Kommentator Ane Bamle Tjellaug

Journalist i Vårt Land

En brønn av mis­unnelse

Sommerferien i sosiale medier er en øvelse i å ­glede seg på ­andres vegne.

Publisert: 31. jul 2018  /  750 visninger.

I juli føles sosiale medier som å bla seg gjennom en katalog fra verdens mest all­sidige reisebyrå: Bilde etter bilde av strender, solnedganger og søvnige småbyer, ispedd velfylte vinglass og veloppdragne unger med verdens største is.

Fint på bilde

Tidligere i sommer fortalte NRK at ungdom ­føler seg pressa til å velge stedene som gir de beste instagrambildene, når de skal dra på ferie med ­familien. Reisemålet skal se mest mulig luksuriøst og pent ut, og helst være eksotiske steder som Bali eller Thailand. Hvordan ­ferien ser ut på sosiale ­medier, er noe av det viktigste, ifølge 17- og 18-åringene som NRK har snakka­ med.

Samtidig rapporterer bankene om at 270.000 nordmenn ikke har nedbetalt fjorårets feriegjeld. Sosiale medier får skylda her også. Når folk legger ut fine bilder fra ferien, forsterker det presset på at andre må ha det like fint.

Bli sett

Vi liker solnedganger og spektakulær utsikt, og vil gjerne dele opplevelsene med omverdenen. Likevel ­publiserer vi ikke bildene først og fremst fordi vi syns de er fine, men like mye for å vise hvor fint vi har det.

Feriefølelsen er ikke komplett før naboen også har sett den kritthvite sandstranda, men på en liten, lysende skjerm på et mørkt kontor, forhåpentligvis med et litt for effektivt klimaanlegg som gjør at hun må ha på ulljakke midt i juli. Samtidig vaker vi i vannkanten med en softis i den ene handa og mobilen i den andre, med blikket på skjermen fordi vi venter på likes, den bittersøte bekreftelsen på at andre har sett og anerkjent hvor fint vi har det.

Men hvis vi kjenner ordentlig godt etter, ønsker vi helst at andre skal misunne oss. Når vi endelig er på ferie, vil vi at andre skal kjenne det samme sure stikket i magen som vi kjente­ da det var vi som satt hjemme og så andres fargesprakende ferieminner rulle over skjermen på mobilen.

Å publisere feriebilder i sosiale­ medier er hevn med lyserosa farge­filter.

Misunnelse

Vi legger ut et ­bilde av beina våre som dupper i kanten på hotellbassenget, samtidig som vi irriterer oss over at naboen gjør det samme. Feriebilder på nettet er noe vi elsker å publisere og tilsynelatende hater å se fra andre.

Det sies at Norge er det eneste land i verden der misunnelsen er sterkere enn seksualdriften. Og sosiale medier er som skapt for å provosere fram andres misunnelse. Jo finere bilder, jo mer misunnelig blir omgangskretsen. Det er en besettelse som fort kan ødelegge feriegleden.

Glede

Men det går an å snu på det. Sommeren gir oss en unik mulighet til å trene opp en egenskap vi alle bør bli bedre på: Å glede seg på andres vegne.

Selv om sosiale medier kan gi inntrykk av at folk lever ­perfekte liv hele året, er det sjelden så mye ektefølt glede på sosiale medier som når folk har ferie. I ferien trenger vi ikke å late som vi har det bra, det går som regel av seg selv.

I stedet for å irritere deg over at andre ser ut til å ha det bedre enn deg, kan du glede deg gjennom det andre ser og opplever. Det er mye vanskeligere, naturligvis, for det virker ikke som det ligger i oss fra naturens side. Men gevinsten er desto større, for det eneste du risikerer, er å bli ­gladere sjøl.

Inspirasjon

Sosiale medier får ikke bare skylda for forbrukslån og feriepress. De får også æren for at nordmenn kjøper flere campingtelt enn før. I år rapporterer butikkene om økning i teltsalget, og de mener at det kan skyldes at flere publiserer bilder av seg sjøl ute i det fri, og at det øker interessen for friluftsliv og norsk natur.

Når vi blir misunnelige på ­andres fine feriebilder, får vi lyst til å gjøre det samme sjøl. Med andre ord kan skrytete feriebilder være med på å friste andre til å velge smartere. Det er bedre for både miljøet og lommeboka at du viser hvor fint det er med telttur i skogen enn på en femstjerners resort på Maldivene.

Så hvis du først skal irritere ­naboen med den flotte ferien din, kan du i det minste sørge for at det gjør vedkommende misunne­lig på noe kortreist som ikke koster så mye.

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Tove S. J Magnussen

513 innlegg  2074 kommentarer

Trenden er klar

Publisert rundt 2 år siden

Naturen kalle og vi løper inn i den. Godt for helsen også. 

2 liker  
Kommentar #2

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2314 kommentarer

Publisert rundt 2 år siden
Ane Bamle Tjellaug. Gå til den siterte teksten.
Det sies at Norge er det eneste land i verden der misunnelsen er sterkere enn seksualdriften.

Misunnelse følger mennesket, ikke nasjonaliteten. Bort sett fra dette, så synes jeg du har skrevet et godt innlegg :) . 

 Ja, tenk om vi kunne glede oss stort på andres vegne. Det ville vært verd noen "Likes" ..

1 liker  
Kommentar #3

Bjørn Blokhus

0 innlegg  975 kommentarer

Fanaråken kaller ?

Publisert rundt 2 år siden
Tove S. J Magnussen. Gå til den siterte teksten.
Naturen kalle og vi løper inn i den. Godt for helsen også.

Fanaråken er tilsøplet inntil det ugjennkjennelige etter NRKs reklame for intensiv bruk av naturen i underholdnings -og fritids -øyemed.

1 liker  
Kommentar #4

Bjørn Blokhus

0 innlegg  975 kommentarer

Lykkeligere eldre generasjon ?

Publisert rundt 2 år siden
Ane Bamle Tjellaug. Gå til den siterte teksten.
Så hvis du først skal irritere ­naboen med den flotte ferien din, kan du i det minste sørge for at det gjør vedkommende misunne­lig på noe kortreist som ikke koster så mye.

For de som er av en eldre årgang holder det med et postkort fra de ferierende i ny og né.

Som en liten'hevn' kan en  invitere til 'dias-aften' fra sydenferiene da barna var små. Det rekker med de 100 beste i løpet av en kveld.

En nabo har gitt opp å besøke sin bror etter noen slike seanser.  Det som gjorde  det ekstra ille var at han alltid servert husets hjemmelagede vin


Mest leste siste måned

Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 1 måned siden / 2816 visninger
Nei, Lægdene, vi er ikke i mot kvinner
av
Mikael Bruun
rundt 1 måned siden / 1270 visninger
Sover heile regjeringa?
av
Lisbeth Marie Austnes
6 dager siden / 1185 visninger
Når fest blir dom
av
Kristine Sandmæl
12 dager siden / 857 visninger
Er jeg rett kalt prest?
av
Julie Schjøth-Jovik
4 dager siden / 724 visninger
Det viktigste er et godt arbeidsmiljø
av
Martin Enstad
16 dager siden / 546 visninger
Takk og farvel, KrF
av
Kristofer Olai Ravn Stavseng
4 dager siden / 539 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
2 måneder siden / 490 visninger
NLM og ukultur
av
Gunnar Hansen
rundt 1 måned siden / 429 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere