Dag Inge Ulstein

6

Felles løft

Det norske samfunnet trenger mer enn noen gang et frimodig KrF som med stolthet løfter de kristne­ verdiene.

Publisert: 30. aug 2018

En ung samfunnsengasjert kristen sendte meg for et par dager siden melding på Facebook. Hun hadde fått med seg at mange mente mye om KrF i media, og at profilerte medlemmer hadde meldt seg ut av partiet.

Hennes budskap var imidlertid annerledes enn det som dominerte­ nettavisene. Hun ville­ melde seg til tjeneste for KrF. Det er nå vi må steppe opp og ta ansvar­, skrev hun, vel vitende om at hvis KrF ikke er der – hvem skal da løfte de kristne verdiene i politikken?

Møteplass og verksted. 

Det er selvsagt troende mennesker i alle partier langs den politiske aksen, og jeg har stor respekt for deres­ engasjement, men for mange kristne har KrF vært det naturlige valget. Slik har KrF vært en møteplass og et politisk verksted for samfunnsengasjerte kristne­ med ulik tilhørighet i kirkelandskapet. De teologiske spenningene som finnes i kirke- og organisasjonsliv­ har alltid gjort seg gjeldende internt i partiet. Dette er ikke noe nytt for KrF, og ble på mange måter varslet allerede etter oppstarten av partiet da partistrategene arbeidet­ for å gjøre KrF til et landsdekkende parti.

Da kraften fra Vestlandet, representert­ ved Nils Lavik, møtte Erling Wikborg og andre fra Oxfordbevegelsen var det åpenbart mye som skilte disse miljøene. Men Nils Lavik og hans medarbeidere forsto, at det var nettopp ved å forankre politikken i flere miljø en kunne sikre politisk gjennomslag. Dette har landet vårt nytt godt av i mange tiår. Slik situasjonen er nå krever det at alle deler av partiet anstrenger seg, for at vi nok en gang skal greie å fremstå som en samlet politisk kraft.

Unik motstemme. 

For det første må vi evne å samle oss om et større politisk prosjekt. Det er mange saker på den p­olitiske dagsorden som akkurat nå trenger at KrF er der, ikke minst knyttet til bruk av biotekno-
logi, innføring av aktiv dødshjelp eller­ forslag om utvidet grense for selvbestemt abort. Dersom KrF forsvinner fra den politiske scenen, vil en viktig og unik motstemme forsvinne. Partiet bør bruke all sin politiske kapital på å sikre gjennomslag i slike viktige verdisaker.

For det andre må vi ta inn-
over oss de politiske realitetene. Internt i KrF ser vi ulikt også på svært sentrale spørsmål, som for eksempel likekjønnet ekteskap. Jeg vil arbeide for at partiprogrammet beholder formuleringene som står der i dag, men vi må være ærlige, og åpent erkjenne­ at det er delte meninger i dette spørsmålet. Jeg forstår godt at dette skuffer mange trofaste KrF-velgere. Men istedenfor å melde overgang til minipartier eller til andre verdiliberale partier, mener jeg vi likevel må samle oss om de viktige verdisakene som ligger foran oss. KrF har fremdeles mye ugjort i norsk politikk. Vi representerer en unik og annerledes stemme.

Konservative og progressive. 

For det tredje mener jeg partiet må våge å løfte frem den konservative åren i partiet. Vi må aldri be om unnskyldning for konservative standpunkt i familiepolitikken, samtidig som vi er progressive og utfordrende i andre politiske spørsmål. Vi skal ha den beste politikken på de viktigste utfordringene samfunnet til en hver tid står ovenfor. Derfor har klimaprofilen blitt enda tydeligere. Den internasjonale bistands- og utviklingspolitikken er anerkjent. Jeg møter flere og flere KrF-ere som er engasjert for gründerskap og bærekraftig næringsutvikling, nødvendig modernisering- og omstillingsarbeid av offentlige tjenester. Arven etter Hans Nielsen Hauge­ lever og inspirerer. Dette er politikkområder­ der KrF, med sitt verdigrunnlag, bør komme med de beste løsningene. Norge trenger KrF.

KrF skal være et annerledes parti. Vi tror at kristendommen er det beste som har hendt Norge­. Bibelens verdier har gitt grobunn for sentrale frihetsverdier og menneskerettigheter, diakoni­ og sosialt engasjement, misjon og internasjonal solidaritet. Dette­ hører ikke fortiden til. Jeg er overbevist om at de ­kristne verdiene gir grunnlag for en politikk­ som både er grunnfestet og dynamisk­, og som stadig vil finne nye relevante løsninger på utfordringene vi møter i et moderne samfunn.

Trykket i Vårt Land 30. august 2018.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 1 måned siden / 2925 visninger
Sover heile regjeringa?
av
Lisbeth Marie Austnes
7 dager siden / 1196 visninger
Nei, Lægdene, vi er ikke i mot kvinner
av
Mikael Bruun
rundt 1 måned siden / 1171 visninger
Når fest blir dom
av
Kristine Sandmæl
13 dager siden / 861 visninger
Er jeg rett kalt prest?
av
Julie Schjøth-Jovik
5 dager siden / 745 visninger
Takk og farvel, KrF
av
Kristofer Olai Ravn Stavseng
5 dager siden / 578 visninger
Det viktigste er et godt arbeidsmiljø
av
Martin Enstad
17 dager siden / 550 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
2 måneder siden / 492 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere