Leder

Nytt, seriøst nettsted?

En påfallende tendens har vært at nettsteder som kaller seg innvandringskritiske først og fremst er islamkritiske.

Den tidligere redaktøren i organisasjonen ­Human Rights Service, Nina Hjerpset-Østlie, har startet et nytt såkalt innvandringskritisk nettsted. I et intervju med Vårt Land i går argumenterte hun for behovet for et seriøst alternativ. Hjerpset-Østlie har fått støtte fra Fritt Ord til nyetableringen, som har navnet Gjenstridig.no.

Om vi har bruk for et nytt nettsted av denne typen, avhenger helt av hvilken profil Gjenstridig.no får. Så langt har nettsteder som profilerer seg med merkelappen innvandringskritisk ofte hatt en unyansert tilnærming til problemstillingene de debatterer. Analysene har vært tendensiøse og kommentarfeltene altfor dårlig redigert. Slik sett er det grunn til å ønske et nettsted med en mer seriøs tilnærming velkommen.

Selv sender Gjerpset-Østlie ut et viktig signal når hun sier at det er greit hvis du bruker ordet lands­forræder om Vidkun Quisling, men det er «langt borti hampen hvis du kaller ungdommene på Utøya for det samme». I en av de ferske artiklene på nett­stedet, som foreløpig bærer preg av å være en blogg, ­kommenterer hun også tidligere justisminister Per Willy Amundsens nylige poeng om at Frp-politikere er mest utsatt for hat, trusler og fysiske angrep. Dette er et faktum som bør få mer oppmerksomhet.

Samtidig må ­seriøsitet måles på langt flere kriterier enn dette. En ­påfallende tendens har vært at nett­steder som kaller seg innvandringskritiske først og fremst er islamkritiske. Kanskje er det nettopp i ­religionskritikken de har sviktet sine lesere mest. Skal overordnet kritikk av en religion være relevant må den som hovedregel ta utgangspunkt i de ­tolkninger og den praksis som et flertall av utøverne står for i dag, ikke ekstremstandpunkter forfektet av et lite mindretall, eller situasjonen i Midtøsten på Muhammeds tid. Dessuten bør bildet nyanseres mot den nåværende kulturelle og politiske ­konteksten religionen befinner seg i. Mange av de anklager man retter mot muslimer kunne også vært rettet mot ­andre religiøse grupper i samme område.

Det mest interessante spørsmålet blir kanskje om et seriøst nettsted for innvandringsdebatt treffer leserne. Diskusjonen om temaet er sterkt preget av følelser, og dersom kommentarfeltene er representative for lesergruppen, er ikke behovet for nyanser og saklighet veldig påtrengende.

Trykket i Vårt Land 7. juli 2018.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder