Leder

Snevre rammer

En tid med bare Lego er bedre enn en tid med jente- og gutte-Lego.

Ser man bort fra innvandring og islam, er det få debatter som vekker så sterke følelser som kjønn. Antakelig skyldes det at spørsmål om kjønn griper inn i det aller innerste av vår identitet.

I akademia har kjønnsforskningen problematisert kategoriene mann/kvinne i mange tiår. Kritikken går blant annet ut på at vi tenker ut fra såkalte «dikotomier», altså todelinger, mens virkeligheten er mer nyansert. Det holder ikke å snakke kun om mann og kvinne, for da sier vi samtidig at det bare finnes to kjønnsidentiteter. Det gir ikke plass til dem som ikke identifiserer seg som verken mann eller kvinne, lyder disse synspunktene.

LES OGSÅ: 'Flytende kjønnsidentitet oftere tema i skolen'

Kjønnsforskningen har fått mye kritikk, ikke minst i kjølvannet av Hjernevask-debatten i 2010. Noe av kritikken har vært fortjent, men mye har vært urimelig karikering av det som egentlig er viktige bidrag til å kritisere våre etablerte forestillinger.

I Vårt Land på lørdag kunne man lese at «flytende kjønnsidentitet» oftere var tema på skolen. Årlig henvises 100–120 personer til Rikshospitalet for «kjønnsinkongruens», som innebærer at man føler seg som et annet kjønn enn det man har fått utdelt. Noen av disse får hormonell behandling. Vi mener man skal være svært varsomme med å igangsette hormonell, irreversibel behandling på unge.

Kjønnsforsker Elisabeth Lund Engebretsen uttalte i saken at forståelsen av hva som er å være gutt og jente, har blitt snevret inn siden 70-tallet. Og noen unge i dag kan trolig kjenne frustrasjon over ikke å kjenne seg igjen i disse kategoriene. Dette gir mening. Om vi som samfunn ikke klarer å skape romsligere definisjoner av hva som kan være «guttete» og «jentete», kan vi heller ikke forvente annet enn at flere blir frustrert over å ikke være «nok» gutt eller jente.

LES OGSÅ: KFUK-KFUM: Liberalisme på ville veier

Alt var ikke bedre før. Men om man oppsøker en hvilken som helst lekebutikk, og ser hvordan den rosa avdelingen oppdrar jenter til å være passive foran speilet, mens den blå-grønne gutteavdelingen inviterer til tjo og hei og full fres – da er det sannelig på sin plass å si at noe faktisk var bedre før. En tid med bare Lego er bedre enn en tid med jente- og gutte-Lego. Her nytter det ikke å skylde på hva som er «naturlig».

Trykket i Vårt Land 28. august 2018.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder