Jan Elverum

2

Alkoholfri altervin er inkluderende

Takk for at du åpner nattverden for de som ikke ønsker å drikke alkohol - og barn.

Publisert: 2. aug 2018

På nytt har debatten om alkohol i altervin dukket opp. Denne gangen er det prost emeritus Dag Mysen som i Dagsnytt 18 30. juli tar til ordet for at når kirken gir nattverd, må det være en alkoholholdig vin. Dette for at sakramentet skal være klart og tydelig, og vise forvandlingen. En slik forståelse av nattverden fører dessverre til at en del mennesker føler seg utestengt.

Ikke turt. 

Mennesker vi jobber med i Blå Kors forteller at de ikke har turt å gå til nattverd, fordi de er usikre på om det er alkohol i vinen. De frykter at selv litt vin fra nattverden kan være nok til å falle utfor igjen, og det er en risiko de ikke vil utsette seg for. Tilbakefall er det de frykter mest av alt. Prest Christian Dag Nilsen deler i sitt innlegg i Vårt Land 27. juli nettopp denne bekymringen om at alkoholholdig vin kan oppleves som ekskluderende.

Når livet har vært preget av mange år med rusproblemer, kan det for noen være vanskelig å komme­ inn i gode og rusfrie sosiale nettverk, etter­ at man har sluttet å drikke. Kirker og menigheter­ har et særlig ansvar for å være åpen og inkluderende for alle mennesker som sliter, og som føler seg utenfor. Det gjelder også når behovet er et åndelig­ fellesskap, som nattverden representerer.

Flere går til nattverd. 

Tall fra SSB viser at det er flere enn før som nå går til nattverd. Hva årsaken til dette er, vet vi ikke. Men når det tilbys alkoholfri vin vil flere kunne ta del i den; ikke bare mennesker med rusproblemer, men også barn.

Jeg er derfor veldig glad for at mange menigheter, særlig innen Den norske kirken og frikirkene, har valgt alkoholfri vin til nattverdsmåltidet. Det er en praksis som flere menigheter burde slutte seg til.

Trykket i Vårt Land 2. august 2018.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Geir Wigdel

31 innlegg  2088 kommentarer

Men er ikke

Publisert nesten 2 år siden

alkoholfri altervin standard i de aller fleste menigheter? Det er vel kun noen få "gammeltroende" som holder seg til bibelsk praksis. Og det kan ikke være tvil om at dersom en skal holde seg til innstiftelsen, skal det være vin, og ikke druesaft, som brukes.

Men denne frykten for alkohol i nattverdsbegeret er et rent psykologisk problem. Dette fordi alkoholmengden i en slik minimal vinskvett er så liten at det umulig kan bli alkohol i blodet av den. Dersom dette var tilfelle, måtte alkoholikere også holde seg unna kefir og lignende drikke. Så det virkelig inkluderende ville være å avmytologisere denne holdningen til alkohol og holde seg til realiteter.

2 liker  
Kommentar #2

Øivind Hundal

2 innlegg  197 kommentarer

Inkluderende?

Publisert nesten 2 år siden

Det er mye som kan gjøres for å være inkluderende. Noen vil servere melk istedet for vin. Spørsmålet er alltid hva som kan ofres for ikke å virke støtende. Og så kommer man til det teologiske, hvor det kan bli enda vanskeligere.

Kommentar #3

roger Robberstad

4 innlegg  35 kommentarer

om nattverd og "tenning"

Publisert nesten 2 år siden

Som sivilarbeider spurte jeg en gang Viktor Borg, psykiater og overlege på Blåkors om tenningsmekanismen ved å motta nattverden. Han var helt klar og sa: "En alkoholiker som sprekker, har allerede bestemt seg for å sprekke, Det å gå til nattverd vil dermed i seg selv ikke være utslagsgivende for en tenning".
En som har et alkoholproblem i de store kirkesamfunn hvor å bruke noe annnet enn reel vin, vil kunne få hjelp av sin skriftefar så vedkommende bare mottar nattverden i brødets skikkelse.

 

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
5 dager siden / 2771 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
28 dager siden / 1884 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
2 dager siden / 1278 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
8 dager siden / 1002 visninger
Mor eller menneske?
av
Liv Osnes Dalbakken
30 dager siden / 687 visninger
Hjemlengsel
av
Joanna Bjerga
3 dager siden / 620 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere