Verdidebatt

Tro på tvers

Mener Gylver at personer som tror på Jesus etter islamsk syn kan bli frelst? Ettersom hun ønsker å være tydelig på sin tro, håper jeg at hun vil gi VLs lesere ett tydelig svar!

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Dialog mellom kristne og muslimer kan  gi økt forståelse på tvers; vi er alle mennesker med brokker av et gudsbilde i oss - med felles  genuin lengsel etter trygghet og sannhet. Så, «kristne og muslimer bør …  stå sammen  der det er mulig. Men ikke underslå at kristendom og islam skiller lag i de aller viktigste spørsmålene» (Espen Ottesen (VL 14.august). 

Ifølge katolikk Ragnhild Helena Aadland Høen:   "Alt som er godt og hellig i verdens store religioner, skyldes på en hemmelighetsfull måte Guds gjerning" (andakt, VL 2.august). Også hun er klar på at Sønnen Jesus er Veien til Gud.

Ved interreligiøs samtaler kan en bli så sympatisk overfor hverandre at ulikheter kan virke relativt uvesentlige, så uvesentlig at en forståelsesfullt tilpasser/demper sine respektive oppfatninger; eller en blir enig om å forbli uenige. Men det blir jo ingen omvendt til Kristus av! 

 Innen islam er Jesus respektert som en budbringer fra Gud, men islam fornekter at Jesus er vår himmelske Fars Sønn som tok vår alles  syndeskyld på seg. Det er kjernen i kristen tro som islam fornekter,

Vi ønsker ikke « å relativisere forskjellene som finnes mellom kristendom og islam, og vil begge være en tydelig stemme på vegne  av hver vår tro», skriver prest Sunniva Gylver i en kommentar til reaksjoner på hennes og Bushra Ishaqs bok «Tro på tvers» (VL, 10. august). Jeg har ikke lest boka og forholder meg til det hun skriver i VL.

Mener Gylver at personer som tror på Jesus etter islamsk syn kan bli frelst? Ettersom hun ønsker å være tydelig på sin tro, håper jeg at  hun vil gi VLs lesere ett tydelig svar!

Gylver tror ikke «på å true mennesker til tro ved å skremme med helvetet, snakke ned andres veier,  eller redusere dialogen til et rent verktøy for evangelisering slik hun ser Ottesen står i fare for å gjøre»

Her tenderer hun, synes jeg, mot å være på linje med - eller å appellere til - tidsåndens sekulær-multikulturelle forventninger til dannet oppførsel i liberale demokratier: En skal ikke true med helvetet. Men gjør  Ottesen det? Helst skal en heller ikke evangelisere, men vise ærbødighet for andres tro. Under tidsåndens åk er kompromiss 1. bud og polariserende tale uønsket. Jesu ord, derimot, var og er radikalt polariserende!

Et flertall innen politiske og intellektuelle eliter tror ikke at absolutte gudgitte sannheter finnes. Ulike religioner likestilles derfor som omtrent like sanne og/eller usanne. Kristendommens autoritet har  vært fallende gjennom mer enn 150 år innen liberale europeiske nasjoner.

Under tidsåndens åk finnes nå bare et lite mindretall på ca. 4 % blant USA elite-scientister tror (2007) at bare en religion er sannere enn andre, hvilket impliserer at noen innen dette lille mindretall tror at islam er sannest, andre at kristendom er sannest! Om norske akademikere er mindre skeptiske  til kristendom, er tvilsomt.

Tro på tvers er det for øvrig mye av innen kristne menigheter!  Der finnes relativt uvesentlige forskjeller mellom pinsevenner, lutheranere, baptister, katolikker, osv., men  alle kristne leire er enige om at Jesus er Guds Sønn som bar menneskehetens synder, og således eneste vei til Gud.

Noen har imidlertid latt seg fenge  for  eksempel  av Marcus Borgs såkalte «opprinnelige kristendom»!  At noen kaller seg kristne uten å tro på at Jesus tok på seg vår alles syndeskyld ved stedfortredende lidelse, er en annen side ved tidsånden, som også kler seg i religiøs drakt, som en lysets engel.

Langt viktigere enn dialog mellom ulike religioner i en tid da tusenårige og eldre kirker i vest-europeiske nasjoner rystes i sine grunnvoller, er det at kristne skikker sitt eget hus, og at kristne i alle leire reiser seg og forkynner og  forsøker å etterleve  Sannheten de tror på!

Misjonsbefalingen er en kjærlig befaling for dem som lever under Kristi åk, et ork for dem som hører  Guds ord kun som krav!  Alle religioner er ikke like gyldig, det er ikke likegyldig hvem eller  hva en tror på!  Ifølge Sønnen Jesus!

Også avisen Vårt Land befinner seg i en slags bredsporet, for ikke  å si avsporende dialogmodus med et stort mangfold av  mer eller mindre uforenlige trosoppfatninger! Mon noen blir kristnet på det viset? VL er ikke  ment å være et menighetsblad. Men VLs intensjon er vel  å påvirke leserne i kristen retning?

Undrer meg på om Vårt Land mener at Jesus kun er én av flere veier til Gud? Og hva mener Sunniva Gylver om den saken?

Som nevnt vil Gylver være en tydelig stemme på vegne av sin tro. Men er det ikke umulig å være tydelig ved Guds Hellige Ånd uten uforbeholdent å anbefale Jesus til andre?  Det er jo Jesus - med Faderens velbehag - som er giver av Ånden, og Ånden peker alltid kun på Jesus som Veien for  syndere, etter kristen tro! Det er bare den som ved Guds nåde av hele sitt hjerte (alle personlighetens sider) søker Gud, som finner Gud!

Hvordan blir dialogen om noen uforbeholdent forteller om Jesus som Veien, gjerne kombinert med et personlig vitnesbyrd? Ofte faller ordene på steingrunn, eller blant kratt og tistler. Når Jesu ord ikke fikk plass i hjertene, gikk han videre for å plante sitt ord i mottakelig jord.

Skremme til tro? Gylver tror ikke på å true mennesker til tro ved å skremme med helvetet. Det gjør hun rett i. For det er absolutt umulig å skremme noen til genuint levende tro på Jesus Kristus og hans evangelium!  Den person som ved  Guds nåde opplever seg som ufrelst/fortapt ved Åndens virksomhet i sjelens dyp (Salige er de fattige i ånden!), bare den kan reelt ta imot Guds tilgivende nåde. Ekte gudstro kan bare fødes ved levende forkynnelse i henhold til Jesu ord! Tror kristne.

Jesus advarte mot fortapelse, ikke for ensidig å skremme, men primært for å vekke og frelse! Fortapelsens mulighet var for Sønnen Jesus et eksistensielt faktum. Men Han visste vel ikke bedre?

Om vi kristne ikke inkluderer fortapthet og fortapelsens mulighet i vår tro, hvem/hva tror vi da egentlig på? Jesus kom for å frelse fortapte!

Magen Kongshaug, Risør, medlem i Dnk

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt