Magne Kongshaug

21    196

Kampen mot polarisering: et gode?

Det norske samfunn er ikke det beste av alle tenkelige samfunn. Utfordrende tale er nødvendig om vi skal nå frem til et bedre samfunn og en bedre verden

Publisert: 21. aug 2018 / 204 visninger.

Kampen mot polarisering: et gode?

Religionshistoriker Ingrid vik  spør: « Er vi på vei mot et samfunn der særrettigheter og enøyd  identitetspolitikk utfordrer fellesskapet? Der  polariseringsagenter setter den politiske dagsorden? 

Etter min oppfatning er et samfunn som vil avskaffe eller redusere former for polarisering som utfordrer flertallet i  strid med seg selv, et advarende sykdomstegn!  Flertallet har ikke alltid rett. Takk for at vi ennå har et bredt politisk spektrum her til lands, så politiske viljer får bryne seg mot hverandre og kanskje komme frem til levelige kompromiss.

Mange regimer har ikke tålt polariserende motsigelser. Tør jeg minne Vik og andre om Lenin, Stalin, Hitler, Mao, Pol Pot osv.? 

Den røde Lenin forsøkte å utradere kristendommen, først ved lokking gjennom skrifter av opplysningstidens franske «enlighteners and atheists», men da det ikke lyktes, ga han fritt leide til The League of militant Atheists. Før 1917-revolusjonen fantes 66 140 prester og 39530 kirker i den russiske ortodokse kirken, men bare 6376 prester i slutten av 1940 årene, og kun 950 kirker var i funksjon i 1940 (Alister McGrath Why God won’t og away, 2010).

Også vi er på vei - tilsynelatende - mot et samfunn som ikke verdsetter kristne verdier, verdier som dels motarbeides, dels tilpasses folkemoralen, og dels neglisjeres i utbredt grad. Bibelens Gud spottes på VLs Verdidebatt.no!

Et fellesskap på vei mot hedenskap, er selvsagt intet ønskelig fellesskap, fra kristent ståsted. Resultatet vil ikke bare bli intoleranse ovenfor kristne med bibelske holdninger, men et dekadent samfunn.  Vil Gud ikke være bygningsmann … ! -  Så jobber også PST forgjeves!

Vi roper ikke så høyt lenger mot to såkalte likeverdige syn på ekteskapet. Men lider, sårene lar seg ikke lege, for Ordet forblir det samme.

Og jo da, mange av oss kristne er i stand til å ha både to og tre tanker i hodet samtidig. Men vi godtar ikke alle tanker/holdninger. Kristen misjonering er like polariserende som den er nødvendig. Jesus er Veien, ikke en snillistisk modellert jesus-utopi som godtar enhver holdning, men Jesus Kristus!

Jeg har stilt to spørsmål, ett til Sunniva Gylver; ett til Vårt Land (se VL, 17. august). Spørsmålene oppfattes nok provoserende og polariserende.  Så er det vel «best» ikke å besvare dem, unngå å ta stilling, for ikke å provosere lesere og kanskje miste abonnenter?

Ikke få i dette samfunnet er blitt  definert ut på sidelinjen, som en man må holde avstand til, i hvert fall inntil videre! På politikeres vis!  

Det norske samfunn er ikke det beste av alle tenkelige samfunn. Utfordrende tale er nødvendig om vi skal nå frem til et bedre samfunn og en bedre verden. 

Magne Kongshaug, Risør

 

 

1 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Magne Kongshaug

21 innlegg  196 kommentarer

Publisert 3 måneder siden

Undrer meg på om Vårt Land mener at Jesus kun er én av flere veier til Gud? Og hva mener Sunniva Gylver om den saken?

  Mener Gylver at personer som tror på Jesus etter islamsk syn kan bli frelst? 

Ettersom hun ønsker å være tydelig på sin tro, håper jeg at  hun vil gi VLs lesere ett tydelig svar!

Jeg venter fortsatt på svar, både fra Vårt land og Gylver!

Min holdning er at Jesus har sonet for menneskehetens synder  Personer som har fått seg Evangeliet forkynt - og forkaster det, får ikke del i Guds rike; slik forstår  jeg Bibelen. 

Vi skal imidlertid alle dømmes etter våre gjerninger.  Og Gud er en rettferdig Dommer. Det gir håp også for dem som aldri fikk seg Evangeliet forkynt, men som allikevel har levd til nestens beste. Fordi Jesus sonet for alle mennesker.. Ingen kommer inn i Guds rike uten gjennom Døren Jesus. Sier Bibelen. 

1 liker  
Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Are Karlsen kommenterte på
Matematikk og evolusjon
4 minutter siden / 5188 visninger
Svein Ausland kommenterte på
Klassisk miljøvern vs. klima
6 minutter siden / 42 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Matematikk og evolusjon
21 minutter siden / 5188 visninger
Hermod Herstad kommenterte på
Matematikk og evolusjon
27 minutter siden / 5188 visninger
Sigurd Eikaas kommenterte på
Matematikk og evolusjon
30 minutter siden / 5188 visninger
Øyvind Hasting kommenterte på
Kjønnsforskning som skyteskive
34 minutter siden / 368 visninger
Sigurd Eikaas kommenterte på
Matematikk og evolusjon
34 minutter siden / 5188 visninger
Sigurd Eikaas kommenterte på
Matematikk og evolusjon
36 minutter siden / 5188 visninger
Gunnar Søyland kommenterte på
Kjønnsforskning som skyteskive
38 minutter siden / 368 visninger
Are Karlsen kommenterte på
Matematikk og evolusjon
40 minutter siden / 5188 visninger
Hermod Herstad kommenterte på
Matematikk og evolusjon
41 minutter siden / 5188 visninger
Morten Gabrielsen kommenterte på
Prinsipper på billigsalg
42 minutter siden / 41 visninger
Les flere