Nils Andreas Masvie

4

Kristdemokraterna har ingen parlamentarisk tyngde

Publisert: 13. sep 2018.

Sveriges riksdagsvalg gikk ikke helt slik skribenter og etablerte parlamentarikere ønsket seg. Over hundre år etter en lett grunnlovsstridig innføring av parlamentarisme – «All makt i denne sal» - så dukker nå i økende grad nye problemer opp: Man liker ikke velgerne.

Socialdemokraternas Løfven «blokk» er marginalt større enn Moderaternas Kristersson «blokk». Ingen av blokkene er i nærheten av Riksdagsflertall. Sverigedemokraterna (SD) var før valget tydelig på to ting: (i) De ønsker under ingen omstendighet å støtte Løfven, og (ii) de ønsker innflytelse. Ingenting merkelig ved dette.

Velgerbevegelsen mellom partiene slik vi ser publisert i Aftenposten 11. september, viser et mønster som gir grunn til ettertanke. Bevegelsen mellom blokkene er slik: Kristdemokraterna – under ledelse av Busch Thor – mistet 13 prosent av sine velgere til SD. Moderaterna mistet 14 prosent av sine velgere til SD. SD mistet 4 prosent av sine velgere til Moderaterna.

Bevegelsen mellom Kristerssons blokk og SD er altså betydelig. Socialdemokraterna på sin side mistet «kun» 11 prosent av sine velgere til SD. Her er det færre som øynet et mulig interessefellesskap.

Dagen og særlig Vårt Land har nærmest kanonisert Busch Thor etter at partiet greide anstendige 6,4 prosent, men er det noe Kristdemokraterna ikke har, så er det parlamentarisk tyngde. Iallfall ikke i henhold til svenske velgere. Alle valg er også valg på en regjering, som må ha et parlamentarisk grunnlag. Velgerflyten mellom Kristerssons blokk og SD tyder på en viss tillit til at disse partene skal finne sammen, også blant Kristdemokraterna.

Forøvrig viser de samme tallene at 32 prosent – dobbelt så mye som SDs oppslutning – mener at SD har den beste innvandringspolitikken. 4 prosent mener at Kristdemokraterna har den sunneste politikken her. Flere stemte på Kristdemokraterna enn de som er enig i partiets innvandringspolitikk. Det er altså ikke noe politisk harakiri for Kristerssons blokk å skaffe seg et svært robust parlamentarisk flertall. Alternativet er velgerforakt som leder til … politikerforakt.

Trykket i Vårt Land 13. September. 

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere