Leder

Press ved skolestart

Norske foreldre må vise kløkt og moderasjon ved skolestart.

Sommerferien er snart på hell og det nærmer seg skolestart. Dermed er også tiden inne for et fenomen som nå har fått sitt eget engelske navn, nemlig «back to school-shopping». Selvsagt trenger barna både velfungerende klær, skrivesaker, sekker og annet utstyr man har bruk for i skolehverdagen. Derimot er det grunn til bekymring at hele seks av ti foreldre opplever kjøpepress, ifølge en tidligere undersøkelse fra Respons Analyse. Ikke minst gjelder dette ungdomsskoleforeldre.

Norske foreldre kommer i år til å bruke rundt én milliard kroner på skolestarten, viser en ny undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB. I snitt er det snakk om rundt 1.340 kroner per barn. Økningen har vært betydelig på bare to år, da snittet fremdeles holdt seg under tusenlappen.

Sosiale medier gjør det i dag enda lettere enn før å sammenligne seg med andre, og barn er enda mer utsatt for press til å ha visse typer klær, sko, frisyrer og teknologisk utstyr. Det er en utvikling som peker i gal retning. Ofte ser man at innflytelsen fra såkalte «influencere» ikke bygger opp om et sunt selvbilde.

Det er vanskelig som forelder å stå imot barnets ønske om en ny kul bukse eller genser når det nå skal begynne på skolen igjen. Å kjøpe nye klær til skolestart er ikke noe å være skeptisk til. Samtidig må foreldre være bevisste på at man kan være med på å forsterke kjøpepresset om man gir barna dyre merkeklær. «Foreldre har et ansvar for at alle føler seg inkludert når barna begynner på skolen, og da må man tenke over hvilke signaler man sender,» sa DNBs forbrukerøkonom Silje Sandmæl til NTB i går. Det er lett å være enig med henne.

Ikke minst er det nå blitt vanligere at en del barn får dyre smarttelefoner. Da skapes det fort uheldige klasseskiller, i tillegg de andre problemene som mobilbruk på skolen skaper. Det er ingen grunn til at små barn skal gå rundt med mobiltelefoner til en verdi av mange tusen kroner, og i alle fall ikke på skolen.

Norske foreldre må vise kløkt og moderasjon ved skolestart. Vi ønsker alle det beste for barna våre. La oss ikke gjøre dem en bjørnetjeneste allerede før de sitter ved skolepulten.

Trykket i Vårt Land 9. august 2018.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder