Verdidebatt

Kampen mot polarisering: et gode?

Det norske samfunn er ikke det beste av alle tenkelige samfunn. Utfordrende tale er nødvendig om vi skal nå frem til et bedre samfunn og en bedre verden

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Kampen mot polarisering: et gode?

Religionshistoriker Ingrid vik  spør: « Er vi på vei mot et samfunn der særrettigheter og enøyd  identitetspolitikk utfordrer fellesskapet? Der  polariseringsagenter setter den politiske dagsorden?

Etter min oppfatning er et samfunn som vil avskaffe eller redusere former for polarisering som utfordrer flertallet i  strid med seg selv, et advarende sykdomstegn!  Flertallet har ikke alltid rett. Takk for at vi ennå har et bredt politisk spektrum her til lands, så politiske viljer får bryne seg mot hverandre og kanskje komme frem til levelige kompromiss.

Mange regimer har ikke tålt polariserende motsigelser. Tør jeg minne Vik og andre om Lenin, Stalin, Hitler, Mao, Pol Pot osv.?

Den røde Lenin forsøkte å utradere kristendommen, først ved lokking gjennom skrifter av opplysningstidens franske «enlighteners and atheists», men da det ikke lyktes, ga han fritt leide til The League of militant Atheists. Før 1917-revolusjonen fantes 66 140 prester og 39530 kirker i den russiske ortodokse kirken, men bare 6376 prester i slutten av 1940 årene, og kun 950 kirker var i funksjon i 1940 (Alister McGrath Why God won’t og away, 2010).

Også vi er på vei - tilsynelatende - mot et samfunn som ikke verdsetter kristne verdier, verdier som dels motarbeides, dels tilpasses folkemoralen, og dels neglisjeres i utbredt grad. Bibelens Gud spottes på VLs Verdidebatt.no!

Et fellesskap på vei mot hedenskap, er selvsagt intet ønskelig fellesskap, fra kristent ståsted. Resultatet vil ikke bare bli intoleranse ovenfor kristne med bibelske holdninger, men et dekadent samfunn.  Vil Gud ikke være bygningsmann … ! -  Så jobber også PST forgjeves!

Vi roper ikke så høyt lenger mot to såkalte likeverdige syn på ekteskapet. Men lider, sårene lar seg ikke lege, for Ordet forblir det samme.

Og jo da, mange av oss kristne er i stand til å ha både to og tre tanker i hodet samtidig. Men vi godtar ikke alle tanker/holdninger. Kristen misjonering er like polariserende som den er nødvendig. Jesus er Veien, ikke en snillistisk modellert jesus-utopi som godtar enhver holdning, men Jesus Kristus!

Jeg har stilt to spørsmål, ett til Sunniva Gylver; ett til Vårt Land (se VL, 17. august). Spørsmålene oppfattes nok provoserende og polariserende.  Så er det vel «best» ikke å besvare dem, unngå å ta stilling, for ikke å provosere lesere og kanskje miste abonnenter?

Ikke få i dette samfunnet er blitt  definert ut på sidelinjen, som en man må holde avstand til, i hvert fall inntil videre! På politikeres vis!

Det norske samfunn er ikke det beste av alle tenkelige samfunn. Utfordrende tale er nødvendig om vi skal nå frem til et bedre samfunn og en bedre verden.

Magne Kongshaug, Risør

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt