Verdidebatt

Hvem skal forsvare oss nå?

Den som hevder at ekteskapet er en heterofil institusjon må forvente krass kritikk. Derfor synes mange kristne at full støtte fra KrF er viktig.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Mange har de siste ukene spurt hvorfor synet pรฅ likekjรธnnet ekteskap skaper sรฅ stor debatt i KrF. Dette er jo en tapt sak ยญsiden et massivt flertall pรฅ Stortinget stรฅr bak dagens ekteskapslov.

Jeg tror forklaringen nettopp er det massive flertallet. Pรฅ fรฅ รฅr er det รฅ mene at ekteskapet er en ordning for mann og kvinne blitt til grov diskriminering. De som er kritiske til Pride og ikke vifter med regnbueflagg, stemples som homofobe og fordomsfulle. Ja, VG skrev pรฅ lederplass at striden de siste ukene i KrF har vist at partiets ledelse ยซikke har maktet รฅ ta et endelig oppgjรธr med dette forstokkede synet pรฅ kjรฆrlighet i deler av eget partiยป. Og en kommentator i Dagbladet slo fast at de som nรฅ har forlatt KrF er ยซintolerante verdikonservative velgereยป.

En slik massiv ensretting i synet pรฅ ยญsamliv og ekteskap gjรธr det viktig for mange kristne at KrF tรธr รฅ ยญfremme en ยญtradisjonell forstรฅelse av ekteยญskapet. Men da stortingsrepresentant, og familieยญpolitisk talsmann, Geir Jรธrgen ยญBekkevold viet et lesbisk par, gjorde han det ยญโ€จmotsatte.

Det politiske aspektet. 

Mange har ยญhevdet, nesten til det kjedsommelige, at KrF ikke er en menighet, men et ยญpolitisk parti. Jeg er helt enig. Det er ogsรฅ slik at KrF kan la vรฆre รฅ ta stilling i mange ยญteologiske spรธrsmรฅl โ€“ som om barnedรฅp er rett eller om kvinner bรธr vรฆre prester.

Like fullt har mange spรธrsmรฅl bรฅde et teologisk aspekt og et politisk aspekt. Slik er det med forstรฅelsen av ekteskapet. Et trossamfunn mรฅ vurdere om det er rett รฅ vie likekjรธnnede par. Og et politisk parti mรฅ ta stilling til hvordan en ekteskapslov bรธr utformes.

Partileder Knut Arild Hareide har ยญhevdet i tre uker at han ikke vil mene noe om hvordan Geir Jรธrgen Bekkevold hรฅndterer sin prestegjerning. For det vil vรฆre รฅ blande seg inn i de indre forhold i et trossamfunn. Bekkevold understreker da ogsรฅ at han var prest, ikke politiker, da han foretok vielsen.

ร… skille sรฅ skarpt mellom presteยญrollen og politikerrollen er imidlertid ikke lett. Til Dagen 6. august sa Bekkevold: ยซJeg er glad for รฅ tilhรธre en kirke som har ยญรฅpnet opp for รฅ vie likekjรธnnede og har en ยญliturgi for detยป. Sier han dermed bare noe om sin teologi? Neppe. Tvert imot ville det vรฆrt pussig om han som ยญpolitiker kritiserte en lov han som prest bruker med stor glede.

Uklart program. 

I 2008 stemte et ยญsamlet KrF imot dagens ekteskapslov. I dag er det noen som mener at partiet bรธr parkere all motstand mot loven. ยญLeder for KrfU i Akershus, Simen Bondevik, uttalte nylig til Dagsnytt 18 at ยซom KrF fortsatt skal vรฆre relevante, kan vi ikke sitte her i 2018 og diskutere om homofile kan gifte segยป.

Hva da med partiprogrammet? ยญUtfordringen er at KrFs program ikke sier noe spesifikt om dagens ekteskapslov. ยญEkteskapet omtales riktignok konsekvent ยซsom ordning mellom mann og kvinneยป, og det presiseres at partiet ยซvil lรธfte fremยป denne samlivsformen. Men hva betyr det konkret? Det samme spรธrsmรฅlet gjelder for formuleringen om ยซKrF anerkjenner at mennesker er ulike og respekterer at de tar ulike valg for sine livยป.

Mange har kanskje tenkt at partiยญprogrammet var et bra kompromiss som kunne forene ulike syn. Jeg tror de siste ukers debatt viser at det var feil. ยญRealiteten er at KrFs partiprogram er sรฅ uklart ยญformulert at fรธlgende spรธrsmรฅl ikke besvares skikkelig: Mener partiet at et samliv mellom to av samme kjรธnn er et ekteskap?

Stort press. 

Jeg mener dette ยญspรธrsmรฅlet er viktig selv om reversering av dagens ekteskapslov er urealistisk. ร…rsaken er presset mot dem som avviser en kjรธnnsnรธytral ekteskapsforstรฅelse. Vil et trossamfunn som ikke vier homofile ยญkunne miste statsstรธtten? Er en helsesรธster ยญforpliktet til รฅ fremme en kjรธnnsnรธytral ideologi? Kan kristne skoler la vรฆre รฅ ยญansette de som lever i et homofilt forhold?

I lys av slike spรธrsmรฅl ser mange det som svรฆrt viktig at KrF forsvarer de som holder fast ved et klassisk kristent syn pรฅ ekteskap og samliv. Men tilliten til at ยญpartiet stรฅr stรธdig blir รฅpenbart svekket nรฅr partiets kommunikasjonssjef gรฅr inn i et likekjรธnnet ekteskap, og den familieยญpolitiske talsmannen foretar vielsen.

Trykket i Vรฅrt Land 29. august 2018 i spalten Ideologi. 

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt