Verdidebatt

Vi må snakke om Dagsrevyen

På et eller annet tidspunkt har det skjedd noe med Dagsrevyen. Det lukter idémyldring. Blanding av frempek, ingresser og oppsummeringer er mer forutsigbare enn nyhetssendinger i Nord-Korea.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Objektiv sannhet

Nyhetene på statskanalen, det er den objektive sannhet, tenker nok mange. Her sitter folkene som skal fortelle oss hva som egentlig skjer, gi oss oversikten, rapportere fra verden, og om russerne kommer, er det Dagsrevyen og Dagsnytt som vil kringkaste de offisielle meldingene om hvordan vi skal forholde oss. Skal du okkupere Norge, er du ikke i havn før du kan krysse av på å ha tatt over nyhetsstrømmen fra Marienlyst – Quisling dro rett til NRK.

Klokken syv

Rosinen i nyhetsstrømmen er Dagsrevyen. Uansett om Elon Musk og Apple og Google opererer seg inn i hodene våre og sender oss til Mars, vil nordmenn rastløst vente på at klokken blir syv, for nå kommer sannheten etterfulgt av menn med ukomfortable dresser og svak diksjon for å fortelle oss om været i morgen og de kommende dagene.

Idémyldring

Men på et eller annet tidspunkt har det skjedd noe med Dagsrevyen. På et eller annet møte har en eller annen sjef ledet en idémyldring, og noen har kanskje sagt at skal vi være dønn ærlige, er det underholdning vi driver med, og vi må jo se samfunnsoppdraget vårt i et videre perspektiv - som direkte oversatt betyr at tiden har innhentet oss, folkens, nyheter er ikke hva det var, ikke journalistikk heller, vi må se oss som en liten del av public service-maskineri, og hva er viktigst, kamerater – er det å ligge flat for gamle og litt romantiske, journalistiske prinsipper, eller er det å sikre samfunnsoppdraget og NRK som bærende institusjon i demokratiet?

Ingebrigtsenbrødrene

Var jeg på den idédugnaden, ville jeg garantert gått for det siste. Ja, hvorfor skal vi ikke bruke minst fem minutter pr sending på å reklamere for egne programmer? Og det er jo tross alt en slags nyhet at vi har laget det programmet med Ingebrigtsenbrødrene, eller hva? Og Lars Monsen. Og hvorfor skal vi ikke tease med at mer om dette som vi nettopp ikke fortalte deg noe som helst om, kan du finne på nettsidene våre? Hvis du tenker etter, er jo alt vi sender på NRK av stor betydning, og sånn sett nyheter?

Hjernevask

Ok, jeg kan leve med at en del av Dagsrevyens samfunnsoppdrag er utvidet til å sende promoer for egne programmet i tide og utide, og disse klikk deg inn på nrk.no-snuttene, også. Men viktigere en konsekvensutredning for olje i Lofoten, vil det være at folk får ta stilling til måten Dagsrevyen redigeres på. Så vidt jeg vet, er dette den eneste nyhetssendingen i hele verden, kanskje med unntak av Nord-Korea, der vi til enhver tid vet hva som kommer til å bli sagt, fordi noen har fortalt oss at «senere skal vi høre at». I tillegg fremføres ingresser som avslører sluttpoengene, og for å være på den sikre siden, klippes hovedpoengene i ethvert intervju sammen i en teaser som sendes i starten av sendingen, alt sammen i en dramaturgi som minner mer om brutal hjernevask enn pirrende nyhetsformidling. Når du da i tillegg, uten advarsel, plutselig er over i Norge Rundt-liknende magasindeler, der de gir deg det som ble til overs fra distriktene denne uken, er det vanskelig å holde seg rolig.

Hva har skjedd

Jeg bøyer meg gjerne for flertallet. Er det sånn at dette funker tipp topp rundt om i landet, så ok for meg. Jeg kan akseptere endeløse repetisjoner og meningsløs egenreklame og geitekillinger og triste voice overe om noen som har hatt et leit møte med NAV – men jeg synes det er på tide at nasjonen får vite hva som egentlig har skjedd med Dagsrevyen.

Trykket i Vårt Land 6. september 2018.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt