Nils Andreas Masvie

4

Kristdemokraterna har ingen parlamentarisk tyngde

Publisert: 13. sep 2018

Sveriges riksdagsvalg gikk ikke helt slik skribenter og etablerte parlamentarikere ønsket seg. Over hundre år etter en lett grunnlovsstridig innføring av parlamentarisme – «All makt i denne sal» - så dukker nå i økende grad nye problemer opp: Man liker ikke velgerne.

Socialdemokraternas Løfven «blokk» er marginalt større enn Moderaternas Kristersson «blokk». Ingen av blokkene er i nærheten av Riksdagsflertall. Sverigedemokraterna (SD) var før valget tydelig på to ting: (i) De ønsker under ingen omstendighet å støtte Løfven, og (ii) de ønsker innflytelse. Ingenting merkelig ved dette.

Velgerbevegelsen mellom partiene slik vi ser publisert i Aftenposten 11. september, viser et mønster som gir grunn til ettertanke. Bevegelsen mellom blokkene er slik: Kristdemokraterna – under ledelse av Busch Thor – mistet 13 prosent av sine velgere til SD. Moderaterna mistet 14 prosent av sine velgere til SD. SD mistet 4 prosent av sine velgere til Moderaterna.

Bevegelsen mellom Kristerssons blokk og SD er altså betydelig. Socialdemokraterna på sin side mistet «kun» 11 prosent av sine velgere til SD. Her er det færre som øynet et mulig interessefellesskap.

Dagen og særlig Vårt Land har nærmest kanonisert Busch Thor etter at partiet greide anstendige 6,4 prosent, men er det noe Kristdemokraterna ikke har, så er det parlamentarisk tyngde. Iallfall ikke i henhold til svenske velgere. Alle valg er også valg på en regjering, som må ha et parlamentarisk grunnlag. Velgerflyten mellom Kristerssons blokk og SD tyder på en viss tillit til at disse partene skal finne sammen, også blant Kristdemokraterna.

Forøvrig viser de samme tallene at 32 prosent – dobbelt så mye som SDs oppslutning – mener at SD har den beste innvandringspolitikken. 4 prosent mener at Kristdemokraterna har den sunneste politikken her. Flere stemte på Kristdemokraterna enn de som er enig i partiets innvandringspolitikk. Det er altså ikke noe politisk harakiri for Kristerssons blokk å skaffe seg et svært robust parlamentarisk flertall. Alternativet er velgerforakt som leder til … politikerforakt.

Trykket i Vårt Land 13. September. 

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Bli i kirken, Märtha Louise!
av
Vårt Land
5 dager siden / 4853 visninger
Fra utskudd til kraft?
av
Vårt Land
16 dager siden / 4734 visninger
Slutt å gjøre kirken kul!
av
Merete Thomassen
5 dager siden / 2514 visninger
Bekreftet allerede
av
Joanna Bjerga
21 dager siden / 2297 visninger
Befri oss fra 1. mai
av
Ole Jakob Warlo
19 dager siden / 1779 visninger
Barns frihet til å velge
av
Berit Hustad Nilsen
7 dager siden / 1712 visninger
Hauge og Marx
av
Vårt Land
19 dager siden / 1500 visninger
Biskoper som blir realpolitikere
av
Espen Ottosen
12 dager siden / 1343 visninger
Taper-gutta
av
Vårt Land
10 dager siden / 1290 visninger
Kristne som lar seg bruke
av
Vårt Land
6 dager siden / 1131 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere