Verdidebatt

Alkoholfri altervin er inkluderende

Takk for at du åpner nattverden for de som ikke ønsker å drikke alkohol - og barn.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

På nytt har debatten om alkohol i altervin dukket opp. Denne gangen er det prost emeritus Dag Mysen som i Dagsnytt 18 30. juli tar til ordet for at når kirken gir nattverd, må det være en alkoholholdig vin. Dette for at sakramentet skal være klart og tydelig, og vise forvandlingen. En slik forståelse av nattverden fører dessverre til at en del mennesker føler seg utestengt.

Ikke turt. 

Mennesker vi jobber med i Blå Kors forteller at de ikke har turt å gå til nattverd, fordi de er usikre på om det er alkohol i vinen. De frykter at selv litt vin fra nattverden kan være nok til å falle utfor igjen, og det er en risiko de ikke vil utsette seg for. Tilbakefall er det de frykter mest av alt. Prest Christian Dag Nilsen deler i sitt innlegg i Vårt Land 27. juli nettopp denne bekymringen om at alkoholholdig vin kan oppleves som ekskluderende.

Når livet har vært preget av mange år med rusproblemer, kan det for noen være vanskelig å komme­ inn i gode og rusfrie sosiale nettverk, etter­ at man har sluttet å drikke. Kirker og menigheter­ har et særlig ansvar for å være åpen og inkluderende for alle mennesker som sliter, og som føler seg utenfor. Det gjelder også når behovet er et åndelig­ fellesskap, som nattverden representerer.

Flere går til nattverd. 

Tall fra SSB viser at det er flere enn før som nå går til nattverd. Hva årsaken til dette er, vet vi ikke. Men når det tilbys alkoholfri vin vil flere kunne ta del i den; ikke bare mennesker med rusproblemer, men også barn.

Jeg er derfor veldig glad for at mange menigheter, særlig innen Den norske kirken og frikirkene, har valgt alkoholfri vin til nattverdsmåltidet. Det er en praksis som flere menigheter burde slutte seg til.

Trykket i Vårt Land 2. august 2018.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt