Verdidebatt

Åpne kirker i Hamar bispedømme

Ola Ødegård deler mange gode refleksjoner rundt åpne kirker i Vårt Land 3. august. Han etterlyser også mer informasjon om kirkene i Hamar bispedømme, og dette vil vi gjerne bidra med.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Først vil vi gjerne understreke at det aldri tas betaling for inngang til gudstjenester, gravferder eller vielser i Den norske kirke, og at det alltid må være et mål å fjerne det som hindrer mennesker fra å besøke en kirke – enten det er fysiske, økonomiske eller sosiale stengsler.

I Hamar bispedømme jobber vi kontinuerlig for flere åpne kirker. Per i dag er rundt 70 av kirkene i bispedømmet åpne gjennom deler av året. Noen få steder er kirken som hovedregel åpen hele året gjennom. Dette gjelder blant annet Elverum kirke. De besøkende til kirkene kan deles i tre hovedgrupper: Lokalbefolkning, turister og pilegrimer. Særlig sistnevnte gruppe har de siste årene utfordret kirker langs pilegrimsledene til å være mer åpne, og bispedømmet har jobbet strukturert for at dette skal la seg gjøre.

Begrensningen i arbeidet med åpne kirker er at man i hovedsak er avhengig av frivillighet eller andre løsninger. Kommunene er forpliktet til å finansiere kirkelig arbeid lokalt, men ikke spesifikt forpliktet til å finansiere åpne kirker utenom gudstjenester og kirkelig handlinger. Størrelsen på kommunenes bidrag til kirkelig arbeid varierer fra sted til sted, og de fleste steder gir ikke midlene rom for å lønne kirkeverter.

I mange kirker gjør frivillige en stor innsats med å være vakt noen timer hver måned eller gjennom sommeren. Andre steder finner man løsninger som sikrer at kirken er noe åpen: Organisten låser opp kirken når hun øver, kirkegårdsarbeideren når han steller kirkegården, og presten setter seg i kirken for å skrive preken og åpner kirkedøra. Atter andre steder holdes kirken åpen uten vakt, i tillit til at besøkende respekterer rommet. Erfaringene med dette er gode, og samtidig krever en slik ordning grundig risikovurdering og tiltak for å hindre skader og tyveri.

I en del kirker i Hamar bispedømme tas det betalt for inngang utenom gudstjenester og kirkelige handlinger. Dette gjelder alle blant annet stavkirkene, Hamardomen på Domkirkeodden og Våler kirke. Ofte inkluderer billetten guiding, ved at kirkeverten bidrar med dette. Alternativene vil dermed i de fleste tilfeller ikke være om det skal være gratis eller betaling for kirkebesøk om sommeren, men om kirken skal være stengt eller være åpen med inngangspenger.

Hamar bispedømme vil fortsette å arbeide for flere åpne kirker, både for lokalbefolkning, for pilegrimer og for turister. Dersom sommerens oppmerksomhet om inngangsbetaling til kirkene bidrar til at flere kan tenke seg å være frivillig kirkevert noen timer i løpet av måneden eller sommeren, er ingenting bedre enn det.

Jan Christian Kielland

Kirkefagsjef i Hamar bispedømme

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt