Verdidebatt

Hva var det egentlige formålet med "Kårstein"s seilas inn mot Gaza?

Dette var en aksjon med helt forutsigbart utfall. Hva utrettet den for Gazas befolkning?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er ingen tvil om at befolkningen på Gaza trenger og fortjener bedre kår - selv om forholdene ikke er nært så elendige som (for eksempel) syriske flyktninger, er barnedødelighet høy, fattigdom utbredt, og borgerrettigheter elendige. Befolkningen har siden 2005 vært utsatte for politisk vold innenfra, gjentatte væpnede konflikter med Israel, marin blokade, og varierende grad restriksjoner på inn- og utførsel av varer og mennesker over landegrensene. For tiden er grensen med Egypt totalt forseglet, og Israel begrenser hva som kan importeres ved to overganger de holder åpne.

Resultatet er at Gaza er helt avhengig av økonomisk støtte fra omverdenen for å greie seg - utvikling i både samfunn og økonomi er kraftig hemmet av alt dette.

På hvilken måte bidrar Kårsteins aksjon til å hjelpe?

Aksjonen ser ut til å ha hatt flere formål:

- Å levere forsyninger, blant annet en fiskebåt, til innbyggerne på Gaza. “Forsyningene” her dreier seg om medisinsk utstyr som det ikke er restriksjoner på - den israelske ambassaden sier at dette ble kjøpt ved europeiske havner underveis fra Oslo og dreier seg om bandasjer, m.m. Fiskebåten er registrert i Norge, og jeg er ikke kjent med hvordan aktivistene ville sørge for eierskifte, altså gjennom hvilken mekanisme og til hvem. Etter alt å dømme har Israel allerede levert forsyninger til Gaza, og trolig er båten beslaglagt og skal selges, slik at salgsinntektene går til terrorofre i Israel.

- Å bryte (sjø)blokaden. Dette var et helt urealistisk mål, og det må de ha visst. Israel har gjort det ettertrykkelig klart at all innførsel av varer til Gaza må gjennom godkjente overganger, og Egypt tillater ingen forbindelse.

- Å få mer oppmerksomhet på situasjonen for sivilbefolkningen på Gaza. Hvis man sammenligner (for eksempel) oppmerksomheten som krisen for syriske flyktninger og blokaden, er det tydelig at situasjonen i Gaza allerede får forholdsvis mye oppmerksomhet.

- Å få den norske regjeringen (ved UD) til å sette press på Israel ved at norske statsborgere trenger konsulær bistand. Her har UD vært temmelig avmålt - de har stilt spørsmål til den israelske regjeringen de allerede har svar på, og de har besøkt norske aktivister som sitter i varetekt i israelske fengsler. Det er kommet beskyldninger om overdreven vold fra israelerne, som på sin side sier det ble brukt maktmidler i samsvar med situasjonen. Jeg tror alle forstår at konfrontasjoner som disse preges av usikkerhet og spenning, og det er nettopp derfor UD advarer på det sterkeste mot slike aksjoner.

- Å skape interesse og medhold på venstresiden i norsk politikk generelt og fagbevegelsen spesielt, og her ser det ut til at aksjonen har lykkes ganske bra.

Når aktivistene kunne være så sikre på at deres handlemåte ville føre til konfrontasjon med israelsk marine, er det grunn til å undres over hva det egentlige formålet var. Motivet bærer preg av en typisk ikkevolds-aksjon; men det er noen vesentlige forskjeller.

Det var absolutt ingen grunn til at den israelske marinen ville slippe dem gjennom. De kunne umulig tro at aksjonen ville bryte noen blokade.
De seilte inn i en konfrontasjon, en aktiv handling. Her er det verdt å merke seg at den israelske marinen ikke hadde noen måte å vite hva som var ombord på skipet. Etter alt å dømme fikk mannskapet mange advarsler om å snu, med klar beskjed om konsekvensene ved å ikke gjøre det.

Straks konfrontasjonen var et faktum, var det ikke mange alternativer. Ved å nekte å snu før de ble bordet, kunne ikke aktivistene regne med noe annet enn at de ble tatt i varetekt og skipet beslaglagt, Den israelske marinen ville ikke la seg overbevise om å endre noe som helst, for den marine blokaden er en politisk beslutning.

Det er derfor grunn til å anta at konfrontasjonen var selve formålet, og da blir det enda vanskeligere å forstå at dette skulle hjelpe folk i Gaza eller fremme fred.

Noen problemstillinger å følge med på fremover:

- Hva skjedde med skipet og forsyningene? Hvem kom de til gode?

- Hvor utfyllende forklaring får vi på møtet mellom aktivistene og israelske marinesoldater til sjøs? Når hele aksjonen var ment for å få istand en konfrontasjon, er det åpenbart at aktivistene aksjonerte mot det israelske militæret.

- Hva er den rettslige prosessen for aktivistene som ble satt i varetekt i Israel, frem til deportasjon? Her er det verdt å ha i bakhodet at de kunne ha blitt siktet i Israel og fengslet der til rettssak og eventuell soning. Arrestasjon, varetekt, og deportasjon (forutsatt at de ble behandlet ordentlig, hadde tilgang på advokathjelp og konsulære tjenester, osv.) var den mildeste reaksjonen de kunne vente seg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt