Verdidebatt

Politikk eller tro?

De siste dagene har flere understreket skillet mellom politikk og tro, og brukt dette som begrunnelse for at det er irrelevant å ta stilling til ekteskapet som tema for politikk.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ekteskapet reguleres av ekteskapsloven, som har innvirkning på barnelovens fastsettelse av juridisk foreldreskap.

Ekteskap og foreldreskap er relevant for bioteknologilovens regulering av diverse former for assistert befruktning, som igjen virker tilbake på fastsettelse av juridisk foreldreskap.

Endringene i ekteskapsloven, barneloven og bioteknologiloven, har nok hatt betydning for at adopsjonsloven nylig åpnet for egne bestemmelser ved adopsjon etter anvendelse av metoder for assistert befruktning i utlandet som ikke er tillatt i Norge, for eksempel surrogati.

Samfunnets regulering av livet til hver enkelt av oss er i dramatisk endring. Språket endres. Arveloven må endres i takt med øvrige endringer. Trosfriheten er under press, fordi samfunnets reformer på familieområdet kreves implementert som verdigrunnlag og praksis også i trossamfunnene. Norges tolkning av menneskerettighetene blir justert og tilpasset endringene som Stortinget vedtar i lovverket.

Alt dette er politikk.

Trossamfunnenes vigselspraksis kan nok overlates til trossamfunnene, men å kreve at dette handler om tro og ikke politikk avdekker kunnskapsløshet. Da er det mer realt å erkjenne politisk uenighet, eventuelt kaste kortene og fristille representantene.

Trykket i Vårt Land 23. august 2018.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt