Leder

Viktig islamsk feminisme

Amina Waduds kamp for at kvinner skal få sin rettmessige plass i islam er en viktig kamp.

I sommer har Vårt Land en serie om kvinnelige religiøse rundt om i verden. Denne uken intervjuet vi den toneangivende, muslimske feministen Amina Wadud.

Wadud har brukt mange år på å studere Koranen, slik klassiske korantolkere har gjort før henne. Hun bruker ikke feministisk litteratur, men går til kjernen i islamske hellige skrifter. Hun beskriver sin tenkning som «gud-sentrert». Hun sier blant annet: «Det står ikke i Koranen at menn skal lede bønnen, heller ikke at kvinner ikke skal lede den». Hun mener dessuten at Koranen ikke betegner Gud som han eller hun.

Wadud argumenterer for at i tawihid, som er læren om Guds absolutte enhet, suverenitet og rettferdighet, er kvinner og menn likeverdige. Alle er like under Gud. Det er kun Gud som kan sette seg over menneskene. Menn kan dermed ikke sette seg over kvinnen.

I Norge, og i en rekke andre land, foregår det harde debatter om kvinneundertrykking i islam og særlig om forbud mot ulike former for religiøse hodeplagg. Det var derfor ikke overraskende at det kom reaksjoner på Vårt Lands oppslag, der Wadud ledet en fredagsbønn i New York ikledd hodeplagg. I sosiale medier ble det pekt på at kampen mot hodeplagg burde være den viktigste kampen for en muslimsk feminist.

Dette er ikke en overraskende ­reaksjon, men nærsynt er den. I Norge fremstår ­hijab, niqab og burka som de mest synlige symbolene på ­undertrykking, derfor mener mange at disse bør ha høyest prioritet.

Wadud selv bruker ikke hodeplagg hele tiden, og det finnes bilder av henne både med og uten. Når hun blant annet prioriterer kampen for at kvinner skal ha en likeverdig rolle i utøvelsen av bønneritualer og tolkning av koranen, må det være fordi dette er viktig elementer i utformingen av den religiøse ­tradisjonen i årene som kommer.

Når vi betrakter og kommenterer kampen for økt likestilling i andre religioner, og særlig islam, er det viktig å ha respekt for dem som står midt i denne kampen. Dersom de opplever at kampen for ritualer og trosutvøvelse er en viktig kamp, bør vi bidra med vår støtte. Waduds kamp for at kvinner skal få sin rettmessige plass i islam er en viktig kamp. Dess-uten er det ofte slik at den som har skoen på vet best hvor den trykker.

Trykket i Vårt Land 20. juli 2018

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder