Leder

Krigs­trommer

Den politikken Trump har valgt, er et sjansespill som kan føre til krig.

Irans president Hassan Rouhani advarer mot «alle krigers mor», og USAs president Donald Trump svarer at Iran risikerer «konsekvenser verre enn de fleste gjennom historien har opplevd» dersom de truer USA. Man kan bli skjelven av slik retorikk.

Kanskje er det bare retorikk. Iran har snakket dette krigerske språket i årevis, uten at de har gjort alvor av det. Og Donald Trump har vist at voldsomme ord like gjerne kan følges opp med helt andre ­handlinger, som da han først truet og skjelte ut Nord-Koreas ­diktator, for deretter å rose ham opp i skyene.

Det er ikke språkbruken som gjør situasjonen ­alvorlig, men de realitetene som ligger bak. Iran har, ikke minst takket være amerikansk krigføring i Irak og Afghanistan, kunnet bygge seg opp til en regional stormakt. Utviklingen av atomvåpen skulle ­ytterligere styrke og befeste denne makten. Både ­direkte med egne styrker og ved assistanse til ­Hizbollah og ­andre væpnede grupper har de grepet inn i og forverret mange lokale kriger og konflikter og truet Israel med utslettelse.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu ivret lenge for å angripe Iran militært. Han fikk ikke USA med på det da George W. Bush var president. Og Obama valgte en annen tilnærming: Gjennom forhandlinger å få Iran til å gi opp atomvåpnene, mot å få lettelser i sanksjonene.

Bak denne linjen lå også en tro på at det iranske regimet kunne påvirkes til å moderere seg, noe valget av den moderate Hassan Rouhani kunne tyde på. De folkelige protestene mot regimet skapte også et håp om at åpning mot Vesten kunne føre til endringer.

Donald Trump har valgt helt motsatt til­nærming. USA har sagt opp atomavtalen og ­skjerper ­sanksjonene. Trump synes å tro at en hard linje vil tvinge regimet i kne, og at det kan føre til at det går under på grunn av intern motstand. Bak det ligger en overbevisning om at det iranske regimet ikke lar seg reformere.

Om dette ikke lykkes, eller om konflikten ­eskalerer, kan det føre til krig. Det virker ikke som USA ­virkelig forbereder seg på en storkrig i Midtøsten, snarere ­styrer Trump mot tilbaketrekking. Men den ­politikken han har valgt, er et sjansespill som kan føre til krig. Trolig styrker det også de konservative og krigerske kreftene i Iran.

Trykket i Vårt Land 25. juli 2018.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder