Verdidebatt

Imran khan gir inspirasjon, motivasjon og håp til en hel nasjon!

Imran Khan ble nylig valgt som den 22 statsministeren i Pakistans historie. Etter 22 lange år , der han ble latterliggjort, hånet, motarbeidet og trakassert, fikk han endelig muligheten til å lede det pakistanske folket. Velfortjent.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg klarer ikke helt å gi slipp på den første talen Imran Khan holdt etter at han ble tatt i ed som Paksitans statsminister . En statsmann av ypperste kvalitet. Pakistanere har endelig fått en leder de kan være stolte av.

Erkjennelse

Khan erkjenner at Pakistan befinner seg i en alvorlig og kritisk fase. Fattigdom, korrupsjon, gjeld og terror har nærmest tatt knekken på landet, men Khan gir håp til pakistanere i en vanskelig og krevende tid. Han har gitt inspirasjon til et folk som lå i det dypeste mørke etter flere år med korrupsjon, nepotisme og mangel på de mest grunnleggende rettighetene og behovene. Han har motivert en hel nasjon til å reise seg i kampen mot uretten. Og slik han på treffende vis sa i sin første tale etter at han ble valgt til statsminister " Gud forandrer ikke skjebnen til et folk, som ikke vil hjelpe seg selv ut av hengemyra. Jeg skal lede dere, men jeg trenger deres hjelp i kampen for en blomstrende og ny Pakistan."

Etter å ha regjert 5 år i provinsen KPK fikk han og PTI fornyet tilitt. KPK er kjent for å ikke velge samme parti to ganger på rad. Kort: korrupsjonen har blitt mindre i provinsen -spesielt i  politietaten . Offentlige skoler har blitt mye bedre og helsetilbudet til befolknignen har blitt betraktelig bedre. PTI gjorde også ellers et brakvalg i store deler av landet.

Islamske verdier, idealer og prinispper:

Etter valget har han snakket til nasjonen ved to anledninger. Ved begge tilfellene har han gjentatte ganger snakket om å bygge en stat på verdier, idealer og prinispper Medina staten var basert på - verdier som er implentert i mange vestlige land , men muslimer har dessverre forkastet eller glemt dem. Khan gjentok dette gang etter gang i sin tale.

Khan understreket at et godt styresett er viktig og står svært sentralt i Islam. Loven skal være lik for alle og ingen skal være hevet over loven.
Han viste til et utsagn av Profet Muhammed (fmvh) der han sa at om datteren hans hadde begått en forbrytelse ville også hun ha blitt straffet.  Khan har blant annet lovet å starte med å stille sitt eget parti for antikorrupsjonsinstitusjonens gransking, inkludert seg selv.

Han snakket om rettighetene minoritene skal ha og han snakket om den skandinaviske velferdsmodellen, der de som har mest bidrar med mest skatt i felleskassen.

Han snakket om gode og velfungerende institusjoner. Lederne skal følge samme lovene som innbyggerne. I denne sammenheng viste han til at to av de fire første Khulafa( ledere) i den muslismke verden ble trukket for retten. En mann stilte en Khalifa til veggs i åpen forsamling, og khalifa svarte for seg.

Staten har et asnvar ovenfor sine innbyggere, men inbyggere har også et asnvar i form av å bidra til at staten og samfunnet skal få økonomisk vekst . Det vil si at korrupsjon og utarming av samfunnet ikke er forenlig med Islam. Han snakket om å leve i verdighet , integritet og at samfunnet skal være rettferdig for alle. De med best kvalifikasjoner skal bli ansatt til å gjøre en jobb - ikke på bakgrunn av familietilhørighet eller lojalitet.

Ressursene i samfunnet skal komme alle innbyggerne til gode. Selv dyr skal behandles med verdighet og respekt.

Khan snakket om hvordan han skal løfte de mindre velstående pakistanere ut av fattigdom. Hvor viktig utdanning er, og hvor høyt kunnskap er verdsatt i Islam kan man forstå ved å lese at profeten gav ordre om at en krigsfange som lærte 10 muslimer å lese og skrive skulle settes fri.

Han snakket om å skape arbeidsplasser for unge. Han oppfordret pakistanere i utlandet til å investere i Pakistan slik at det skapes økonomisk vekst.og det skulle tilrettelegges for entrepreanører når det gjelder etablering av nye selskaper . Som en ivirg miljøforkjemper snakket han om global oppvarming og miljøutfordinger. Han snakket om renhet og hvor viktig det er at pakistanere tar vare på Pakistan.

Pakistanere må ta ansvar for sin egen fremtid

Og til slutt: Gjentatte ganger snakket han om at folk må endre sin tankegang, adferd og tankemønster. Alle må bli bevisst sin rolle. Minnet meg fælt om Kennedy sitatet " Spør ikke hva landet ditt kan gjøre for deg, spør hva du kan gjøre for landet ditt." Mange vil omtale Khan sin visjon og drøm som urealistisk og alt for ambisiøst. Mulignes de har rett, men Khan har tidligere kjempet i motbakke. Han har motbevist sine kritikere gang etter gang , og gitt svar på tiltale når folk forventet det som minst. Kan noen få Pakistan ut av hengmyra den befinner seg i er det Imran Khan og PTI.

Etter lang tid har vi nylig kunnet feire uavhengighetsdagen med håp i horisonten, og med lovnader til den oppvoksende generasjonen at fremtiden skal bli bedre for Pakistan. Jeg ønsker for alle med pakistanske røtter som vokser opp i frie demokratier, at de vil bidra til et progressivt og blomstrende Pakistan.

Tu Shaheen hai parwaaz hai kaam tera
Tere saamne aasma aur bhee hain.....

PS:Og ikke minst - Imran Khan sa at Dr. Muhammed Iqbal er den største personligheten med muslimsk bakgrunn som har levd de siste 500 årene. Det var som musikk i mine ører..:)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt