Leder

Flammenes terror

Å se døden i hvitøyet er noe annet enn å bytte strømleverandør.

DEN AMERIKANSKE FORFATTEREN David Foster Wallace, som tok livet av seg i 2008, skrev dette om selvmord: «Den som forsøker å ta livet sitt, gjør det ikke ut fra en slags beregning der livet går i underskudd fordi det inneholder mer lidelse enn glede. Og definitivt ikke fordi døden melder seg som et mer fristende alternativ. Den som tar livet sitt gjør det på samme måte som en som er fanget i toppen av et brennende tårn:

It’s not desiring the fall; it’s the terror of the flames.

»

Det handler ikke om fallet; det handler om flammene.

Den siste måneden har det pågått et ordskifte om eutanasi eller aktiv dødshjelp på Vårt Lands debattsider. Frontene og argumentene er etter hvert velkjente: «selvbestemmelse», «skråplaneffekt», «uutholdelig lidelse», «beslutningskompetanse», «Oregon-modellen», «diagnosekategori», «Benelux-landene», «utsikt til forbedring», «behandlingsbegrensning», «lindrende sedering», «menneskeverd». Ordene fyker vegg-i-mellom, i en etter hvert ritualisert debatt som gjentar seg selv med jevne mellomrom.

I denne kryssilden er lett å miste det mest vesentlige av syne. Hvorfor er det noen ikke ønsker å leve lenger? Hva er det som driver den enkeltes dødsønske, og hvordan formes dette ønsket i samspill med omgivelsene?

Samtalen om dødshjelp er etter hvert godt belyst og mer til, men på akkurat dette feltet er den påfallende vag. Hva slags menneskesyn er det den legger til grunn? Dette er vår felles unnlatelsessynd. Vi har forsømt den delen av samtalen vi burde startet med.

Sikkert er det at den kalkulerende aktøren som holder regnskap over livet sitt og rolig regner seg frem til at nok får være nok, er en fantasiskapning. Å se døden i hvitøyet er noe annet enn å bytte strømleverandør. Homo economicus hører hjemme i økonomenes modeller – ikke i en opplyst eutanasidebatt. Her bør det nyttemaksimerende individet forvises, først som sist, før det kontaminerer samtalen ytterligere.

Som David Foster Wallace minner om: Det handler ikke om fallet, men om flammene. Døden er ikke så mye en tilflukt som en flukt fra. It's the terror of the flames.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder