Leder

Cannabis

Det er all grunn til å tro at legalisering vil føre til større tilgjengelighet, mer sosial aksept og mer bruk, med alle de skadevirkningene det fører med seg.

Cannabis – eller hasj – har vært omfattet med mye romantisering i filmer og annen populærkultur. Mange nåværende samfunnsstøtter har prøvd stoffet i sin ungdom, noe som har diskreditert en del tidligere skrekkpropaganda. I stedet får vi ofte presentert bildet av cannabis som et forholdsvis harmløst og kult rusmiddel, mindre farlig enn de lovlige midlene tobakk og alkohol.

Å rangere rusmidler etter skadevirkninger er ikke særlig interessant, så lenge det er klart at de alle har alvorlige skadevirkninger. Langvarig og regelmessig bruk av cannabis fører ofte til sløvhet og tiltaksløshet. Det kan også gi psykisk sykdom. Særlig farlig er det for unge mennesker hvor hjernen fortsatt er under utvikling. Fagfolk i rusomsorgen advarer derfor mot legalisering av stoffet.

Når en rekke politiske ungdomsorganisasjoner nå går inn for å legalisere cannabis, er det ikke fordi de mener det er ufarlig eller fordi det er populært å gå inn for det. De innrømmer at stoffet er farlig, og mener det er ønskelig at det ikke skal få noen stor utbredelse. Men de mener forbud ikke er veien å gå.

Det ene argumentet mot forbud er at alkohol og tobakk er lovlige, men minst like farlige rusmidler. Det kan være et brukbart teoretisk poeng. Men i praksis er det stor forskjell på å forby noe som har vært tillatt og å tillate noe som er forbudt. Kampen om røykeloven viser hvor vanskelig det er å få strammet inn der hvor man har sluppet ting løs.

Det andre argumentet er at det ikke nytter med forbud: Rusmidler vil bli brukt uansett. Et forbud har mange skyggesider. De viktigste er stigmatisering av brukerne og at forbudet skaper grunnlag for et illegalt marked som gir grobunn for kriminalitet. Det hevdes også at legalisering ikke vil øke forbruket.

Men det er all grunn til å tro at legalisering vil føre til større tilgjengelighet, mer sosial aksept og mer bruk, med alle de skadevirkningene det fører med seg. Det er grunn til å lytte til de klare advarslene fra de som arbeider innen dette fagfeltet. Det forundrer oss at Unge Venstres talsmann avfeier dem med at de skulle ha en tvilsom agenda.

Trykket i Vårt Land 24. juli 2018.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder