Ane Stø

3

Sjokkerende påstander om sexkjøpere?

PION og FRI har jobbet hardt med å konstruere sin motstand mot sexkjøpsloven til å handle om å redusere vold og gjøre det lettere for prostituerte å leve livene sine. Påstanden om at enkelte menn har egeninteresse av å få lettere tilgang til å kjøpe sex svir, fordi det er sant.

Publisert: 23. jul 2018

Andres Lekanger fra PION beskylder meg i VL 17.juli for å bruke «sexistiske hersketeknikker» mot mannlig prostitusjonstilhengere. Bakgrunnen er en artikkel i VL 9.juli, der jeg skal ha sagt at «Det er flere i det mannlige homomiljøet som har et liberalt syn på prostitusjon, og som syns det er en fin måte å rekruttere unge menn inn i homomiljøet»». For det første er uttalelsen min gjengitt ulikt i papirutgaven og på nett, det korrekte sitatet er: «Det er flere i det mannlige homomiljøet som har et liberalt syn på prostitusjon, og som ser dette som en måte å rekruttere unge menn inn i homomiljøet».  

Bare for å gjøre det helt klart: Jeg tror på ingen måte at det eksisterer noen slags mannlig homo-konspirasjon som ønsker prostitusjon som et virkemiddel for å rekruttere flere homofile. Poenget mitt er at menn som selv kjøper sex har et mer liberalt forhold til prostitusjon og ikke ser problemene de utsetter andre for, og at dette synet dessverre preger politikken til Foreningen FRI i dag. Det er dette synet jeg mener at lesbiske og homofile som er imot prostitusjonshandelen må ta et oppgjør med, og ikke underkaste seg den sosiale kontrollen som krever at alle skeive må støtte det liberale synet.

Så til Lekangers egen argumentasjon: I følge Lekanger er det en hårreisende påstand å hevde at egne interesser kan ligge bak politiske standpunkter, og stiller seg uforstående til at dette kan være tilfelle. Det bør ikke være noen overraskelse for noen som har fulgt prostitusjonsdebatten i Norge og internasjonalt de siste 20 årene at «menn som selger sex til menn» ofte brukes som argument mot en feministisk kjønnsmaktforståelse av prostitusjonsindustrien. Hvor er kvinneundertrykkinga i mannlig prostitusjon, liksom? Forfatter og journalist Frank Rossavik forteller for eksempel i et intervju med Fett #2 2013, at han har både solgt og kjøpt sex og forsvarer begge deler. Han mener det er forskjell på kvinnelig og mannlig prostitusjon: «Sex mellom menn er generelt enklere. Jeg antar at ak­septen for kjøp og salg også er større».

Når representanten for PION i debatten om «Skeivt sexarbeid» under Pride House 26.juni forteller at de unge guttene i Vaterlandsparken syns det er spennende å finne ut av sin egen seksualitet mens de selger sex, er dette en brutal omskrivning av at blant annet enslige mindreårige asylsøkere er tilgjengelige for pengesterke menn som vil betale for sex med menn.

Selv skriver Lekanger i et innlegg på Facebook at: «… vi vet at noen bruker sexsalg som et middel for å utforske egen seksualitet på. Dette forteller noen mannlig sexarbeidere om i dag og det er skrevet om historisk. […] Men PION mener ikke at sexsalg er en fin måte å utforske egen seksualitet på, men vi vet det skjer.»

Det overrasker meg derfor at min uttalelse blåses opp til å være en såpass kontroversiell påstand. Organisasjoner som ønsker å få sexkjøpsloven fjernet, må tåle å høre at medlemmene deres har et mer liberalt syn på prostitusjon. Det burde heller ikke være spesielt vanskelig å forholde seg til en påstand om at enkelte eldre homofile kjøper sex selv, og at disse og andre ser på det å selge sex som en måte å utforske identiteten sin på.

Det må derfor være koblingen mellom disse holdningene og motivasjon for å fjerne sexkjøpsloven som får Lekanger til å reagere. PION og FRI har jobbet hardt med å konstruere sin motstand mot sexkjøpsloven til å handle om helt andre ting, nemlig et ønske om å redusere vold mot prostituerte og gjøre det lettere for prostituerte å leve livene sine. Dette er naturligvis argumenter som er mye mer spiselig, enn å si rett ut, at en syns prostitusjon er et positivt tilskudd til seksuallivet, for både kjøper og selger. Antydninger om at enkelte menn faktisk har egeninteresse av å få lettere tilgang til kjøp av sex svir, fordi det er sant.

At FRI – Foreningen for seksualitets- og kjønnsmangfold og PION (Sexarbeidernes (sic!) interesseorganisasjon) har funnet sammen under paroler som «Sexwork is part of the gay communitiy», bør uroe mange lesbiske, homofile og transpersoner som ikke ønsker seg representert av den politikken. For de vet like godt som jeg at det liberale synet på prostitusjon har fått overtaket i den skeive bevegelsen. Jeg oppfordrer alle skeive personer som er imot utnyttelse av unge sårbare personer, som ser at prostitusjon i hovedsak ikke handler om et uttrykk for skeiv seksualitet, men utnyttelse av makt, seksualitet, kjønn, etnisitet og alder, til å ta et oppgjør mot dette synet.

Publisert i Vår Land, tirsdag 24.juli 2018

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Isak BK Aasvestad

20 innlegg  2107 kommentarer

Publisert 10 måneder siden
Ane Stø. Gå til den siterte teksten.

Bakgrunnen er en artikkel i VL 9.juli, der jeg skal ha sagt at «Det er flere i det mannlige homomiljøet som har et liberalt syn på prostitusjon, og som syns det er en fin måte å rekruttere unge menn inn i homomiljøet»». For det første er uttalelsen min gjengitt ulikt i papirutgaven og på nett, det korrekte sitatet er: «Det er flere i det mannlige homomiljøet som har et liberalt syn på prostitusjon, og som ser dette som en måte å rekruttere unge menn inn i homomiljøet».  

Bare for å gjøre det helt klart: Jeg tror på ingen måte at det eksisterer noen slags mannlig homo-konspirasjon som ønsker prostitusjon som et virkemiddel for å rekruttere flere homofile.

Hva er det du egentlig prøver å si her?

Du mener du har blitt feilsitert fordi VL rapporterer at du har sagt at det er flere i det mannlige homomiljøet som synes prostitusjon "er en fin måte å rekruttere unge menn inn i homomiljøet på", mens det du egentlig har sagt er at de "ser dette som en måte å rekruttere unge menn inn i homomiljøet". De eneste forskjellen er altså ordet "fin".

Så skriver du at du ikke tror det eksisterer noen slags mannlig homo-konspirasjon som ønsker prostitusjon som et virkemiddel for å rekruttere flere homofile. Men i sitatet i VL, med eller uten ordet "fin", så er det jo nettopp det du sier!

 

Mener du at det er flere i det mannlige homomiljøet ser på prostitusjon som en måte å rekruttere unge menn inn i homomiljøet eller mener du at det ingen måte at det eksisterer noen slags mannlig homo-konspirasjon som ønsker prostitusjon som et virkemiddel for å rekruttere flere homofile?

1 liker  
Kommentar #2

Ane Stø

3 innlegg  1 kommentarer

Publisert 10 måneder siden

Det kan da vel ikke være så vanskelig? Jeg tror på ingen måte at det eksisterer noen slags mannlig homo-konspirasjon som ønsker prostitusjon som et virkemiddel for å rekruttere flere homofile. Det er en absurd tanke, som jeg ikke hadde fantasi til å forstå at kunne tolkes inn i uttalelsen, i en rask sitatsjekk. Jeg er enig i at «rekruttere» er et dårlig ordvalg, og at et bedre ord ville vært «introdusere».

Men jeg mener at SYNET på prostitusjon som de som kjøper sex har, preger mye av debatten og standpunktene i blant annet FRI. Dette SYNET er skadelig, og bidrar til mange ikke forholder seg til krenkelsene de som blir utsatt for prostitusjon opplever. 

1 liker  
Kommentar #3

Andrés Lekanger

1 innlegg  1 kommentarer

Publisert 10 måneder siden

Ane Stø, hvor har du det fra at "I følge Lekanger er det en hårreisende påstand å hevde at egne interesser kan ligge bak politiske standpunkter, og stiller seg uforstående til at dette kan være tilfelle."? Er det når jeg skrev at "Det kan også hende det ­ligger egeninteresser bak engasjementet til meningsytrere"? For det står stikk i strid mot det du hevder jeg skrev. Poenget mitt er at det er ikke argumenter om egeninteresser som er brukt for å begrunne FRI sin politikk. Påstanden om at menn som vil kjøpe sex påvirker FRI sin politikk med argumenter om at de ønsker å kjøpe sex blir ikke mer sann kun fordi du gjentar den. Du har til gode å dokumentere påstanden. Det er heller ingenting som tilsier at et liberalt syn på sexkjøp- og salg generelt har påvirket FRI sin politikk, det er tross alt argumenter om negative konsekvenser ved lovgivningen som er blitt fremmet.

 

Du skriver også om PION (og FRI?) at "Organisasjoner som ønsker å få sexkjøpsloven fjernet, må tåle å høre at medlemmene deres har et mer liberalt syn på prostitusjon." Igjen hvor har du det fra at vi ikke tåler å høre dette? Jeg imøtegår jo din påstand om at det finnes liberalt syn på sexarbeid i enkelte skeive miljøer gjennom å  bekrefte at den påstanden støttes i enkelte studier.

Derimot ugyldiggjør ikke egeninteresser og intensjoner i seg selv argumenter hverken for eller mot anerkjennelsen av sexsalg som arbeid, eller argumenter for ­eller mot kriminalisering.

Du må altså gjerne mene at PION og FRI gir uttrykk for falske intensjoner - at vi lyver - når organisasjonene "har jobbet hardt med å konstruere sin motstand mot sexkjøpsloven til å handle om helt andre ting, nemlig et ønske om å redusere vold mot prostituerte og gjøre det lettere for prostituerte å leve livene sine."

Det er ikke dermed sagt at kritikken (og argumentene) vi retter mot sexkjøpsloven er feil.

Mest leste siste måned

Bli i kirken, Märtha Louise!
av
Vårt Land
11 dager siden / 5161 visninger
Fra utskudd til kraft?
av
Vårt Land
22 dager siden / 4766 visninger
Slutt å gjøre kirken kul!
av
Merete Thomassen
11 dager siden / 2776 visninger
Bekreftet allerede
av
Joanna Bjerga
27 dager siden / 2330 visninger
Bryllup med bismak
av
Trond Langen
6 dager siden / 1853 visninger
Befri oss fra 1. mai
av
Ole Jakob Warlo
25 dager siden / 1819 visninger
Barns frihet til å velge
av
Berit Hustad Nilsen
13 dager siden / 1803 visninger
Spooky sjamanisme?
av
Vårt Land
3 dager siden / 1553 visninger
Hauge og Marx
av
Vårt Land
25 dager siden / 1545 visninger
Biskoper som blir realpolitikere
av
Espen Ottosen
18 dager siden / 1419 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere