stortingsmat

Til slutt fra meitemarkens opplevelser:

Her er det Mattilsynet som opptrer - som forventet - politisk grønt korrekt til den aller ytterste konsekvens :

 https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/kaWoOA/mark-strid-paa-stortinget

Tidligere - da norsk jordbruk var en virkelig faktor og primærnæring i samfunnet hadde folk et sunnere og mer realistisk forhold til naturen. Tror jeg.

 

  

1 liker  

Siste innlegg

Nesten like utopisk
av
Line Alice Ytrehus
2 minutter siden / 3 visninger
Tilliten er tynnslitt
av
Katarina Grønmyr
rundt 18 timer siden / 545 visninger
«Å ta en Ropstad»
av
Nils-Petter Enstad
rundt 18 timer siden / 492 visninger
Vil KrF overleve?
av
Berit Aalborg
1 dag siden / 2853 visninger
Seier uten verdi
av
Vårt Land
1 dag siden / 3943 visninger
En annerledes lederdebatt
av
Magne Berg
2 dager siden / 334 visninger
Vårt Nytt på nytt-Land?
av
Stein-Vegard Antonsen
2 dager siden / 183 visninger
Var Hareide en god leder for Krf ?
av
Johannes Taranger
2 dager siden / 307 visninger
Om strutser og kameler
av
Johannes Strømstad
2 dager siden / 156 visninger
Derfor melder vi oss ut
av
Svein Helgesen
2 dager siden / 2799 visninger
Les flere

Mest leste

Hareides nødvendige veivalg
av
Ole Paus
3 måneder siden / 82075 visninger
Et barn er født, et barn er dødt
av
Magne Raundalen
rundt 2 år siden / 44582 visninger
Etter fallet kommer hevnen
av
Berit Aalborg
11 måneder siden / 35512 visninger
Stormløpet mot Israel er i gang.
av
Roald Øye
8 måneder siden / 28840 visninger
Kanten av klippen
av
Åshild Mathisen
11 måneder siden / 22850 visninger
Et sosialt ­eksperiment
av
Bent Høie
5 måneder siden / 22480 visninger
Sympati med skinke
av
Ane Bamle Tjellaug
4 måneder siden / 21883 visninger
Mens vi sover
av
Erik Lunde
11 måneder siden / 20383 visninger
Ord er handling
av
Hilde Frafjord Johnson
4 måneder siden / 19434 visninger

Lesetips

Nesten like utopisk
av
Line Alice Ytrehus
2 minutter siden / 3 visninger
En annerledes lederdebatt
av
Magne Berg
2 dager siden / 334 visninger
Derfor melder vi oss ut
av
Svein Helgesen
2 dager siden / 2799 visninger
TV-serien som forandret Tyskland
av
Karsten Aase-Nilsen
2 dager siden / 335 visninger
Å forvalte sitt pund
av
Jeffrey Huseby
3 dager siden / 151 visninger
Et statlig sugerør
av
Eva Buschmann
3 dager siden / 393 visninger
Norge bekjemper ulikhet i verden
av
Nikolai Astrup
3 dager siden / 48 visninger
Naive Oslo
av
Erling Rimehaug
4 dager siden / 667 visninger
Mangelfull bokomtale
av
Ola Tjørhom
4 dager siden / 140 visninger
Les flere

Siste innlegg

Nesten like utopisk
av
Line Alice Ytrehus
2 minutter siden / 3 visninger
Tilliten er tynnslitt
av
Katarina Grønmyr
rundt 18 timer siden / 545 visninger
«Å ta en Ropstad»
av
Nils-Petter Enstad
rundt 18 timer siden / 492 visninger
Vil KrF overleve?
av
Berit Aalborg
1 dag siden / 2853 visninger
Seier uten verdi
av
Vårt Land
1 dag siden / 3943 visninger
En annerledes lederdebatt
av
Magne Berg
2 dager siden / 334 visninger
Vårt Nytt på nytt-Land?
av
Stein-Vegard Antonsen
2 dager siden / 183 visninger
Var Hareide en god leder for Krf ?
av
Johannes Taranger
2 dager siden / 307 visninger
Om strutser og kameler
av
Johannes Strømstad
2 dager siden / 156 visninger
Derfor melder vi oss ut
av
Svein Helgesen
2 dager siden / 2799 visninger
Les flere