Leder

Hetebølgen

Været tar også utgangspunkt i et klima, og når klimaet har endret seg, så blir også været litt annerledes.

Vil det være en god idé å investere i aircondition? spurte programlederen i NRK meteorologen som nettopp hadde sagt at årets hetebølge ikke nødvendigvis er enestående – tvert om kan vi vente flere slike somre de nærmeste årene. Meteorologen ­bekreftet at aircondition kan være en god idé.

Selgerne av aircondition kan altså gni seg i hendene. Men det er atskillig viktigere ting det kunne være aktuelt å spørre om dersom tørkesommeren i Sør-Norge skulle vise seg å være den nye normalen. For eksempel hva det vil bety for jordbruket. For brannvernberedskapen. For dimensjonering av vannforsyning. Og for naturen.

Vær og klima må ikke forveksles. Den kalde ­vinteren er ikke noe bevis for at global oppvarming er svindel. Den varme sommeren er ikke noe bevis for at klimaet har endret seg. Været varierer fra år til år, klimaendringer skjer over lang tid.

Meteorologen mente da heller ikke å spå været neste sommer. Det er mange og kompliserte faktorer som avgjør hvordan været blir. Men meteorologens poeng var at de unormale forholdene som har gjort at lavtrykkene i år har styrt klar av Sør-Norge, kan henge sammen med varige endringer i hvordan været oppfører seg.

NRK har også snakket med klimaforskeren Bjørn Samset ved Cicero senter for klimaforskning. «Været tar også utgangspunkt i et klima, og når klimaet har endret seg, så blir også været litt annerledes», sier han.

Samset sier at når klimaet blir varmere, så vil også varmt vær kunne bli varmere enn det ellers ville ha vært. Vi ville altså fått en varm og tørr sommer i Sør-Norge uansett, men nå faller varmerekordene raskere fordi det generelt er varmere.

Når vi ser det triste synet av gulnede løvtrær som mister bladene i juli, når vi frykter skogbranner skal blusse opp igjen og hører at bøndene fortviler over avlinger som uteblir, skal vi altså ikke si at det er et bevis for at klimaet endrer seg. Men vi skal ta det som en påminning om at både samfunn og natur er sårbart for klimaendringer – og at vi er nødt til å ta det på alvor uansett hvordan været er.

Trykket i Vårt Land 21. juli 2018.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder