Verdidebatt

Også den som står alene kan ha rett

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hรฅvard Nyhus startet en debatt om sannhetsbegrepet i Vรฅrt Land 28. august (ยซSannhet i bevegelseยป). 1. september fikk han svar av professor Atle Ottesen Sรธvik, som blant annet stiller fรธlgende spรธrsmรฅl: ยซHva er det mest koherente og dermed best begrunnet som sant: Er det at et stort forskerflertall som har systematisert masse data og alle er blitt lurt, mens en ยญliten kjerne ikke-eksperter har forstรฅtt alt โ€“ eller er det mest koherente at den lille kjernen ikke-eksperter tar feil?ยป

Etter mitt syn forenkler Sรธvik her problemstillingen ganske dramatisk ved nรฆrmest รฅ ยซstigmatisereยป den lille gruppen som ยซikke-eksperterยป. Jeg vil heller tro at lille gruppen av utenforstรฅende i mange tilfeller i virkelighetens verden vil vรฆre eksperter sรฅ gode som noen.

Vรฅr egen nasjonale forskningshistorie kan berette om hvor galt det kan gรฅ om en fรธlger Sรธviks resonnement. En av vรฅre store stoltheter, den nรฅ ยญverdenskjente ยญvitenskapsmannen professor Kristian ยญBirkeland, fremsatte en ยญbanebrytende teori om at nordlyset ble dannet i en ยญvekselvirkning mellom jordens magnetfelt og elektronstrรฅling fra solen. Dette ble ยญmassivt imรธtegรฅtt av en hel forskningsยญverden med den berรธmte engelske ยญforskeren Lord Kelvin i spissen: Alt som forรฅrsaket nordlyset kom fra Jorden selv. Kristian Birkelands teori ble fordรธmt nรฆrmest som kvakksalveri. Fรธrst 50 รฅr etter hans dรธd ble det klart at han faktisk hadde helt rett, og at all de andre, inklusive Lord Kelvin, tok fullstendig feil. I dag er det ยญBirkelands teori som er den generelt aksepterte.

Selv opplevde jeg noe lignende for ยญmange ti-รฅr siden, om enn i en langt ยญmindre skala. Jeg hadde skrevet en ยญartikkel innenfor mitt eget fagomrรฅde og mente selv at budยญskapet i artikkelen var viktig i den ยญaktuelle faglige sammenheng. Men til min ยญoverraskelse ville ikke et interยญnasjonalt tidsskrift, som det ville vรฆre naturlig รฅ ยญpublisere artikkelen i, ta den inn. Jeg ยญskjรธnte etter hvert at det stod sterke krefter bak denne avgjรธrelsen. Mitt budskap var pรฅ kollisjonskurs med den gjengse oppยญfatning. Men etter iherdig strev fra min side ble ยญartikkelen likevel til slutt trykket i det ยญsamme tidsskriftet.

Til slutt et lite hjertesukk: Erfaringen har til fulle vist at forskning blomstrer i de ยญretninger hvor pengene til forskning ยญstrรธmmer. Det er neppe tvil om at ยญdette ogsรฅ gjelder den ยญverdensomspennende forskningen pรฅ endringen av Jordens ยญklima. Kan det tenkes at fremtiden vil vise at noen fรฅ som tenkte annerledes enn ยซmain streamยป faktisk vil fรฅ rett til slutt?

Trykket i Vรฅrt Land 12. september 2018.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt