Leder

Følelser er utilstrekkelig

Når etikken er emosjonsstyrt, forsvinner det vi ikke identifiserer oss med ut av horisonten.

«Unge Venstre mener alle dyr har en egenverdi og skal behandles med verdighet», melder ungdomspartiet på sine nettsider. De ivrer sterkt for dyrevelferd, med begrunnelsen at «alle skapninger skal ha mest mulig frihet til å leve et naturlig og godt liv».

I lys av denne omsorgen for dyrevelferd, som vi har stor sans for, er det et stort paradoks at Unge Venstre-leder Sondre Hansmark tar til orde for fri abort frem til uke 24. At vi snakker om potensielt levedyktige fostre er intet argument, tvert imot: I dagens avis uttaler Hansmark at «problemet med å knytte fri abort til når fosteret kan overleve, er at grensen stadig kan flyttes nedover mot uke null med ny teknologi».

LES OGSÅ: Unge Venstre vil ha fri abort til uke 24

Unge Venstre-lederen knytter fosterets moralske verdi til opplevelsen av «smerte, ubehag og lyster». Det mener han oppstår ved uke 24, til tross for at forskere fastslår at vi vet svært lite om hva et foster opplever.

Problemet er imidlertid ikke kunnskap eller manglende kunnskap om fosterets nerve- og hjerneaktivitet, men at vi er i full fart over i en empatibasert, emosjonell tilnærming til etiske spørsmål. Vi identifiserer oss stadig mer med dyr, på grunn av store mengder av informasjon om dyrs følelser og behov. Dette har gjort dyrevelferd til et viktig politisk spørsmål. Derimot har abortdebatten hindret ethvert forsøk på å skape en lignende identifikasjon med menneskefostre. Det blir tolket som et forsøk på å påføre kvinner i sårbare situasjoner dårlig samvittighet.

Med andre ord har vi fått et informasjonsvakuum om menneskefosteret som kan være en viktig årsak til Unge Venstre-lederens utspill. Når etikken er emosjonsstyrt, forsvinner det vi ikke identifiserer oss med ut av horisonten. Derfor må vi tilbake til den prinsipielle diskusjonen rundt hva et menneske er: Når oppstår menneskeverdet, hvorfor er det ukrenkelig?

LES OGSÅ: Overlege åtvarar mot å utvide abortgrensa

Vi tar ikke til orde for å overse eller underkommunisere kompliserte sider ved abortspørsmålet. Historien har for eksempel vist oss at den nå avskaffede nemndordningen ikke var bedre egnet til å beskytte fosteret enn kvinnen som bærer det. Derimot haster det med å innse at samtalen om menneskeverdet har havnet i et blindspor.

Trykket i Vårt Land 25. august 2018

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder