Frida Jøraholmen Andresen

2

Ungdom for en fredelig fremtid

Joav Melchior berømmer i debattinnlegget “Den fredelige veien” 16. juli Operasjon Dagsverk som konsept, og som en fin måte for ungdom å reflektere over global urettferdighet. Videre fortsettes et resonnement som konkluderer med at årets Operasjon Dagsverk allikevel bidrar til demonisering av Israel, og bygger murer heller enn dialog. Vi setter stor pris på komplementet, men stiller oss uforstående til konklusjonen.

Publisert: 24. jul 2018

Først av alt: ingen av pengene som jobbes inn som del av høstens Operasjon Dagsverk skal gå til støtte eller oppfordring til boikott av Israel på noen måte, slik mange av kritikerne av årets prosjekt hevder. KFUK-KFUM Global støtter boikott av Israel, men det gjør ikke Operasjon Dagsverk. Det er helt uproblematisk. Alle OD-program støtter et utvalg av aktiviteter, ikke organisasjoners totale programporteføljer. I 2018 støttes mange av deres aktiviteter i de palestinske områdene, men ikke alle.

Vi har aldri høstet mer kritikk for en kampanje enn årets. Vi synes det er flott at kampanjene våre skaper debatt. Allikevel er denne kritikken noe spesiell. Kampanjen er nemlig ikke lansert enda. Det vil si at oppfordringene til boikott av årets OD, baseres enn så lenge på antagelser. Det er sannsynligvis mange som vil få sine antagelser tilbakevist i august, når kampanjen slippes.

Årets kampanje handler om nettopp ungdommene som Melchior nevner innledningsvis i sitt innlegg, ikke om storpolitikk. Vi mener at alle fortjener en rettferdig sjanse i livet, uansett om du kommer fra Palestina, Israel, Norge, eller noe annet sted i verden. Årets OD-prosjekt er verken mer eller mindre politisk enn tidligere prosjekter, men debatten er mer polarisert. En slik svart og hvit verden er nøyaktig hva OD jobber mot. I en verden uten nyanser er det vanskelig å lære seg hvordan verden henger sammen. Og kunnskap om globale sammenhenger er vårt hovedanliggende. Melchior og alle andre med ungdommer som kanskje skal delta på OD i år eller i fremtiden, kan føle seg trygge på at de ikke vil presenteres for svarte og hvite fremstillinger av verden. Det ville stridd imot alt vi jobber for.

 

Frida Jøraholmen Andresen

Leder for Operasjon Dagsverk

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Bli i kirken, Märtha Louise!
av
Vårt Land
7 dager siden / 4994 visninger
Fra utskudd til kraft?
av
Vårt Land
18 dager siden / 4756 visninger
Slutt å gjøre kirken kul!
av
Merete Thomassen
7 dager siden / 2620 visninger
Bekreftet allerede
av
Joanna Bjerga
23 dager siden / 2310 visninger
Befri oss fra 1. mai
av
Ole Jakob Warlo
21 dager siden / 1796 visninger
Barns frihet til å velge
av
Berit Hustad Nilsen
8 dager siden / 1760 visninger
Hauge og Marx
av
Vårt Land
20 dager siden / 1516 visninger
Biskoper som blir realpolitikere
av
Espen Ottosen
13 dager siden / 1376 visninger
Taper-gutta
av
Vårt Land
12 dager siden / 1305 visninger
Bryllup med bismak
av
Trond Langen
2 dager siden / 1208 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere