Øystein Magelssen

23

Jesus lever i KFUK-KFUM

En konkretisering av vårt helhetlige kristne menneskesyn finner vi i den afrikanske Ubuntu-filosofien: ‘Jeg er, fordi du er’.

Publisert: 18. jul 2018  /  685 visninger.

Ryktet om Jesu død i KFUK-KFUM er ikke bare overdrevet i spaltist Sofie Brauts artikkel, 13. juli, det er heldigvis helt usant. Hennes litterære sleivspark fortjener i disse tider gult kort. Ikke bare gjengir hun vår slogan feil, og reduserer den til en kardemommelovliknende frase. Hun ber oss: «Vend om!» Men denne gang er det nok Braut selv som bør gå en annen vei.

Press, stress og ensomhet. 

Unge menneskers liv og virkelighet i Norge er stadig mer preget av press, stress og ensomhet. Mange unge opplever at identitetsdannelsen er under press. Det er så mange stemmer som forteller dem hvem de bør være, hvordan de skal se ut, hva de skal tenke, prestere og mene. Dette går for mange ut over deres mental og sosiale helse, opplevelse av egenverdi, mening og livsmot. Sosial eksklusjon, både fysisk og digitalt eller som resultat av en økende barnefattigdom, sekularisering, kulturell og etnisk polarisering er andre momenter som reduserer manges selvbilde og –tillit.

Vær deg selv. 

Vendt mot denne virkeligheten er vårt gode kristne budskap: «Vær deg selv!» Du er god nok som du er. Du er villet og elsket av Gud, uansett. Vårt kall er å være åpne, trygge fellesskap der barn og ungdom kjenner seg sett og vist tillit. I KFUK-KFUM skal unge bli møtt som hele mennesker. Dette er ingen fornektelse av vårt behov for Guds nåde. Tvert imot er tilgivelsens og forsoningens mulighet ofte den viktigste oppdagelse i et ungt menneskes liv.

Stå opp for andre. 

En konkretisering av vårt helhetlige kristne menneskesyn finner vi i den afrikanske Ubuntu-filosofien: «Jeg er, fordi du er.» Denne tanken understreker solidariteten og sammenhengen mellom mennesker. «Om ett lem lider, lider alle de andre med.» (Kor 12,26) Vi er ikke frie før alle er det. Et slikt perspektiv kan være den viktigste erkjennelse i et ungt menneskes liv. «Stå opp for andre!» Gud har gitt oss et ansvar for hverandre og for hele skaperverket. Jesus kaller oss til å følge etter Ham i omsorg og handling, og tro på Ham som også bokstavelig talt, sto opp for andre.

Leve og vokse i tro. 

Derfor sier vi det slik: «KFUK-KFUM sitt formål er å utvikle og ta ansvar for hele mennesket med ånd, sjel og kropp. Vi vil hjelpe mennesker å leve og vokse i tro på Jesus Kristus og mellommenneskelig forståelse, samt utfordre til engasjement og handling i kirke og samfunn, lokalt og globalt.»

Bredde, språk og praksis. 

Sofie­ Braut etterlyser tydelighet om de grunnleggende sannheter som gjør kristen tro til noe annet enn strevsom moralisme. Hun advarer mot en utvannet kristendom, en selvopptatt og egenrettferdig individualisme, lite opptatt av å vende om og stille seg åpen for Gud. Her tenker vi likt. Og nettopp derfor vi sier: «Vær deg selv. Stå opp for andre.»

Vi forholder oss til bredden av unge mennesker i Norge og verden. KFUK-KFUM er ikke en tradisjonell, kristen barne- og ungdomsorganisasjon, men en sosial bevegelse i stadig utvikling, for at unge mennesker skal få leve og vokse i kristen tro midt i sin virkelighet. Dette fordrer en teologi som ikke går på akkord med de kristne grunnsannheter, men har et språk som kommuniserer og en praksis så Jesus kan bli levende i barns og ungdoms hverdag.

Svikter ikke. 

Jeg sier ikke at det er lett, eller at vi alltid lykkes. Men vi svikter ikke det som har vært i KFUK og KFUM sitt fokus helt siden­ starten i 1855 og 1844, og som nå teller 100 millioner unge i over 120 land – verdens største kvinne- og ungdomsbevegelser: Å ta unges virkelighet på alvor og være evangeliet tro gjennom handling og et sentralt vitnesbyrd om Jesus Kristus.

Trykket i Vårt Land 18. juli 2018

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Daniel Krussand

16 innlegg  2003 kommentarer

Publisert 10 måneder siden
Øystein Magelssen. Gå til den siterte teksten.
Unge menneskers liv og virkelighet i Norge er stadig mer preget av press, stress og ensomhet. Mange unge opplever at identitetsdannelsen er under press. Det er så mange stemmer som forteller dem hvem de bør være, hvordan de skal se ut, hva de skal tenke, prestere og mene. Dette går for mange ut over deres mental og sosiale helse, opplevelse av egenverdi, mening og livsmot.

God artikkel, Magelsen.

KFUM er ikke en menighet, men en verdensomspennende friluft-organisasjon for barn og unge som skal formes til hele og trygge mennesker.

«Vær deg selv, du er god», er et utmerket utrykk til ungdom.

Ungdommenes trosliv må hovedsakelig formes av mor og far.

Lykke til.

1 liker  
Kommentar #2

Torgeir Tønnesen

32 innlegg  582 kommentarer

Og glem ikke kfum sitt syn på Israel-konflikten

Publisert 10 måneder siden

Så vidt  jeg vet så er KFUM meget aktive for å boikotte Israel, og viser stadig forakt for Jødene med sine pro-palestinske holdning. Glem ikke å fortelle det også i reklamen.

I Volda hvor jeg vokste opp, var nesten all ungdom innvolvert i Kfum på ett eller annet tidspunkt av livet. Kun et par mennesker, jeg vet om fra den gang, lever idag med Jesus. 90% av de som var aktive den gangen på 80 tallet, er falt fra troen. Jeg er redd at Kfum trenger en form for omvendelse, fornyelse og reformasjon. Dere driver for det meste med kultur, ikke kristendom etter min mening.

4 liker  
Kommentar #3

Daniel Krussand

16 innlegg  2003 kommentarer

Publisert 10 måneder siden
Torgeir Tønnesen. Gå til den siterte teksten.
Så vidt  jeg vet så er KFUM meget aktive for å boikotte Israel, og viser stadig forakt for Jødene med sine pro-palestinske holdning. Glem ikke å fortelle det også i reklamen

Vel, Torgeir, nesten alle nordmenn er mot Israel og for et folk og land som aldri har eksistert.

Om KFUM /K boikotter Jødiske produkter vil det slå tilbake på deres ledere.

Jeg tror likefullt at barn lærer mye godt og flyt som speidere.  Men det er kanskje enda bedre i Speiderforbundet, de har ingen K i navnet.

K er alltid mor og fars ansvar.


3 liker  
Kommentar #4

Dag Løkke

10 innlegg  2331 kommentarer

Stor takk til KFUK og KFUM

Publisert 10 måneder siden

Jeg vil også takke generalsekretær Øystein Magelssen for en god artikkel om KFUK-KFUM. 

Norges KFUK-KFUM er ikke en speiderbevegelse som en av kommentarene kan tyde på. Speiderarbeidet er kun en av mange arbeidsgrener. 

Selv begynte jeg ti år gammel i triangelguttene og gikk deretter over i ungdomsklubbarbeidet. Min første yrkes-stilling var som kretssekretær for denne organisasjonen I Østfold. 

Jeg kan takke KFUM for at jeg ble engasjert i kristent arbeid og fant min naturlige plass I Den norske kirkes menigheter der hvor jeg har bodd gjennom livet.       

Mest leste siste måned

Bli i kirken, Märtha Louise!
av
Vårt Land
7 dager siden / 4973 visninger
Fra utskudd til kraft?
av
Vårt Land
18 dager siden / 4748 visninger
Slutt å gjøre kirken kul!
av
Merete Thomassen
7 dager siden / 2593 visninger
Bekreftet allerede
av
Joanna Bjerga
23 dager siden / 2307 visninger
Befri oss fra 1. mai
av
Ole Jakob Warlo
21 dager siden / 1791 visninger
Barns frihet til å velge
av
Berit Hustad Nilsen
8 dager siden / 1752 visninger
Hauge og Marx
av
Vårt Land
20 dager siden / 1513 visninger
Biskoper som blir realpolitikere
av
Espen Ottosen
13 dager siden / 1370 visninger
Taper-gutta
av
Vårt Land
12 dager siden / 1301 visninger
Kristne som lar seg bruke
av
Vårt Land
8 dager siden / 1191 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere