Redaktør politikk og verden Berit Aalborg

Svekket lag mot tøff høst

Erna Solbergs høst kan bli tøff. Med et svekket og ferskt Frp-lag skal regjeringen møte anklager om manglende sikkerhet og terrorberedskap.

Publisert: 31. aug 2018  /  706 visninger.

For tredje gang i 2018 kom det fredag endringer i Erna Solbergs Frp-lag. Dermed har regjeringen mistet fire høyprofilerte Frp-statsråder på kort tid. Før Ketil Solvik-Olsen og Terje Søviknes forsvant ut før helgen, gikk både Sylvi Listhaug og Per Sandberg under dramatiske omstendigheter. På hver sin måte har alle disse fire bidratt til å binde Frp sammen og holde partiet i regjering.

I går uttalte Solberg at Solvik-Olsen og Søviknes' avgang var planlagt allerede før sommeren. Når dette er tilfelle er det underlig at Solberg ikke valgte å gjøre en større rokering da Sandberg gikk av. Heller enn å foreta mange små adhock-rokeringer, kunne hun gitt inntrykk av en samlet, stor og planlagt rokering. Løpende utskiftninger framstår ikke like koordinert.

Strevde med fornavn 

Det faktum at Erna Solberg strevde med å huske fornavnet til sin nye olje- og energiminister, på pressekonferansen fredag, hjelper heller ikke på inntrykket av et godt planlagt skifte.

For til tross for at det var like mange utskiftninger i Stoltenbergs regjering, framsto det ikke slik. Grunnen er at han gjorde færre, men større rokeringer.

Krevende høst

Når disse fire nå er borte, er det en svekket regjering som møter en høst hvor det stilles spørsmål ved regjeringens evne til planlegging og gjennomføring. Allerede før stortingssesjonen er i gang har den såkalte «objektsikringssaken» begynt å rulle. En sak som er en viktig for regjeringens omdømme.

For bak det kryptiske begrepet «objektsikring» ligger spørsmålet om hvorvidt regjeringen har evne og vilje til å sørge for norske borgeres sikkerhet – blant annet ved terror og kriser. Det kan handle om så basale ting som tilgang til vann og strøm.

Rapporten fra Riksrevisjonen om objektsikring var knusende. Blant annet rettes det for andre gang sterk kritikk mot manglende sikring av bygninger. Opposisjonen var heller ikke nådig. Regjeringens tidligere redegjørelse er blitt omtalt som «sminking» av sannheten.

Så alvorlig blir denne saken opplevd av stortingsflertallet, at det nå er innkalt til en ny og lukket høring 22. oktober.

Regjeringens liv 

Denne saken kan i ytterste konsekvens ende med regjeringskrise for Solbergs mannskap. Men det stor usikkerhet knyttet til om Sp og KrF vil gå så langt, dersom regjeringen er ydmyk og beklager.

Dersom regjeringen overlever høstens sikkerhets-kjør, vil den etter alt å dømme få betydelige riper i lakken. Dette er særlig kritisk for Høyre. Store styringspartier som Ap og Høyre må kunne sikre sin egen befolkning når de sitter med makt.

Dersom det etterlatte inntrykket er at regjeringen ikke har fulgt opp stortingets pålegg, og heller ikke har maktet å legge planer for samfunnsberedskapen, så kan det ikke bare få konsekvenser for regjeringens eksistens. Det kan også gå ut over regjeringspartienes oppslutning.

Endringer 

Når det gjelder Solbergs rokeringer det siste halvåret, er det ikke bare utskiftningene i seg selv som etterlater inntrykk av en svekket regjering. Listhaug-saken og Sandberg-saken bidrar til et bilde av en regjering som mangler stødighet. De to avgangene hadde et fellestrekk: To ministre brøt med uskrevne eller skrevne regler på hver sin måte. Listhaug nektet å følge statsministerens tydelige irettesetting. Sandberg tok ikke regjeringens og PSTs sikkerhetsrutiner alvorlig nok.

I ettertid virker det heller ikke som om de forstår at deres skjødesløse handlinger slo direkte tilbake på statsministeren. Om ikke dette bekymrer Frps tillitsvalgte og velgere, kan det ha betydning for både Høyre-folk, Venstre-folk og de såkalte flytvelgerne i sentrum. De som i en lang periode valgte Solberg fordi hun har fremstått som det trygge og solide alternativet.

Dårlige målinger 

Trolig er det en slik effekt vi allerede nå ser på en rekke målinger. Gjennom deler av våren var det borgerlig flertall, selv uten KrF. Nå glipper det borgerlige flertallet på stadig flere målinger, også dersom KrF regnes med.

Småpartiene 

En annen bekymring som åpenbart må plage statsministeren, fordi det truer regjeringsflertallet, er at både partneren Venstre og støttepartiet KrF stadig vaker rundt sperregrensa. Skal vi tro gjennomsnittstallene for august holder KrF stand på lave 4,2. Sist stortingsvalg var et krisevalg for KrF. For Venstre er situasjonen enda verre. De fikk 4,4 prosent høsten 2017 og har nå falt til 3,8 prosent. Til tross for lange skrytelister over politiske gjennomslag, lekker Venstre som en sil både til de rødgrønne og til Høyre.

Venstres dårlige målinger gjør at partiet trenger politiske seiere. Det samme gjelder Frp, som har mistet sterke profiler.

Trenger kløkt 

Det trengs kløkt fra Erna Solbergs side dersom hun skal styre regjeringsskuta gjennom høstens opprørte politiske farvann. Men Solberg er blitt en svært erfaren statsminister, og hun har vært ute i storm før. Hennes styrke er at hun rent personlig har opparbeidet seg stor tillit i befolkningen. Det vil hun trenge i høst.
Denne kommentaren sto på trykk i Vårt Lands papirutgave lørdag 1. september 2018

Illustrasjon: Øivind Hovland

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Dan Lyngmyr

204 innlegg  1187 kommentarer

Publisert over 1 år siden
Berit Aalborg. Gå til den siterte teksten.
Svekket lag mot tøff høst

Tja, er nå det så sikkert.

Så langt jeg kan vurdere har ikke Erna Solberg  et svekket lag, snarere tvert om- og heller ikke at høsten blir tøffere enn vanlig.

Når Aalborg omtaler regjeringen som et svekket lag tenker hun da f,eks på den nye landbruksministeren ?

7 liker  
Kommentar #2

Daniel Krussand

30 innlegg  2002 kommentarer

Hvor ligger tryggheten VL?

Publisert over 1 år siden
Berit Aalborg. Gå til den siterte teksten.
Når disse fire nå er borte, er det en svekket regjering som møter en høst hvor det stilles spørsmål ved regjeringens evne til planlegging og gjennomføring. Allerede før stortingssesjonen er i gang har den såkalte «objektsikringssaken» begynt å rulle. En sak som er en viktig for regjeringens omdømme.

Det er ingen sak for en politisk kommentator å komme med de synspunktene du her presenterer. Personlig er jeg sikker på at de rødgrønne hadde gjort en langt dårligere jobb rundt sikkerhet om de hadde hatt egjeringen nå.

Dessuten, hvordan blir et land sikkert?

Å sikre alle «objekter» er selvsagt umulig.

Nå vet jeg ikke om de blå eller de røde regner mest med Herren, men det er faktisk der sikkerheten er å finne.

«En sang ved festreisene; av Salomo. Dersom Herren ikke bygger huset, arbeider de forgjeves som bygger på det; dersom Herren ikke vokter byen, våker vekteren forgjeves.»
‭‭Salmene‬ ‭127:1‬ ‭

Ingen stat som bryter Guds Ord og raserer det Hellige og Gudsfrykten i befolkningen er trygge stater.

Derfor ville Norge bli langt sikrere om venstresiden begynte å stole på Herren Kristus og ta over regjeringskontorene.  

Politi og helikoptere er ikke nok!

Valget er ditt, Støre.

3 liker  
Kommentar #3

Johan Rosberg

20 innlegg  442 kommentarer

Publisert over 1 år siden

...eller Ernas. Har hun skjøttet jobben godt? Siv? Trine?

Jeg mener nei, og måler det ikke i politihelikoptre. Om det er mer Ånd i høyresiden - det har jeg da ingen grunn til å tro. Hva skulle så det være? Trump-wannabes? Mer "fake news" + litt tung symbolikk i forhold til Jerusalem? Er det virkelig det Gud vil?

2 liker  
Kommentar #4

Daniel Krussand

30 innlegg  2002 kommentarer

Sant

Publisert over 1 år siden

Ja, Erna kan også endre kurs.  Sylvi er på rett kurs. Sett inn Vekteren.

Kommentar #5

Ragnvald Fladmark

2 innlegg  1395 kommentarer

En svale gjør ingen sommer - om aldri så stor i munnen.

Publisert over 1 år siden
Daniel Krussand. Gå til den siterte teksten.
Ja, Erna kan også endre kurs.  Sylvi er på rett kurs. Sett inn Vekteren

Voldsomt at en storkjeftet svært så gjennomsnittlig politiker har fått så mye støtte.

Vekteren ?? - DUVERDEN. 

Kommentar #6

Daniel Krussand

30 innlegg  2002 kommentarer

Publisert over 1 år siden
Ragnvald Fladmark. Gå til den siterte teksten.

Voldsomt at en storkjeftet svært så gjennomsnittlig politiker har fått så mye støtte.

Vekteren ?? - DUVERDEN. 

Nå er det ikke Sylvi jeg kaller vekter, (men hun er rakrygget og ærlig.)

Nei, vekteren er Herren, i det siterte, «dersom Herren ikke vokter byen».  

Jeg foretrekker ikke høyresiden.  Politikk er egentlig et skuespill eller narrespill.  


1 liker  
Kommentar #7

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

?

Publisert over 1 år siden
Daniel Krussand. Gå til den siterte teksten.

Derfor ville Norge bli langt sikrere om venstresiden begynte å stole på Herren Kristus og ta over regjeringskontorene.  

Politi og helikoptere er ikke nok!

Valget er ditt, Støre.

Det er ikke lett å bli klok på hva du mener og ønsker.
Du sier at du ikke foretrekker høyresiden.
Og du er samtidig opptatt av avkristningen i Norge.Hvem har stått mest for den av høyre og venstresiden ?
Du sier at "Norge ville bli et langt sikrere sted om venstresiden begynte å stole på Herren og tok over regjeringskontorene"
Hva ville bli bedre med en sosialistisk tilnærming i politikken ?

Hva Aalborg ønsker og mener vet vi godt og det skinner gjennom i alt hun skriver.
At de nye ministerne skulle gjøre en dårligere jobb er ren synsing for å ha noe negativt å si om Frp.
For jeg tror det er helt feil.

2 liker  

Mest leste siste måned

Muskuløs kristendom
av
Hilde Løvdal Stephens
rundt 1 måned siden / 1581 visninger
Ja vel, gamlis
av
Heidi Terese Vangen
17 dager siden / 1177 visninger
Guds fravær
av
Geir Tryggve Hellemo
11 dager siden / 1165 visninger
Hva skjer Visjon Norge?
av
Bendik Storøy Hermansen
rundt 1 måned siden / 968 visninger
Biskop Byfugliens merkelige avskjedsreplikk
av
Roald Iversen
rundt 1 måned siden / 746 visninger
Eit ansvarslaust Europa
av
Emil André Erstad
26 dager siden / 644 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere