Verdidebatt

Livsviktig ordning er truet

Behovet for en ordning som Students at Risk er større enn noen gang tidligere. Nå må utenriksministeren på banen.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Mens tusenvis av nye studenter ยญinnrulleres ved norske hรธyยญskoler og ยญuniversiteter, er det studiestart for en hรฅndfull studentaktivister som har blitt utvist, forfulgt eller fengslet i hjemlandet grunnet sitt ยญpolitiske engasjement. For fjerde gang er et nytt kull med Students at Risk-studenter klare for รฅ fullfรธre ยญutdanningen de er blitt fratatt. Men i รฅr kan vรฆre siste gang norske universiteter og hรธyยญskoler รธnsker nye Students at Risk-ยญstudenter velkommen.

Kritisk til svaret. 

Det har ikke blitt satt av friske midler til fremtidige opptak i ยญordningen, og en politisk beslutning fra Utenriksdepartementet stรฅr pรฅ ยญtrappene fรธr statsbudsjettet for 2019. I juni fikk ยญutenriksminister Ine ยญEriksen Sรธreide et skriftlig spรธrsmรฅl i Stortingets spรธrretime om ยญStudents at Risk-ordningens framtid. SAIH stiller seg kritisk til svaret, og mener det vektlegger uheldige premisser for รฅ vurdere hvorvidt ordningen har vรฆrt vellykket og bรธr viderefรธres.

Utenriksministeren gir ingen avklaring pรฅ veien videre og neglisjerer ordningens suksess som et verktรธy for รฅ styrke og beskytte menneskerettighetsforsvarere ved รฅ vri saken til รฅ omhandle innvandringspolitiske hensyn. Sรธreide legger snevert til grunn studentenes returforutsetninger som eneste mรฅlbare suksesskriterium nรฅr hun viser til at det kun er to studenter som har vendt hjem etter fullfรธrt ยญutdanning, og at det er รธnskelig at dette tallet skal รธke.

Studerer fremdeles. 

Det er riktig at det kun er to ยญstudenter i det fรธrste kullet som flyttet hjem like etter fullfรธrt ยญutdanning. Men det ยญutenriksministeren ikke ยญnevner i sitt svar er at ยญmajoriteten av de omlag 40 ยญstudentene som har kommet gjennom ยญordningen fremdeles studerer og derfor ยญnaturligvis stadig befinner seg i Norge. Det er kunstig รฅ mรฅle ยญordningens ยญresultater nรฅr premisset om ยญretur er det eneste som ligger til grunn. ยญStudentene har svรฆrt ยญulike ยญutgangspunkt og ยญetter endte studier finnes det ยญingen klar fasit for hva de kan eller skal gjรธre. ยญUteksaminerte Students at Risk-studenter har hittil vendt hjem, fortsatt sine studier i ยญNorge eller andre ยญeuropeiske land, fรฅtt seg jobb eller ikke sett noen ยญannen utvei enn รฅ sรธke om asyl da ยญsikkerhetssituasjonen i hjemlandet ikke har ยญforbedret seg. Premisset om retur ยญundergraver ordningens mรฅl om รฅ ยญstรธtte ยญressurssterke studenter som har utรธvd stor politisk risiko i sine hjemland.

SAIH etterlyser et mer ยญnyansert โ€จreturbegrep fra UD og mener at gode suksesskriterier til รฅ mรฅle ordningen heller burde vรฆre om studentene fullfรธrer en hรธyere utdanning de ble fratatt i hjemlandet eller ยญfortsetter sitt arbeid for demokrati og menneskeยญrettigheter i tryggere ยญomgivelser. I sin videre vurdering av ยญordningens fremtid ber vi UD legge til grunn det lengre perspektivet med forstรฅelse om at politisk endring tar lang tid og at vi gjennom รฅ stรธtte enkeltindivider kan bidra til รฅ skape store resultater pรฅ samfunnsnivรฅ.

Landets yngste. 

Vi kan allerede nรฅ vรฆre vitne til ยญfantastiske ยญresultater. Menneskerettighetsaktivisten Joana ยญstuderte ยญgjennom programmet ved ยญUniversitetet i Bergen og har fortsatt sitt ยญengasjement ยญetter at hun dro hjem til ยญZimbabwe. Der er hun politisk ยญaktiv i ยญopposisjonspartiet ยญMovement for Democratic Change-ยญAlliance. Hun stilte til valg som kandidat for Harare West den 30. juli og har nรฅ blitt valgt inn som landets ยญyngste kvinnelige ยญparlamentariker. I parlamentet vil hun arbeide for et mer fredelig og demokratisk Zimbabwe og ikke minst vรฆre en rollemodell for unge kvinner i andre land i regionen. Aktivisten Sait fra Gambia var fengslet da han fikk beskjed om at han var tatt opp i Students at Risk.

ร… fรฅ en trygg havn og muligยญheten til รฅ ta en mastergrad i Norge gjorde det mulig for Sait รฅ fortsette sin aktivisme. Gjennom ordningen har han et nettverk av andre studentaktivister, engasjert seg i norsk sivilsamfunn, og ikke minst opplyst nordmenn om situasjonen i hjemยญlandet. Mens Sait studerte gikk den langยญvarige diktatoren Jammeh av som fรธlge av et demokratisk valg i ยญGambia. Dette gjorde det mulig for Sait รฅ vende hjem hvor han nรฅ kan arbeide under trygge forhold som del av sivilsamfunnet med รฅ bekjempe kjรธnnslemlesting av jenter.

Enormt potensial. 

Sait og ยญJoana illustrerer at Students at Risk er mye mer enn et utdanningsยญstipend og har enormt ยญpotensial. Disse studentenes ยญsterke tilยญknytning til Norge vil utvilsomt kunne sรฅ sine frรธ i form av ยญmuligheter for nye bilaterale samarbeid pรฅ sikt.

Behovet for en ordning som ยญStudents at Risk er ยญstรธrre enn noen gang tidligere. I ยญmotsetning til hva utenriksยญministeren ยญantyder ยญmener vi det ยญforeligger gode forutsetninger for รฅ ยญvurdere veien ยญvidere. Med bakgrunn i at ยญordningen ยญfungerer godt, har tverrpolitisk stรธtte i ยญStortinget, bred forankring i hรธyere ยญutdanningssektor og det at ยญbehovet fremdeles er stort, er vรฅr soleklare anbefaling til UD at Students at Risk viderefรธres.

Vi kan ikke tillate at flere studentยญaktivister som Joana og Sait blir forsรธkt truet til taushet, nรฅr vi har mulighet til รฅ bidra til at de kan fortsette sin aktivisme for demokrati og menneskerettigheter.

Trykket i Vรฅrt Land 23. august 2018.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt