Kommentar

Bare en liten tur inn

Realityprogrammet «Ex on the beach» leker med seksuelle grenser som er grumsete nok fra før.

Det var ubehagelig å se de første episodene av realityserien «Ex on the beach».

Her har vi brukt det siste året på å diskutere seksuelle grenser og gråsoner, og så lanserer en norsk TV-kanal et program som har som konsept å utfordre holdninger metoo-kampanjen prøvde å ta et oppgjør med.

Unødvendig

– Vi hadde ikke sex-sex. Men det var penetrering. Jeg er fortsatt ikke sikker på om jeg har lyst til å ha sex på tv, sa en av de mannlige deltakerne etter at han hadde ligget en natt på enerom med en av de kvinnelige deltakerne. Etter eget utsagn hadde han bare vært «en liten tur inn».

Hvor mange ganger kan du «dyppe laksen» før det regnes som sex? En absurd og unødvendig diskusjon, som like fullt har oppstått etter natta de to deltakerne tilbrakte sammen.

Hun prøver å få ham til å innrømme hva som skjedde, mens han bortforklarer med at den bare gled inn én gang. Eller kanskje var det to, men sex vil han ikke kalle det. Hun mener derimot at det ikke kommer noe godt ut av å juge til de andre.

MER OM METOO: Ja betyr ja. I hvert fall av og til.

En selvfølge

Det virker som en halv evighet siden Rodney og Anette fant hverandre i Big Brother-huset. Men vi skal altså ikke lenger tilbake enn til 2001 før det var første gang noen hadde sex på TV i et norsk realityprogram.

Nå har serier som Paradise Hotel gjort TV-sendte samleier til en selvfølge. Hvis du skal sjokkere i dag, holder det ikke med fire sprikende bein ut fra et blafrende laken. Du må kjøre hardere.

Inn kommer «Ex on the beach», en serie som ikke bare spiller på sex i tittelen, men der hele konseptet går ut på å samle unge mennesker i et hus på Mauritius med håp om at noen av dem vil ligge med hverandre.

Eller som programmet skriver i markedsføringa: «Åtte sexy single sendes av gårde til en paradisstrand for å bade, feste og elske (livet). Men det er en twist: Én etter én dukker ekskjærestene deres opp fra vannet.»

Hvis det i det hele tatt er en konkurranse, må det være den med sterkest kjønnsdrift som vinner.

Samtykke

Dagens realitydeltakere er sjangerbevisste, og vet hva de skal levere når de blir med på program som «Ex on the beach». Når konseptet er å gi deltakerne tilgang på alkohol og lettkledde ekser, skjønner de at det forventes seksuelle handlinger.

Men at en serie som retter seg mot unge mennesker, sår tvil om penetrering regnes som sex, er alvorlig. Hva hvis det faktisk var snakk om et overgrep?

Hvis det er én ting metoo-kampanjen har lært oss, så er det at seksuelle grenser kan være både individuelle og vanskelige å definere. Samtykke er ikke så enkelt som det kan virke som, og selv om ting skjer frivillig, er det ikke alltid like greit i ettertid.

LES OGSÅ: Nakne kropper er verken sjokkerende eller særlig interessant.

Beskyttes

Enkelte har tatt til orde for at deltakerne i «Ex on the beach» bør beskyttes mot seg selv. Mediesjef i Discovery Networks Norway, Hanne McBride sier hun syns det er en ufin måte å nærmest undergrave deltakernes kognitive evner på.

– Min erfaring er at vi har å gjøre med oppegående deltakere som er svært bevisst sin rolle både på øya under innspilling og når dette nå kommer på skjerm, sier hun til VG.

Men det er kanalen som til sjuende og sist må ta ansvaret, ikke deltakerne. Ja, de har meldt seg på frivillig, men det er programskaperne som setter sammen gruppa, bestemmer hvilke ekser som skal sendes inn når og hvem som blir sendt på date med hvem. Og de gir dem alkohol, som vi vet gjør det seksuelle samspillet enda mer komplisert.

De må gjerne prøve å late som du kan ha sex uten at det handler om følelser, men når deltakerne diskuterer det tekniske, merker vi at det ulmer spørsmål under overflata: Har de gått for fort fram? Skjedde det litt mer enn det burde ha gjort?

LES OGSÅ: Vil ha kontroll på nakenscenene etter metoo

Sårbart

«Ex on the beach» leker med grenser som er grumsete nok fra før. For også frivillig, uforpliktende sex er komplisert, fordi det setter folk i en sårbar situasjon, der de to involverte kan ha ulike forventninger.

Men på «Ex on the beach» behandles seksualiteten som om det skulle vært et hvilket som helst annet tema for et realityprogram. Mens andre konkurrerer i baking, snekring og gårdsdrift, konkurreres det her i relasjoner – og i sex.

I etterkant ender diskusjoner som burde handla om de vanskelige følelsene, heller opp med å telle antall støt.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar