Johannes Heggland

Assisterende generalsekretær i Kirkens Bymisjon
3

Store muligheter

Bruksendring av kirkebygg gir store muligheter for ny og kreativ satsing med kultur, diakoni og mangfolds­fellesskap.

Publisert: 14. aug 2018

I et spennende innlegg i Aften­posten 30. juli drøfter Frida Maureen Hultberg og Joakim Skajaa hva kirker kan brukes til dersom de avvikles som tradisjonelle menighetskirker, noe som nå er aktuelt i Oslo. Dette­ er en viktig samtale som vi i Kirkens Bymisjon deltar i.

Alternativ bruk. 

Som Hultberg/Skajaa nevner, finnes det eksempler fra blant annet ­København for god og alternativ bruk av kirke­bygg. Men det finnes mer nærliggende eksempler vi like gjerne kan peke på, noe kirkeverge Robert Wright også gjør i sin kommentar i Aftenposten 8. august.

Da Jakobskirken i Oslo sentrum først ble besluttet revet, for deretter å bli vernet, førte dette, etter en omfattende planleggings- og finansieringsprosess, til at Kulturkirken Jakob ble etablert. Kirkelig Kulturverksted har i Kulturkirken etablert en scene som utfordrer og utvider våre forestillinger om hva en kirke kan være. Gjennom et mangfold av kunst- og kultur­uttrykk, forestillinger, utstillinger, foredrag, fester og mye mer, er Kulturkirken en plattform for stemmer og grupper som trenger en scene, et annerledes møte­sted, en bro mellom minoritet og ­majoritet, ulike tradisjoner, religioner og livssyn.

Om kort tid skal den årlige­ ­sigøynermusikkfestivalen ­arrangeres. Andre ganger er kirken hjemmescene for iranske kvinnelige artister som ikke kan gi ut musikken sin i hjem­landet. Noen kvelder sitter publikum langt framme på stolen og følger Tomm Kristiansen og hans gjester­ når viktige samfunns­temaer belyses på utradisjonelle måter. Kirkelig Kulturverksted leier kirkebygget av Oslo kirkelige fellesråd.

Åpent fellesskap. 

De som ­besøker Bymisjonssenteret i Tøyenkirken blir møtt av Kirkens­ Bymisjons ansatte og frivillige medarbeidere som hver dag strekker seg for å tilby et åpent og inkluderende fellesskap i hoved­staden, et sted der mennesker erfarer å bli sett, verdsatt og gitt muligheter for utfoldelse. Gjester kjøper rimelig, næringsrik middag i Hertzberg kro, eller de vasker klær mens de er på ­besøk. Hver helg er det mange som besøker Byfrokost, et gratis frokosttilbud for fattige tilreisende. I tillegg finnes en rekke andre ­sosiale og ­humanitære aktiviteter­ sted i dette kirkebygget som eies av Kirkens Bymisjon.

Det Jakobskirken og Tøyen­kirken har felles, er at de er kirker, og at det inviteres til gudstjeneste­feiring på litt utradisjonelle måter. Hver onsdagskveld er det hverdagsmesse i Tøyenkirken, etter at suppa er servert i kroa. Søndag kveld er det studentprestene som leder Jakobsmessene i Kulturkirken. Begge disse kirkebyggene rommer på hver sin måte noe av det mangfoldige livet som Hultberg og Skajaa etterlyser, og dette skjer innenfor rammen av det å være kirke.

I Gamlebyen kirke har Kirkens­ Bymisjon i tett samspill med den nasjonale minoriteten rom, samt departementet, etablert første versjon av Romano Kher, romsk kultur- og ressurssenter. Samtidig er vi på leting etter mer langsiktige lokaler for dette formålet.

Mangfoldige fellesskap. 

Når enkelte kirkebygg i Oslo etter alt å dømme skal avvikles som tradisjonelle menighetskirker, blir det viktig å spørre seg hvordan disse byggene kan benyttes på måter som rommer mangfoldige­ fellesskap. I 2018 er det stort behov for hus som skaper tilknytning og tilhørighet, tillit og deltakelse. Kultur og diakoni er to sentrale satsninger i det kirkelige arbeidet. Vi håper at dette kan styrkes i de planlagte endringene. ­Kirkens diakoni (sosialt arbeid/omsorgstjeneste) uttrykkes i henhold til kirkens egen diakoniplan gjennom nestekjærlighet, inkluderende fellesskap, vern om skaperverket og kamp for rettferdighet. Dette utgjør mye av hovedoppdraget for en kirke i vår tid.

Nytenkning. 

I Kirkens Bymisjon ser vi hver dag at det er behov for nytenkning og styrket innsats på disse områdene. Kanskje kan den varslede endringene for enkelte kirkebygg gi mulighet for slik diakonal nysatsing. Det heier vi på i Kirkens Bymisjon. Og vi bidrar gjerne.

Trykket i Vårt Land 14. august 2018.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
4 dager siden / 2552 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
26 dager siden / 1879 visninger
Den norske kirke og pornografi
av
Marthe Kristine Østerud Primstad
rundt 1 måned siden / 1015 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
7 dager siden / 954 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
rundt 17 timer siden / 852 visninger
Mor eller menneske?
av
Liv Osnes Dalbakken
28 dager siden / 678 visninger
Visjon Norge og kritikk
av
Pål Georg Nyhagen
12 dager siden / 603 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere