Øystein Magelssen

27

Verdt en oppstandelse

Strategisk sett er Ten Sing det beste som har skjedd Den norske kirke de siste 50 år.

Publisert: 16. aug 2018

Ten Sing ble ingen døgnflue, en kortvarig og raskt glemt suksess i KFUK-KFUM! Det var en ny type kristent ungdomsarbeid som Kjell Grønner banet veien for. Snart viste det seg svært levedyktig i Bergen, i Stavanger, i Asker, ja over hele landet - og etter hvert i store deler av Europa og verden.

Ungdom i møte. Ten Sing, bygger på pilarene Kultur, Kreativitet og Kristus. Radikalt åpen og bevisst unge menneskers hverdag. Like radikalt tydelig på at Gud kommer ungdom i møte
midt i deres virkelighet og på deres språk. Ten Sing tar inkarnasjonen på alvor, det at Gud ble menneske, ved å ta unge menneskers liv på alvor i kirken.

Ten Sing er ingen stilart, ingen genre, ikke en musikkform. Når Ten Sing stadig er en vital del av KFUK-KFUM sitt arbeid, skyldes det en livsnerve som er langt mer enn 50 år. I Ten Sing fant og finner unge mennesker et sted hvor de kan være seg selv og samtidig oppdage sammenhengen mellom sine egne unge livs fortellinger og den store fortellingen om Guds nåde og kall.

Ten Sing har mange ganger skapt oppstandelse! Da en gjeng ungdom brakte nye takter og musikalske uttrykk i kirken ble det bråk – i minst dobbelt forstand. Trommer og gitarer har måttet kjempe seg plass i norsk gudstjenesteliv. Forsterkere og koranlegg ble lenge «overdøvet» av orgelbrus og holdt i sjakk av kirkelige konvensjoner.

Men Guds kjærlighet viste seg romsligere enn som så. Kirken skjønte at Ten Sing ikke handler om instrumenter og desibel, men om Guds barn, om vi som kirke, evner å være et hjem for bredden av unge mennesker. Det var verdt en oppstandelse!

Rekruttert bredt. Strategisk er Ten Sing det beste som har skjedd Den norske kirke de siste 50 år. Ikke noe annet har rekruttert så bredt, gitt en slik fornyelse, bidratt til kirkens nye språk, levert så mange medarbeidere og ledere, og skjerpet Den norske kirkes troverdighet og stilling som folkekirke. Derfor jubilerer vi med jubel, med takknemlighet for det som har vært, og forventning mot det som ligger foran!

Ten Sing er ikke hva det har vært, heldigvis. Vi er i stadig bevegelse og fornyelse. Men ett moment har vist seg helt avgjørende i 50 år, vår lederfilosofi: «Ungt ansvar, voksent nærvær.» Like viktig som at unge mennesker i Ten Sing blir vist tillit, gitt lederansvar og utfordringer, er det at voksne frivillige medarbeidere støtter opp om arbeidet, er nærværende, viser omsorg og sikrer substans.

50 år siden Bergen Ten Sing hadde sin aller første øvelse startet KFUK-KFUM sitt nye ettåringsprogram Ten Sing Arctic med base på Folkehøgskolen Nord-Norge, KFUK-KFUM sin nyeste folkehøgskole ved Harstad. Over 30 år har vi «eksportert» Ten Sing utenlands og styrket Ten Sing-arbeid rundt i norske menigheter gjennom vårt ettårige prosjekt Ten Sing Norway. Med Ten Sing Arctic kom norsk Ten Sing til Russland. Med flere stopp langs den transsibirske jernbane ble det skjellsettende møter mellom norsk og russisk ungdom. Og på Spekterfestivalen med over 2000 unge på Kalvøya forrige uke, fikk vi feire jubileet sammen med blant andre flere grupper unge tensingere fra Ukraina, Tsjekkia, Russland og Kina.

På vei inn. Evangeliet er kjernen i KFUK-KFUM sitt arbeid. Det forteller oss at Jesus stadig er på vei inn der vi mennesker bor og lever. I Ten Sing skjer det stadig på nytt at Gud kommer ungdom i møte, midt i deres virkelighet og på deres språk. Jesus lever i dag. Ved sin kirke og gjennom Ten Sing vil Gud være tilstede med sin frelse og sitt kall til etterfølgelse.

Mange tensingere har sunget om livet og verden her og nå, men også om det evige håpet: «En dag skal rettferdigheten seire» (Eidsvåg), «There’s hope, joy and there’s mercy!» (Tesdal). Jeg ser det for meg, når Jesus en gang kommer oss i møte etter døden, vil alle Guds barn være med å synge. Kanskje blir det orgelbrus og masse korkapper, men sikkert trommer og gitarsolo, og kiosk i pausen.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Eirik A. Steenhoff

26 innlegg  461 kommentarer

Publisert nesten 2 år siden

KFUK-KFUM er en interessant organisasjon i dagens kristenmediebilde. Det er den eneste kristne organisasjon hvis ledere lever av og for uhemmet selvskryt. Det skulle tatt seg ut å skrive en sånn kronikk som representant for Den norske kirke eller Den katolske kirke. Pinlig.

1 liker  

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere