Lederartikkel Vårt Land

Hetebølgen

Været tar også utgangspunkt i et klima, og når klimaet har endret seg, så blir også været litt ­annerledes.

Publisert: 21. jul 2018

Vil det være en god idé å investere i aircondition? spurte programlederen i NRK meteorologen som nettopp hadde sagt at årets hetebølge ikke nødvendigvis er enestående – tvert om kan vi vente flere slike somre de nærmeste årene. Meteorologen ­bekreftet at aircondition kan være en god idé.

Selgerne av aircondition kan altså gni seg i hendene. Men det er atskillig viktigere ting det kunne være aktuelt å spørre om dersom tørkesommeren i Sør-Norge skulle vise seg å være den nye normalen. For eksempel hva det vil bety for jordbruket. For brannvernberedskapen. For dimensjonering av vannforsyning. Og for naturen.

Vær og klima må ikke forveksles. Den kalde ­vinteren er ikke noe bevis for at global oppvarming er svindel. Den varme sommeren er ikke noe bevis for at klimaet har endret seg. Været varierer fra år til år, klimaendringer skjer over lang tid.

Meteorologen mente da heller ikke å spå været neste sommer. Det er mange og kompliserte faktorer som avgjør hvordan været blir. Men meteorologens poeng var at de unormale forholdene som har gjort at lavtrykkene i år har styrt klar av Sør-Norge, kan henge sammen med varige endringer i hvordan været oppfører seg.

NRK har også snakket med klimaforskeren Bjørn Samset ved Cicero senter for klimaforskning. «Været tar også utgangspunkt i et klima, og når klimaet har endret seg, så blir også været litt annerledes», sier han.

Samset sier at når klimaet blir varmere, så vil også varmt vær kunne bli varmere enn det ellers ville ha vært. Vi ville altså fått en varm og tørr sommer i Sør-Norge uansett, men nå faller varmerekordene raskere fordi det generelt er varmere.

Når vi ser det triste synet av gulnede løvtrær som mister bladene i juli, når vi frykter skogbranner skal blusse opp igjen og hører at bøndene fortviler over avlinger som uteblir, skal vi altså ikke si at det er et bevis for at klimaet endrer seg. Men vi skal ta det som en påminning om at både samfunn og natur er sårbart for klimaendringer – og at vi er nødt til å ta det på alvor uansett hvordan været er.

Trykket i Vårt Land 21. juli 2018.

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Carl Wilhelm Leo

12 innlegg  932 kommentarer

Klima igjen.

Publisert rundt 1 år siden
Vårt Land. Gå til den siterte teksten.

NRK har også snakket med klimaforskeren Bjørn Samset ved Cicero senter for klimaforskning. «Været tar også utgangspunkt i et klima, og når klimaet har endret seg, så blir også været litt annerledes», sier han.

Samset sier at når klimaet blir varmere, så vil også varmt vær kunne bli varmere enn det ellers ville ha vært. Vi ville altså fått en varm og tørr sommer i Sør-Norge uansett, men nå faller varmerekordene raskere fordi det generelt er varmere.

Cicero`s egen Bjørn Samset later til å ha sine egne fakta om klimaforskningen.

La oss se på teknikken som brukes i media for å overbevise publikum.

I Dagsnytt 18 , desember 2016 , var det en diskusjon mellom Bjørn Samset og Carl I Hagen , hvor sistnevnte sa at det var flere klimaforskere som støttet hans syn.

Hvorpå "vår"  Bjørn Samset  fortalte seerne følgende :

quote

"Ikke sant - rett og slett.

Jeg har ikke møtt noen av disse forskerne . Jeg har ikke sett noen større undersøkelser som viser det , og jeg er tross alt på reiser, som klimaforsker selv, rundt på konferanser stort sett hele tiden og har ikke møtt disse forskerne"

close quote.

Den var ganske frekk , ga inntrykk av at verdens fremste klimaforskere som professor Richard Lindzen ikke eksisterer - med tidligere tilknytning til UiO og over 200 publiserte fagfellevurderte forskningsrapporter. 

Her var Samset heldig med at ingen ga noe svar - eller gadd å påpeke denne debatt-teknikken.

Videre er "disse forskerne" ; verdenskjente (ekte)   klimaforskere som

 professor Judith Curry , også med ca. 200 fagfellevurderte publiserte arbeider ,

 professor Bob Carter , 

professor John Christy , University of Alabama, Huntsville - verdenskjent.

professor William Happer , 

Craig Idso , også styreformann i Center for the Study of Carbondioxide and Global Climate Change",

 professor  David Legates ( klima og  geografi) , University of Delaware ,

 professor Patrick Michaels , direktør , Center of Science , Cato Institute , tidligere president i American Association of State Climatologists og ledet Committee  of Applied Climatology of the American Meteorological Society , Research professor on Environmental Sciences at University of Virginia i 30 år. Medforfatter IPCC.

Professor Lubos Motl , Harvard,

Professor Richard A Muller , Berkeley,

Professor Kary Mullis , Nobel Prisen i kjemi 1993  sammen med Michael Smith fra Canada.

Professor Roger Pielke jr. ,

Professor Roger Pielke sr.,

Professor Ian Rutherford Plimer, Australia,

Professor Murry Salby , klimavitenskap , Australia.

Professor Fred Singer turde være vel kjent for pionerarbeide ved NASA.

Roy Spencer , University of Alabama , Huntsville

Professor Lennart Bengtsson , bl. tidl. direktør Max Planck Institute for Meteorology.

Skal vi ta med flere ?

Murray Salby , professor klima , fikk sparken fra universitetet han arbeidet ved - noe uklar sammenheng, forklart som misbruk av forskningsmidler  - noen ser dette i sammenheng med hans klimaforskning. 

Uansett så går hans forskning videre og interessant her -en svensk klimaforsker har tatt for seg Salby`s arbeider , nærmere beskrevet her :

http://hockeyschtick.blogspot.com/2013/07/swedish-scientist-replicates-dr-murry.html

Samset forklarer at det er blitt varmere de siste 100 år grunnet   økt CO2 og og at den forsterkede effekten skyldes menneskers bruk av CO2 ! Problemet er at dette er ikke basert  på  etablerte fakta. 

Nå er det selvfølgelig enklere for en del andre grener innen forskning , hvor man baserer seg på konkrete måleresultater med kalibrert utstyr og kan fastslå sammenhenger med små marginer.

Husk at variasjonene i "global temperatur" som IPCC opererer med er så små at de normalt burde ligge innenfor grensene for toleransene for avvik.

I omfattende, og for oss "kaotiske" systemer, kan man ikke gi skråsikre uttalelser før man har etablert ugjendrivelige fakta. Dersom man da ikke driver politisk kampanje ?

Og for den interesserte i hva klimaforskere mener - de som aldri har møtt  CICERO`s indre krets av klimatenkere -  her har vi et svar fra Richard Lindzen til en norsk klimaforsker  , i forskning.no,

 https://forskning.no/meninger/kronikk/2008/02/lindzen-svarer

 

  

 

4 liker  

Mest leste siste måned

Glansbilder av Sjømannskirken?
av
Arnfinn Eng
22 dager siden / 1828 visninger
Servietter og skam
av
Merete Thomassen
14 dager siden / 1589 visninger
Tenåringstrass i regjeringen
av
Usman Rana
22 dager siden / 1566 visninger
Idiotforklarer kristen høyreside
av
Espen Ottosen
21 dager siden / 1497 visninger
Ord som truer vår religionsfrihet
av
Trond Bakkevig
13 dager siden / 1395 visninger
En samfunnsskapende kraft
av
Berit Hustad Nilsen
15 dager siden / 1343 visninger
Hva skjer Hanvold?
av
Bendik Storøy Hermansen
11 dager siden / 1257 visninger
Stolthet er undervurdert
av
Magne Nylenna
26 dager siden / 1164 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere