Verdidebatt

Kontantstøtte er bra for hele familien

Kontantstøtteordningen er under press og i mediene stilles det spørsmåltegn ved hvorfor Høyre fortsatt forsvarer denne støtten. For oss er kontantstøtten et alternativ til barnehageplass for de aller minste. Mange synes det er vanskelig å måtte velge mellom tilbudet om en god barnehageplass og det å være hjemme med barnet litt lenger. Kontantstøtten gir flere en mulighet til et reelt valg.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vi tror familiene selv er de beste til å ta beslutninger for seg og sine. Barn og familier er forskjellige, og foreldrene må vurdere hva som er best for seg. Ikke alle barn er klare for barnehagestart når de er ett år gamle, eller til og med enda yngre.

Ideologiske, praktiske og økonomiske argumenter brukes som argumenter for å avskaffe kontantstøtten. Ofte trekkes det frem at den hindrer innvandrerkvinner i å komme i arbeid, og det argumenteres med at kontantstøtten hindrer likestilling og mindre satsing på barnehager. Det at kontantstøtten er bra for barnet og familien holder liksom ikke når det settes opp mot argumenter om likestilling, økonomi eller innvandrerkvinners lave yrkesdeltagelse.

Høyre mener allikevel at det er av stor verdi at familiene kan velge. Verdien er kanskje ikke uten videre enkel å måle, og det er vanskelig å vite den nøyaktige effekten av om barnet har best av barnehage eller å være hjemme. Men ikke alt kan måles, og vi stoler på at foreldrene merker det. Det som derimot er forsket på er at en god oppvekst gir de beste mulighetene for mestring og det å skape seg det livet man ønsker.

Undersøkelser viser at syv av ti foreldre som mottar kontantstøtte, oppgir at de ikke vil søke om barnehageplass selv om kontantstøtten avvikles. Foreldrene har både verdibaserte og praktiske grunner til å velge kontantstøtte fremfor barnehageplass. Dette slår bena under Arbeiderpartiets og SVs argument om at å fjerne kontantstøtten automatisk vil føre til at innvandringskvinner kommer ut i arbeid.

Norge er et av de mest likestilte land i verden og det jobbes stadig med kvalitetsheving av barnehagene, så kontantstøtten kan ikke brukes med særlig tyngde for å hevde likestilling eller at kvaliteten på barnehagene går ned.

Kontantstøtten gir også familiene større fleksibilitet når barnet skal begynne i barnehagen. Innføringen av fleksibel kontantstøtte, slik at den kan utbetales med ulik prosentsats, ut fra hvor lenge barnet er i barnehage, støtter opp under fleksibiliteten regjeringen ønsker at barnefamilier skal ha ut fra sitt barn og sine behov. Den gir også familier et litt større handlingsrom dersom foreldrepermisjonen er ferdig før barnet begynner i barnehage.

Høyre prioriterer barnas beste – uten unntak!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt