Sigmund Svarstad

48

Gud i matematikken - Del V av ?

Per definisjon er differensen eller avviket mellom en verdi A og en annen verdi B en tredje verdi C, slik at A = B + C, og C = A – B. Når alt er ett, består helheten ifølge usikkerhetsrelasjonen altså av to komplementære verdier A og B. Av dette følger stringent logisk at A = +1 og B = –1. Avviket imellom A og B er da en tredje verdi C, slik at (+1) = (–1) + C, og C = (+1) – (–1) = 1 + 1 = 2. – Ja vel?!

Publisert: 14. aug 2018

Del IV avsluttet jeg med en argumentasjonsrekke som endte i med at Gud hverken kan være 1 eller 0 – en eller ingen – like lite i matematikkens univers som i Bibelens. Et ikke så rent lite forvirrende – for ikke å si provoserende – budskap. Også for meg. Så pass forvirrende at hadde det ikke vært for Jesu forståelse av Gud som et samvirke av tre universelle element i seg selv – Faderen, Sønnen og Den hellige ånd – hadde jeg snarere trodd at jeg var hinsides enhver fornuft enn omvendt. Provoserende – ikke bare fordi det strider mot all forståelse av Gud som en, men også mot all mulig forståelse av Gud som ingen.  

Som tidligere omtalt, er altså den egentlige årsak til at Gud hverken kan være 1 eller 0, en kosmologisk konsekvens av usikkerhetsrelasjonen. Denne som har til følge at når alt er ett og/eller helheten er en, kan antall universelle deler aldri reduseres til færre enn 2 komplementære romformer. To motsatt ladede, kjønnede eller utfyllende verdier som forutsetter hverandre, men som i ett og samme øyeblikk aldri kan bli noen – en eller ingen – i antall. Medfører dette i også at de to i virkeligheten ei heller kan bli noe overhode – ett eller annet – av verdi? Hva er forskjellen på en og ett og/eller ingen og intet? Når helheten er en, hvordan anskueliggjøres summa summarum – alt i alt – at 2 utfyllende verdier som forutsetter hverandre gjensidig, hverken kan bli 0 i differens eller 1 i sum samtidig – rent matematisk?

Per definisjon er differensen eller avviket mellom en verdi A og en annen verdi B en tredje verdi C, slik at A = B + C, og C = A – B. Når alt er ett, består det hele ifølge usikkerhetsrelasjonen altså av to komplementære verdier A og B. Av dette følger stringent logisk at A = +1 og B = –1. Avviket imellom A og B er da en tredje verdi C, slik at (+1) = (–1) + C, og C = (+1) – (–1) = 1 + 1 = 2. Ja vel!? Ugh – det eneste fornuftige jeg finner forsvarlig å si om svaret på dette regnestykket, er at det bekrefter kravet om at to universelt komplementære deler hverken kan bli 0 i differens eller verdi, ei heller 1 i sum eller antall.

Men – hvorfor er ikke riktig svar C = 0 = 1 – 1? Eller – hvis C = 0 er det ene av 2 riktige, hva er det andre? Og – om det andre svaret overhode finnes – hvordan forholder de to seg til hverandre? Hvis C = 0 – er C da et tall eller en (rom)form? Eller – for å bruk terminologien fra Salomonsens beskrivelse av hva matematikk er: Hva er «de nøjaktige Relationer imellem dem, hvad Størrelse og Beliggenhed angaar»? Nu børjar det spetsa til seg – som svenskene sier. Her gjelder det å holde tunga helt (vann)rett i munnen!!!  

Nå har jeg behov for en ny tenkepause! Så langt kommet på veien mot noe som nå snarere ser ut som målseglet for den uendelige enn den endelige løsning eller forklaring, er jeg ikke kommet lenger i jakten på nødvendige opplysninger enn leserne som har fulgt meg. Klarer jeg å mobilisere forstand og krefter til å bryte målseglet før en eller flere av leserne? Fylg med i neste bolken – no vært det spanande!   

 

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Kjell G. Kristensen

69 innlegg  13843 kommentarer

Bedre å få det overstått?

Publisert 8 måneder siden
Sigmund Svarstad. Gå til den siterte teksten.
Klarer jeg å mobilisere forstand og krefter til å bryte målseglet før en eller flere av leserne? Fylg med i neste bolken – no vært det spanande!   

Jeg har falt av lasset for lenge siden - hvorfor ikke bare lese seg frem til hva og hvem Gud er?

5 Mos 32,39: Se nå, jeg er Han! Det finnes ingen annen gud  enn jeg. Jeg tar liv og gir liv, jeg sårer og jeg helbreder, og ingen kan berge noe  ut av min hånd. 

5.Mos.32-39 viser til 5 Mos 4,351 Sam 2,6, Jes 43,10-13Jes 44,6, Jes 45,5-7Hos 6,1, Joh 8,24-28Joh 13,19

Jes.44.6:  Så sier  Herren, kongen som løser ut  Israel, Herren over hærskarene: Jeg er den første,  og jeg er den siste, det finnes ingen annen gud  enn jeg.

Jes.45.5-7: Jeg er  Herren,  ingen annen, det finnes ingen annen gud  enn jeg.
Jeg spenner beltet om livet  på deg enda du ikke kjenner meg, for at de skal kjenne  i øst og vest at det ikke er noen  annen enn jeg. Jeg er  Herren,  ingen annen. Jeg former lys  og skaper mørke, jeg stifter fred  og skaper ulykke. Jeg,  Herren,  gjør alt dette.

Joh.13.19: Nå sier jeg dette til dere før det skjer, for at dere, når det skjer, skal tro at  Jeg er.

2.Mos.3.13-15: Da sa Moses til Gud: «Sett at jeg går til israelittene og sier til dem: Deres fedres Gud har sendt meg til dere, og de så spør meg: Hva er hans navn? Hva skal jeg da svare dem? Gud svarte Moses: «Jeg er den jeg er.» Og han sa: «Slik skal du svare israelittene: Jeg er har sendt meg til dere.» Og Gud fortsatte: «Du skal si til israelittene:  Herren, fedrenes Gud, Abrahams Gud, Isaks Gud og Jakobs Gud, har sendt meg til dere. Dette er mitt navn til evig tid, dette skal jeg kalles fra slekt til slekt. 

1.Mos.38.1-3: På den tid dro Juda bort fra brødrene sine og slo seg ned hos en mann i Adullam som het Hira.  Der fikk han se datteren til en kanaaneer som het Sjua. Han tok henne til kone og gikk inn til henne.  Hun ble med barn og fødte en sønn. Han kalte ham Er. (se Joh.13.19, 2.Mos.3.13-15)

Tillegg: Apg 15,14

Her i ligger det så mye informasjon at man slipper å bruke matematikk for å regne ut Gud.

3 liker  
Kommentar #2

Daniel Krussand

16 innlegg  2003 kommentarer

Alt tar tid

Publisert 8 måneder siden
Sigmund Svarstad. Gå til den siterte teksten.
Nå har jeg behov for en ny tenkepause! Så langt kommet på veien mot noe som nå snarere ser ut som målseglet for den uendelige enn den endelige løsning eller forklaring, er jeg ikke kommet lenger i jakten på nødvendige opplysninger enn leserne som har fulgt meg. Klarer jeg å mobilisere forstand og krefter til å bryte målseglet før en eller flere av leserne? Fylg med i neste bolken – no vært det spanande!   

Tolmodighet er en av Åndens frukter.  Jeg følger med, forstår litt, og venter med glede til prosessen er fullført og produktet har fått rett smak.  

«Og ingen som har drukket gammel vin, har lyst på ny; han sier: den gamle er god.»
‭‭Lukas‬ ‭5:39‬ ‭

Fortsett åpenbaringen Svarstad.

1 liker  

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere